Török Világ – kiállítás

Egy kis török központ Törökország közepén, Isztambulban.

Már maga Törökország sem egyszerű. Mert az definiálni, hogy ki a török, igencsak nehéz. Magában az anatóliai országban is számtalan török nép él. Hát még a határokon túl!

A Wikipédia szerint (forrás itt) a török nyelvcsalád kb. 30 nyelvből áll. Azért az is informális, hogy kb… pontosan meg ki tudja?.. Ezt pedig kb. 180 millióan beszélik.

Egy ismerősöm egyszer azt mondta, ha elindulunk Isztambulból kelet felé, akkor egészen Kínáig mindenhol törökül beszélnek. Egy másik szerint ehhez elég csak a sarki kebabárushoz elmenni.

Isztambulban viszont nyílt egy kiállítás, ahova ezeket a török csoportokat (ha nem is mindet, de legalább a legismertebbeket) mutatják be: Azerbajdzsán , Kazakisztán, Kirgizisztán, Özbegisztán, Türkmenisztán, Tatárok, Baskíria és a ciprusi törökök.

Baskíria
Baskíria

Ezek népeknek 1-1 úgynevezett kulturális házat építettek, ahol megismerkedhetünk az öltözködéseikkel szokásaikkal.

Tatár hangszerek
Tatár hangszerek

De még a zenei kultúrájukkal is!

Nagyon sok érdekes, és izgalmas dolgot találhatunk itt. Pl. egy nagyméretű (ISO 9001-es szabvány szerint épült) jurtát is. Mely eredeti, ISO 9001-es szabvány szerint legeltetett kecskebőrből készült. Tehát semmi hozzáadott mesterséges anyag, teljesen bió.

Azért ne együk meg. Nem biztos, hogy jót tesz… De legalábbis a jurtaőr roppant mérges lesz…

Jurta Kirgizisztánból
Jurta Kirgizisztánból

És egy igazi selyemút étterembe is betérhetünk, ahol a különféle török népek különféle kebabjait, tésztás ételeit próbálhatjuk ki. Nem is beszélve az izgalmas teákról.

Érdekes módon az étterem weblapja japán, de ilyen apróságokon nem akadunk ki.

Aki esetég szeretne virtuálisan is körbenézni, ezen az oldalon teheti meg. Érdemes az oldalt a munkahelyen, teljes hangerővel, éppen amikor a főnök fontos ügyben tárgyal. A folklór zenét ugyanis roppant nehéz lekapcsolni, és minden lépésnél újra felcsendül. Egyik-másiknak jó kis indulós dallama van. Az ilyen pedig ugyebár növeli a munkamorált.

A múzeum Zeytinburnu kerületben található (cím: Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri, Topkapı / Zeytinburnu / İstanbul). Szerencsére fele annyira sem a világ vége, mint amennyire látszik (pláne, hogy ennél vannak világ végebbi helyek is). Az M1-es metróról a Topkapı megállónál kell leszállni, és onnan már csak pár percre van gyalog.

Minden nap 8-17-ig van nyitva. Belépés: ingyenes

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Török Világ - kiállítás, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .