Óriási káposzta

Sokat gondolkoztam, melyik szó lenne a legjobb a címben szereplő óriás helyett. Mondjuk k-val kezdődjön? Vagy b-vel? Vagy i-vel? Esetleg x-el?

De nem, erre nincs jó szó.

Törökországot a törökök szokták úgy is hívni, hogy a négy évszak országa. Mert valóba, mint a 4 évszak megtalálható benne. Egy időben. Néha alig pár száz km-e egymástól. Így pl. síelés közben leugorhatunk banánt enni..

Törökország hatalmas. Bulgáriától Iránig 1800-2000 km az út. Az ország teljes területe 780 580 km², és ezzel a világ 36. legnagyobb országa.

De még izgalmasabb, hogy ez a terület roppant változatos. Míg északon leginkább az esős időszak a jellemző, nyugaton Mediterrán, délen simán csak hőség, keleten meg jó nagy hegyek vannak. Középen meg… ott meg minden van…

E miatt pedig Anatóliában nagyon sokféle növény megél. Sőt! Növekedik, meg rügyezik, meg amiket ilyenkor szokott. Keringőzni nem szokott, hacsak nincs éppen forgószél.

A Wikipédia minderről ezt mondja:

2007. márciusi adatok szerint Törökország a világ legnagyobb mogyoró, füge, sárgabarack, cseresznye, birsalma és gránátalma termelője; görögdinnye-, uborka- és csicseriborsó-termesztésben második, paradicsom-, padlizsán-, zöldpaprika-, lencse- és pisztáciatermesztésben harmadik helyen van. Negyedik a világon hagyma- és olajbogyó-termesztésben, ötödik cukorrépa-termesztésben, hatodik legnagyobb dohány-, alma- és teatermesztő, a hetedik legnagyobb gyapot- és árpatermesztő; nyolcadik mandulatermesztésben; búza-, rozs- és grépfrúttermesztésben kilencedik, valamint a tizedik legnagyobb citromtermelő ország.

Ezen kívül van még banán is. Jó, nem sok, de akkor is van.

Tehát van itt minden. És a kedvező éghajlat miatt a növények szeretnek nagyra nőni. Na de hogy a káposzta ekkora legyen!…

Huge cabbage

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Óriási káposzta, 8.5 out of 10 based on 4 ratings
 

12 Replies to “Óriási káposzta

 1. Na de a banánnal sem szégyelhetik magukat… olyan hosszú mint amilyen széles a tároló láda. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Szívesen olvasnék egy alaposabb posztot a mogyoróról meg a pisztáciáról, van e külön piaca a magvaknak, mennyiért árulják arrafelé. Egyáltalán milyen kulturális hagyományok kötődnek az ilyen ropogtatnivaló dolgokhoz?
  Azt olvastam, hogy az ottani termés legjavából Nutella lesz, és egyre kevesebbet exportálnak, meg a N. gyártója megvette a fél ország mogyoróültetvényeit.
  Azt is láttam valahol, hogy komoly gondok vannak arrafelé ezügyben, brutális áremelések voltak a világpiacon.
  Meg azt is, hogy mi nem is tudjuk milyen az igazi, finom pisztácia meg mogyoró, mert ide csak a harmadosztályú selejt jut el. És elképzelem, ahogy nálatok az öklömnyi pisztáciákat eszegetik…

  Szóval egy kis okosításnak örülnék, ha esetleg, köszi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   A kérés egyik részét tudom teljesíteni. Így a napokban lesz egy bejegyzés a mogyorókról, napraforgókról és más magokról, szárított gyümölcsről. 🙂 Leginkább a török kultúrában betöltött szerepéről. 🙂

   A gazdasági részről viszont nem tudok írni, mert abban nem vagyok járatos. Meg az mindig elmegy politikai irányba, azt meg inkább hagyjuk… Nem tudok róla, hogy a Nutella megvette volna az ország fél mogyoró ültetvényét. De persze lehetséges. A boltokban én úgy látom, egyenlőre több a Sarella és az Ülker márka, ha mogyorókrémről van szó. Persze ez még nem jelent semmit.

   A másik, hogy én innen ülve nem tudok egyértelműen állást foglalni azzal, ha a Nutella tényleg megvette volna a fél ország mogyoró ültetvényét. Ez éppen annyira lehet jó is (pl. biztos munkahely, a mogyoróültetvények helyén sem lesz pl. lakópark, stb..), mint amennyire rossz. Így a téma ezen része túl homályos nekem, hogy bármit is tudjak mondani róla..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  2. Találtam neked egy ilyet:

   „Sőt, valójában a Nutella vitte sikerre a mogyorótermesztést világszerte. A hatvanas években, amikor a mogyorós csokikrém piacra került, a világ teljes éves mogyorótermelése 250 ezer tonna volt. Ma nagyjából ugyanennyi kerül az egy év alatt megtöltött nutellás üvegekbe, a teljes termelés pedig egymillió tonna körül jár. A Ferrero mogyoróéhsége futtatta fel a törökországi mogyoróültetvényeket, máig innen származik a világ termelésének közel háromnegyede. Ez olyan anomáliákhoz vezet, hogy ha például Törökországban rossz az időjárás – mint például idén tavasszal, amikor elfagyott a termés nagy része –, a mogyoró ára az egekbe emelkedik a világpiacon, az pedig a Nutella áremelésének, sőt, a Nutella-hiány rémével fenyegeti a világot.”
   Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2014/12/07/a_vilag_mogyorotermelesenek_negyede_egyetlen_edessegbe_megy_bele/

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Én sem hiszek a Zindexnek. 🙂 Eléggé promó szaga van.. ráadásul nagyon sok hasonló cikk jelent meg ezzel egyidőben. Valószínű, hogy a Nutella adta ki, hátha a vevők megrohanják a boltokat. 🙂

     Azt, hogy a Nutella tényleg jót tett, vagy rosszat az itt élőknek, az szerintem egy olyan összetett kérdés, aminek most biztos nem tudok utánajárni. Annyi biztos, hogy azok a megyék, amelyikben a mogyoró és a tea nő, azok jobban állnak, mint a szomszédai. Az egy jó kérdés, hogy ez kinek az érdeke.

     A szövegben viszont vannak megkerülhetetlen érdekességek. Ilyen pl. az évi egymillió tonna, melynek kb. háromnegyede Törökországból származik. Ezeken a számokon olyan sokat nem szoktak kozmetikázni, így ennek nagyjából hihetünk.
     Ahogy annak is, hogy ez alapján a törökországi időjárás jelentősen befolyásolja a mogyoró piacot, így a Nutella árát is.

     A kérdés viszont az, hogyha egy esemény miatt vészesen lecsökkenne a mogyoró hozam, akkor vajon a török állam miként reagálna. Engedélyezné, hogy a Nutella kivigye a saját részét az országból, bevállalva cserébe, hogy az országban mogyoró hiány lesz (és esetleg bezár a Sarella, ami mellesleg az állami Ülker vetélytársa, tehát még jól is járhat vele). Ilyenkor kinek a javára dönt? Az ország, vagy a gazdaság?

     De mondom, ez már súlyosan politika. Amit szeretnék inkább elkerülni. 🙂
     És reméljük, ilyen helyzet sose fog előfordulni, hanem helyette jó sok mogyorónk lesz! 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
     1. Akkor legalább a Sarelláról meg az Ülkerről írj egy cikket vs Nutella, lehet benne felhasználói teszt is családi tesztgárdával!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Meg sem kell írni! A meccs eldőlt: Sarelle vs Nutella 10-0!
       Engem CyberMacs és Ankarali Pisti szoktattak rá a Sarelle-re,és világbajnok a cucc!

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Tényleg a Sarella a legjobb, szerintem is. A Nutellának is megvannak az előnyei. Az Ülker meg a kormányé, aminek más hmmm.. hozadékai vannak. Pl. vannak olyanok, akik csakazért is csak Ülker termékeket vesznek (az Ülker nemcsak csokit, hanem alapvető élelmiszereket is gyárt, mint pl. tejterméket), míg mások pont, hogy kerülik. De ez már megint politika… 🙂

        De tudod mit, róluk azért összeszedek valamit. 🙂 Holnap meg érkezik egy rövid mogyorós beszámoló. 🙂

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .