Atatürk kézírása – betűkészlet

Atatürk kézírásáról már volt szó egyszer.

Most viszont itt a lehetőség, hogy legyen nekünk is egy saját Atatürkös betűkészletünk!

Atatürk kézírása egyedi volt.

Mint ahogy mindenki másé is. Csak éppen keveseknek van olyan írása, amire sokan lennének kíváncsiak. Az enyém biztos nem tartozik ebbe a körbe, mert az enyém rém ronda. Amikor kezdtem érezni, hogy a kézi írásomat teljesen átveszi a gépelés, akkor gyorsan digitalizáltam, hogy valami mégis megmaradjon belőle. Manapság jó, ha havonta 3 mondatot kézzel írok.

Ezen lehet vitatkozni, hogy jó, vagy nem jó. Egy szép, igényes kézírás azért jó ha van. Atatürké pedig ilyen.

Atatürk kézírás betűkészlet
Atatürk kézírás betűkészlet

Erről a linkről pedig le is lehet tölteni az Atatürk betűkészletet. Az eredeti forrás itt található.

A betűkészlet teljes mértékben legális. Murat Özbalcı készítette az egyik évben az április 23-ai törökországi gyereknapra.

Így ennek segítségével pont atatürkös betűvel írhatjuk le az Atatürk mondásokat.

Vagy más, Atatürknek tulajdonított írást lehet így úgymond restaurálni, ha már az eredeti nehezen olvasható. Az persze nem ér, hogy akkor már mindjárt néhány betűt ki is cserélünk. Lehetőleg történelem hamisításra nem használjuk! Egy profi szakember amúgy is elsőre kiszúrná.

A betűkészlet természetesen török nyelvű. De kis trükközéssel a magyar ékezetek is megoldhatóak. Ha esetleg valaki úgy érzi, szeretne valami magyarosat is látni Atatürktől. Azért mondjuk a számlákat ne az ő nevében írja alá.

Itt megjegyzem gyorsan, hogy óva intek mindenkit, hogy a saját aláírását digitálisan használja. Legjobb rosszpélda, amikor a szkennelt szignót jpg-ként csatoljuk az e-mailhez. Ezzel pedig jól odaadtuk az aláírásunkat mindenkinek a nagyvilágban, hogy használja egészséggel. Digitális szignózáshoz nagyon fejlett digitális aláírási technikák léteznek ma. Ezek nemcsak azt igazolhatják, hogy az aláírás a miénk, hanem pl. pontosan mikor készült, hol, de még azt is, hogy a dokumentumba nem próbált meg senki belepiszkálni. Egyetlen pontból sem lett vessző, stb…

Az Atatürk kézírásnál természetesen másról van szó. Itt inkább a történelmi érdekességről van szó, minthogy egy szerződést az ő nevében kötnénk.

Atatürk betűkészlet
Atatürk betűkészlet

Az Atatürk betűkészlet telepítése ma már roppant egyszerű. Letöltjük, majd a fájl kicsomagolása után jobb klikkel rákattintunk, és máris ott a telepítés felirat.

Egyébként a betű szépen kidolgozott OpenType formátumban van. Azaz lehet Windowson, Macintoshon, de még Androidon és iPhonon is használni.

Mindenkinek jó történelmezgetést!

A letöltött fájlhoz mellékeltem egy török szimbólumok gyűjteményét is. Ebben Atatürk sziluettet és török zászlókat is találunk.

Maga a betűkészlet eléggé házi tákolmány, de azért becsüljük meg. A Török Rádióamatörök Klubbja (TRAC) készítette (forrás oldal itt)

Törökország betűkészlet
Törökország betűkészlet

Meg más nyavaják is vannak ezzel a készlettel, de mindegy… szóval van egy ilyen is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Atatürk kézírása - betűkészlet, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Atatürk kézírása – betűkészlet”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .