Nutella és a haverjai

Akkor most romozsola kérésese egy nagy tál mogyoró, 2 kg simit, és egy halom mogyorókrém mellett elbeszélgetünk a Nutelláról. És a haverjairól. Meg úgy, Törökországról. Pláne Isztambulról.

Jut eszembe… nem kérsz egy szőnyeget? Olcsó! Lehet rajta enni mogyorókrémet!

Csokikrémek
Csokikrémek

Kezdjük a Nutellával. Őt ugye otthon is ismeri mindeni.

Sajnos jó kis szaftos közgazdasági adatokat nem találtam. Így nem tudok olyasmivel szolgálni, mint hogy mennyi mekkora a törökországi ültetvényük, ebből mennyi marad otthon, mennyit dolgoznak fel máshol, és más izgalmas számokat. Az ilyen adatokhoz mást kell megkérdezni. A Nutella oldalán más érdekességeket, meg praktisságokat írnak.

pl. hogy 3 éven aluli gyereknek ne adjunk, ami egy nagyon jó tanács. Mert alergiát okozhat, meg egyéb bajok lehetnek.. Jobb inkább várni.

A Nutella 1946-ban alakult. De még nem Törökországban, hanem Olaszországban. A törökökhöz eléggé későn érkezett meg, csak 1999-ben. Viszont roppant hamar a török reggelik főszereplője lett. Ismerve a törököket ez érthető is. Aki pedig már kóstolta friss, ropogós simittel, az tudja igazán… mit is jelent a fogyókúra..

Kb. ennyi, ami a Nutella török oldalán található. A török Wikipédia pedig a kalóriáról beszél. Ami ugye… mogyorókrém evésekkor igencsak a háttérbe szorul… 😀

A Ferrero oldala is inkább az egészségről szól. No nem a fitnesz Nutelláról, hanem hogy mennyire vigyáznak a minőségre, a természetes anyagokra, stb… Itt tegyük hozzá, hogy a törökök szeretik ferde szemmel nézni az Európából jövő élelmiszereket (mégiscsak félúton vannak Kína felé). Kedvenc városi horrortörténetek, hogy éppen melyik külföldi termékben van disznózsír. Itt a disznózsír egyszerre a sátán találmánya és az ipari csodaszer. Kb. mindenre jó a városi legendák szerint: teszik joghurtba tartósítószernek, kenyérbe fehérítőnek, kólába cukor helyett, és még megannyi dologra jó, amit csak a gyaur európai hitetlenek kitalálhatnak, hogy ezzel térítsék le a kis-ázsiai gyanútlan igazhívőket az igaz útról.

Szóval pont ezért a Nutellára nagy piros betűkkel rá van írva, hogy nincs benne disznózsír. De mint tudjuk, az ilyen feliratok minden esetben az összeesküvés-elméletiseket igazolják. Hiszen ha nem lenne benne, minek kellene ráírni. Meg ha nem disznózsír, akkor disznóláb, stb…

Közben azt is megtudtam, hogy a Ferrero központja kb. 300 m-e van a lakásunktól… De hát ott csak papírok vannak, semmi csoki

A Nutella pár török érdekességet is összegyűjtött:

 • A világon 1 nap alatt kiürített Nutellás üvegeket ha egymásra pakolnánk, olyan magas lenne, mint az Ararát-hegy.
 • Ha az egy év alatt elfogyasztott Nutellás üvegeket egymás mellé tennénk, akkor az 34x hosszabb lenne, mint a legendás Edirne-Kars (1600 km) távolság. Kars az a hely, aminek a neve is azt jelenti, hogy Túlvég. Nagyon messze van…
 • Ha viszont nem a főúton akarunk menni, hanem az üvegeket mondjuk a Fekete-tenger partjára pakolnánk, akkor 18x hosszabb lenne, mint amennyi fekete-tengeri parttal rendelkezik Törökország.
 • A világon 1 nap alatt legyártott Nutella 8x nehezebb, mint a Ttaksim-téri Köztársaság-emlékmű. Az nem derül ki, hogy üveggel együtt, vagy nélkül…
 • Megint az 1 év alatti Nutellás üvegek. Ha egymásra tennénk őket, akkor 12840x magasabb lenne, mint az isztambuli Boszporusz-híd. A híd 165 m magas. Tehát az egy évnyi üveg 2 118 600 m magasságot jelent.
Nutella
Nutella

A másik játékosunk az Ülker. Ő egy eléggé nagy cég. Csak a csoki kategóriában 148 termék van. Ebből a Nutellás típus 9. Úgyhogy itt aztán kideríteni bármi olyat, hogy melyik mogyoró honnan jött, és milyen mennyiségben… eléggé nehéz. Persze biztos lehetne dobni nekik egy e-mailt, és akkor kapunk majd sok sok számot.

Az Ülker egyébként a következő kategóriákban készít terméket: bébi étel, keksz, csoki, reggeli, megint keksz de ez most másmilyen, konzerv, tejtermék, konyhai dolgok, meleg meg hideg dolgok. De még bébi popsikrém is van. Így gondoskodik a bemenő és a kimenő dolgokról is…

Az Ülker céget 1944-ben alapíta a Sabri Ülker nevű ember. Ő ekkor még csak egy pékséget nyitott. Jelenleg 53.000 m² területen dolgozik a több, mint 7000 ember. A mostani tulajdonosa a Yıldız Holding.

A csokik és egyéb édességek gyártása mellett a török focicsapatok egyik legnagyobb szponzora.

700 g csokikrém
700 g csokikrém

A mi kedvencünk pedig a Sarelle. Természetesen az ő oldala is azt hirdeti, hogy bár cérnavékonyak nem leszünk, de egészségesek. Legalábbis ők sem tesznek bele mesterséges anyagokat a mogyorókrémbe. Ha meg leszakad alattunk a padló… akkor kérjük meg az alattunk lakót, hogy hozza le a fent maradt Sarella üvegünket. Esetleg kínáljuk meg vele őt is. De csak csínjával! Mert bár nem ér aranyat minden kanálnyi, de minek adjunk belőle másnak is, ha egyszer olyan finom?

A cégről meg… hát… 1936-ban alapították.

Na jó, ő a Sanset gıda, azaz élelmiszer cég terméke. És évente 30.000 tonna Sarelle készül. Meg persze megint egészséges, nincs benne mosópor, pláne disznózsír (a disznózsír jó zoknimosásra? mit tudtok róla? ilyen történet nem kering errefele..még).

Még azt is elmondják, hogy ők voltak az elsők, akik Törökországban a mogyoróval komolyan kezdtek foglalkozni.

Sarelle Duo
Sarelle Duo

Összegezve:

Abban egyetértünk, hogy a mogyorókrémek finomak. Ahogy abban is, hogy nem fogyókúrás termékek. És abban is egyetérthetünk, hogy amikor már a kilencedik ropogós mogyorókrémes simitet gyömöszöljük a szánkba, akkor roppantul nem érdekel minket a kalória.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Nutella és a haverjai, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

13 Replies to “Nutella és a haverjai

 1. Köszi a postot, régi vágyam teljesült, pont jó passzol a sonkamérgezéshez 🙂 Esküszöm végigzabálnám a teljes kínálatot…
  Amikor gyerek voltam (délvidéki) gyerekekként, a jugó Eurocrem volt az etalon, akkor itthon még csak hasonló sem volt. Akkora kincs volt, annyira finom, hogy azt hiszem ez a téma örökre beragadt nálam. Köszi hogy megírtad!

  Már csak a pisztáciatéma maradt;
  azt hallottam, anatóliai farkasok őrzik a trabzoni stadion gyepe alá elásott kétöklömnyi pisztáciákat. Csak néha visznek át belőle a kiválasztott titkos isztambuli bazárokba, ahol mindenki gombokért veheti meg, annyira olcsó.

  A speciális pisztáciás édességekről nem is beszélve, amit mi, szegész szerencsétlen gyaurok soha meg nem kóstolhatunk, mert a janicsárokat hízlalják vele, másnak nem adnak…

  Biztos igaz, de szeretném hogy leellenőrizd, lehetséges? 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szívesen!
   Remélem, ha majd egyszer Isztambulban jársz, akkor lesz pár szabad bőröndöd, amit telepakolhatsz mogyorókrémmel! 🙂

   Az összeesküvésekről nem írhatok, mert akkor már nem lesz összeesküvés. Annyi azért publikus, hogy nem a stadionban vannak elásva, mert akkor már régen erdő lenne a stadion helyén. 🙂 Szerintem inkább valahova be van betonozva.

   De ezekből mi sem kapunk. Sajnos az isztambuli bazárban már nem olyan olcsó. Oda kell menni, ahonnan az egész származik: Antep városába.

   De tudod mit, erről is megírom, mit tudok (leszámítva a titkos macskaalagutakat, mert mégis, miért van annyi macska Isztambulban, hanem nem ők lennének a beépített (esetenként befalazott) ügynökök? 🙂 ).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   1. Eredetileg nem terveztem a pisztáciás édességek felsorolását, mert annyi hely nincs a szerveren… 🙂
    De akkor azért párat megemlítek. De persze Damak, Eti, stb…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   2. Nagy kár volt ráklikkelnem a linkre, ó jajj, sehol, de sehol egy nemzetközi szállító aki elkezdené nagy iramban Magyarországra importálni ezeket….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. Ülker csokik… nyamnyam… amennyi típust csak lehetett bevizsgáltunk a gyomorrontás határain egy hajszállal beljebb. De jó lenne, ha idegurítanál egy kis tétel türk nutellát, az se baj, ha Sarelle a neve – csak úgy egy gyenge mázsácskányit -:). Kis darabig ellennénk vele -:) -…. ez itt a sóhaj helye…
  Eurkorem -:) Nagyon finom csemege volt a maga idejében! Még van 1 darab féltve őrzött eurókrémes poharam a konyhaszekrény sarkában (olyan gondosan mosogattam, hogy még a címkéje is rajta vagyon) -:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 3. Köszönöm szépen! Elolvastam. (Aztán kotorásztam a hűtőben, aztán a spájzban, aztán minden olyan helyen, ahol nyomokban valami édességmorzsa felbukkanhat … )
  Sőt, ha a párom is elolvassa semmi nem ment meg bennünket egy komolyabb „körülnézéstől ” -:).
  Bárcsak már ott lennénk! – nemcsak a csoki miatt –

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Hangosan nevettem a hozzászólásodon DDDD.
    Az a hopp majd kicsit későbben lesz, meg a nyam is -:(. Most gyűjtési (és álmodozási és tervezési és nyálnyelési fázisban vagyunk). Szerintem egy hétvége nem lesz nekünk elég -:) Isztambul csodálatos minden furcsaságával együtt, visszahúz oda a szívünk nagyon.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .