A 10 legjobb gyalogtúra Törökországban

Ez mondjuk nem a megszokott módja a turistáskodásnak. De már megtanultuk, hogy a legizgalmasabb dolgokkal mindig akkor találkozunk, ha letérünk a megszokott útvonalakról.

Pl. a medvével…

Törökország leginkább a tengerpartjáról híres. Majd pedig a mecseteiről, azaz az építészetéről. És a kebabról, vagyis a kultúráról.

Sokkal kevésbé ismertek viszont a természeti kincsei. Persze azért ott van Pamukkale (Vattavár) a körutak első helyein, meg Kappadókia is. De mindez nagyon csekély ahhoz képest, ami az országban található.

A Hürriyet újság összegyűjtött 10 gyalogtúrát, körtúrát, amin érdemes lehet végigmenni.

Az első túraútvonal mindjárt Fethiye-ből indul, ami egyébként is az egyik legszebb tengerparti rész. Pancsolás után mindjárt neki is vághatunk a körútnak.  A táv nem csekély, mert 509 km (eltévedésekkel együtt 780 km). Így érdekes a szálloda éttermében jelezni, hogy aznap estére nekünk ne terítsenek asztalt. És ha már ott járunk, akkor érdemes teletömni a hátizsákunkat élelemmel.

Az útvonal 18 történelmi városon halad keresztül. De e mellett a természeti látnivalók sem kutyák. Bár egyik-másik ugat. Olyankor futni kell (valójában nem tanácsos a kutya elől elfutni, mert ő jobb kondiban van, mint mi. Inkább a telefonra érdemes olyan programot letölteni, aminek a hangját a kutyák nem szeretik, így távol maradnak).

A túra útvonala: Ölüdeniz, Kabak Koyu, Yediburunlar, Patara, Kalkan, Kaş, Demre, Finike, Adrasan.

Likya túra - Forrás: Faruk Akbaş - Hürriyet
Likya túra – Forrás: Faruk Akbaş – Hürriyet

Második útvonal Kappadókia (törökül Kapadokya). Őt ugye nem kell bemutatni. Pár mondatot azért megérdemel, ha valaki nem ismerné: Puha vulkáni hamuval feltöltött terület, melynek a tetejére a láva ömlött és megkeményedett. A felső réteg így megvédte az alsót az eróziótól, így érdekes természeti formák alakultak ki. Vékony oszlopok hatalmas köveket tartanak a fejükön. E mellett a puha hamuban az emberek könnyen építhettek alagutakat, amelyek jól jöttek a területért folytatott sűrű csatározásokban.

Nevşehir-ből indulva a Ihlara, Soğanlı, Güvercin, Aşıklar, Kızılçukur, Gül, Bal, Zemi, Keşişler, Devrent, Avla útvonalon érdemes haladni. De azt írják, mindegy, merre megyünk, mert mindenhol szép. Meg úgyis eltévedünk…

Kappadókia - Forrás: Faruk Akbaş - Hürriyet
Kappadókia – Forrás: Faruk Akbaş – Hürriyet

A harmadik útvonalra érdemes lengén öltözni, mert Törökország 9. legmelegebb helyén vezet. Pedig a térkép nem erről árulkodik. Ez a Yenice Erdők, Safranbolutól alig 40 km-e. A meseszerű zöld erdőben 210 km-es úton haladhatunk, ahol ritka fák, növények vesznek körbe. Igen, tücskök, bogarak meg szúnyogok is lesznek. Lehet, hogy annyira lengén mégse kellene öltözni? Víz is van, így azért fürdőruhát is vigyünk magunkkal.

Yenice Erdők - Forrás: Ersin Demirel - Hürriyet
Yenice Erdők – Forrás: Ersin Demirel – Hürriyet

A negyedik útvonal már vadabb, de ezzel együtt szebb is. Ő a Palovit Kaçkarlar. Ez az túra már komolyabb felkészülést igényel, de csodás, ősi migrációs úton halad végig. Kaçkar-nál csodás panoráma látható a Pokut Yaylası-nál. AZ út középső része könnyű, akár kisgyerekekkel is végig lehet sétálni rajta. Ráadásul kocsival is megközelíthető, és itt szállást is találunk.

Palovit Kaçkarlar - Forrás: Ersin Demirel - Hürriyet
Palovit Kaçkarlar – Forrás: Ersin Demirel – Hürriyet

Az ötödik út a Hettiták útja: Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva. Ez egy eléggé jól kiépített túra, ahol a hettita nép történtemét ismerhetjük meg.

A hettiták az egyik legrégebbi ismert indoeurópai nép. Leginkább a vas első ismerőiként híresültek el. Meg a harci szekereikről és arról, hogy fenékbe nyilazták az egyiptomiakat.

Nurullah Çakır. Çorum város polgármestere (kormányzója) 2010-ben 23 útvonalat készített, GPS koordinátákkal, mindennel. Ezeket a Hettiták Túraútvonal c. könyvben (Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları) meg is jelenítette. Sőt! Felrakta az internetre, hogy mindenki le tudja tölteni (külön a GPS pontokat is), így mindenki kedvére végigjárhatja. 11 rövid (2-18 km), 6 közepes (23-87 km), és 6 hosszú (32-103 km) túrát találhatunk. További információk a Hettiták útja weboldalon.

Szerintem ez elég jó túra, és még viszonylag könnyen el is érhető.

Hettiták útja - Forrás: Ersin Demirel - Hürriyet
Hettiták útja – Forrás: Ersin Demirel – Hürriyet

Hatodik helyünk a Kazdağları, vagy más néven az Ida-hegység (a Google erre esküszik, de ha valaki ismer egy magyar nevet, szóljon!). Trójától alig 30 km-e van, így akár a csoporttól meg is lehet szökni. Az Ida-hegység Nemzeti Park (Kazdağları Milli Parkı) területe 21.000 km², ahol 77 olyan növény él, ami csak Törökországban, és ebből is 29 olyan van, ami csak itt található. Ugye, hogy mennyivel izgalmasabb, mint a történelmi romok? 🙂

Belépő is van: gyalogosan 4 TL, az idegenvezető pedig 80 TL (20015)

Ida-hegység (Kazdağları) - Forrás: Faruk Akbaş - Hürriyet
Ida-hegység (Kazdağları) – Forrás: Faruk Akbaş – Hürriyet

A hetedik túrázóhely most már igazán közel van: Isztambul, Belgrád Erdő (Belgrad Ormanı). A leírás szerint itt az a jó, hogy mindenki ide jár. Tehát hiába vagyunk kint a természetben, nem érezzük úgy, hogy egyedül lennénk, elveszve lennénk, pláne úgy nem, mintha kint lennénk az erdőben. Itt megvan minden komfort: szomszédok, kebabárus, meg autó, amikor bármikor visszarohanhatunk a beton lakásba, a fotelok közé.

Itt egyébként van egy 6200 m hosszú futó út, meg 75 fajta madár. Egy napra a belépő pedig 10 TL autónként. Tehát ha 20 db. nagymamát be tudunk gyömöszölni a kocsiba, akkor nekik fejenként csak 50 kuruş lesz!

Belgrád Erdő - Forrás: Levent Kulu - Hürriyet
Belgrád Erdő – Forrás: Levent Kulu – Hürriyet

A nyolcadik túraterepünk a Bafa-tó és Latmos. És most már Muğla-ban vagyunk. Itt a lényeg a tó. A Bafa-tó. Ez ugyanis egy misztikus tó. E miatt pedig sokan költöztek ide, építettek várost, éltek boldogan, mígnem jött egy csapat harcos, karddal felszerelve. Mivel ez Anatólia nyugati vége, az ilyen esemény elég gyakori volt. Ezért a tó környékén különböző kultúrák, civilizációk nyomaival találkozhatunk. A tó körbejárható, 50 km. Kulcsszavak: Kapıkırı Köyü, Bağarcık Köyü, Beşparmak Dağları, Myus és Alinda, Hétkolostor (Yediler Manastırı).

Bafa-tó és Lamos - Forrás: Faruk Akbaş - Hürriyet
Bafa-tó és Lamos – Forrás: Faruk Akbaş – Hürriyet

A kilencedik hely az Aladağlar (Aladağlar Milli Parkı). Ez egy olyan terület, amit minden túrázó és természetrajongó imád. Egy varázslatos táj. Részlet a menüből: vízesés, mély völgyek, egyedi csúcsok, sziklaszirtek, gleccserek (!!), barlangok, kanyonok, fennsíkok, erdők, és még több vízesés. Ez a lenyűgöző svédasztal összesen 54.000 hektárt foglal el. A tengerszint felett 730-ról indul, és a csúcs 3756 m-en van. És az tényleg csúcs!

Aladağlar Milli Parkı - Forrás: Sakine Yıldıran - Hürriyet
Aladağlar Milli Parkı – Forrás: Sakine Yıldıran – Hürriyet

Végül pedig (ez a 10!!! huhú!) egy könnyed kis túra: Yuvacık Menekşe túraútvonal. Ez İzmit Yuvacık-nál kezdődik, és a Samanlı-hegy tövében halad. A kezdőpont neve: Aytepe, és elvileg ki is van írva, hogy Menekşe (Ibolya) túraút. Innen fél óra múlva eljutunk Soğuk Su-ba (Hideg Víz), ahol hideg vizet is találhatunk. Meg egy fahidat, hogy ne kelljen belelépni a hideg vízbe. A Şahin Csúcson lehet jókat fotózni. Majd pedig a végén egy tanösvényt is találunk. Az egész út összesen 1.5 óra.

Yuvacık Menekşe Túra - Forrás: Faruk Akbaş - Hürriyet
Yuvacık Menekşe Túra – Forrás: Faruk Akbaş – Hürriyet

Na most tudom, ez jó kis nesze neked fogd meg jól a nagy semmit lett. Főleg az első. Mégis, 509 km, de pontosan merre? Jobbra be az erdőbe? Aztán? Mondjuk Törökországnak megvan az az előnye, hogy nagyrészt tenger veszi körül, így ha nagyon eltévedünk, pár száz km után csak kijutunk valamelyik partra, ahol aztán… tényleg… ott mit csinálunk?

Tehát ezek inkább csak ízelítők. Írjátok le, melyik érdekelne titeket, és megpróbálom részletesen is kidolgozni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A 10 legjobb gyalogtúra Törökországban, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .