Óraátállás Törökországban

Lesz és kész. Most. Hétvégén.

Mit kell erről annyit írni?

Jó kérdés… azt reméltem, nektek lesz rá ötletetek…

Az óraátállás most lesz a hétvégén. És megint abban a szerencsében van részünk, mint szinte minden évben két alkalommal, hogy Törökország és Magyarország ugyan akkor állítja előre/hátra az órákat.

Az óraátállás, vagy más néven a nyári időszámítás (ST – summer time) a modern civilizáció találmánya. Bár az ötlet 1784-ben is felvetődött Benjamin Franklin részéről, de valójában a németek vezették be az I. Világháború alatt. Érdemes elolvasni a teljes Wikipédia cikket a témában. Ahol még az is kiderül, hogy egy alkalommal a terroristák is belezavarodtak az átállásba, így végül a bomba otthon robbant fel…

Mint a cikkből is kiderül, az óraátállás elsődleges célja a kevesebb energiafogyasztás. De mint láthatjuk, más szerepei is vannak, voltak. Ráadásul minden ország maga határozza meg, hogy mikor merre és mennyit állítgatja az órát. Egy ilyenre nemrég kétszer is (2011, 2014) volt példa Törökországban is, amikor az iskolai vizsgaidőszakra hivatkozva 1 nappal elhalasztották a tavaszi átállást.

Törökországban az első átállás még az I. Világháború alatt történt, mivel a németek oldalán állt. Ez 1916-ban volt (Magyarországon is). Majd 1925-ig néhány alkalommal még megjelent a nyári időszámítás, és decemberben törvény is készült erről. De ez a rész homályos. És már akkor is homályos lehetett, mert egészen 1970-ig nem volt pontosan eldöntve, mikor is állítanak órát, és mikor nem. Az évszámok alapján úgy tűnik, hogy attól függően, melyik országgal voltak éppen jóban. (évszámok itt, de minden lista teljesen mást mond)

1970 után rendeződött, de 1984-ben volt egy csuklás, mert akkor valahogy mindenki elfeledkezett róla, így elmaradt.

2008-ban felmerült az ötlet, hogy a megszokott +2-es időzónáról ne a +3-ra álljanak át (Magyarország +1-ről +2-re át áll nyáron), hanem legyen inkább csak +2,5. A bevezetésre 2009-ben került volna sor, de ez valahogy elmaradt, mint a házunk előtt is az útburkolat-csere.. Majd holnap! Tehát erre egy darabig nem kell számítanunk.

Az, hogy tényleg mennyire van szükség az óraátállásra, ezt csak az energiaszektorban dolgozók látják teljesen. Isztambulban nem úgy tűnik, hogy a törökök túlságosan nagy különbséget tennének a nappalok és az éjszakák között. Ráadásul az elektronikus rendszerek teljesen maguktól át fognak állni. Így mi csak onnan vesszük az átállást, hogy reggel Árpi hozzánk vágja az öntöttvasból készült tűzoltó autóját, és kijelenti, hogy azért sem kell fel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Óraátállás Törökországban, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .