Választási mindenfélék

Választási kacatokat akartam írni, de mivel a listán emeletes busz is van, így valami jobb szót kellett találnom..

Törökország nagy. Hatalmas! Ez az egyik gyakran visszatérő témánk a blogban. De most az a fontos, hogy ebben a nagy országban rengeteg ember él. A 2014-es népszámlálás szerint 77.695.904 (ezzel a világ 18. legnépesebb országa).

Ez pedig nagyon sok embert jelent. Az idén 56 millió ember szavazhat (ez 3 millióval!! több, mint az előző 2011-es szavazáson). E miatt minden kicsi dolog nagy lesz (pl. 2011-ben csak az érvénytelen szavazatok száma majdnem 1 millió volt – fél Budapest).

Éppen ezért sok minden másképpen működik, mint a kisebb országokban. Mivel minden nagyban zajlik, ezért sok olyan mókába is bele lehet vágni, ami kis országban nem érné meg.

Ilyen mindjárt a Választási Szakkiállítás! Legutóbb 2014 októberében volt.

Itt olyan cégek jelennek meg, melyek kifejezetten a választásra készítenek marketing anyagokat, és eszközöket. Mivel a törökök egyébként is szeretik a színes dolgokat, ezért nem is kell feltétlenül a következő választást megvárni. Mindig van valamilyen ok, amiért lehet zászlót lobogtatni, ajándék tollat és sapkát osztogatni, stb… Így egyes cégek arra tudtak specializálódni, hogy ezeket a kampány igényeket kielégítsék.

Készülnek a zászlók - Forrás: ekotrent
Készülnek a zászlók -2014- Forrás: ekotrent

És milyen igények vannak?

Első ugyebár a zászló. Ebből sosem lehet elég Törökországban. De most ne olyanra gondoljunk, amit kézben lehet lobogtatni. Hanem, amelyeket az utcán keresztbe lehet kifeszíteni. És persze nem is egyet, hanem legalább 40-et. Jó, egy kicsit belóg, de ameddig nem jön erre az emeletes busz, addig nincs baj.

Választási zászlók
Választási zászlók

Apropó, emeletes busz!

Nincs is igazi kampány emeletes buszok nélkül. Bár valójában ezek nem igazi emeletesek, hanem sima buszok, átalakítva. Ennek a tetejét pakolták tele hangszórókkal, középen pedig egy emelvény található. Ide állhat ki az, ki bátor, és szembe mert nézni a néppel. Kockáztatva azt, hogy kiváló célpont ha esetleg paradicsommal akarná valaki megdobálni.

Mozgószínpados kampány busz - Forrás: secimotobusu.net
Mozgószínpados kampány busz – Forrás: secimotobusu.net

Ha esetleg a parlamenti jelöltnek tériszonya van, vagy kisebb a közönség, akkor ő vehet mobil színpadot is. Ez egy kisteherautó, amivel akár a pirosban megállva, pillanatok fel lehet installálni, és már lehet is téríteni a zebrán haladó gyalogosokat. Amint pedig a lámpa zöldre vált, akkor hipp-hopp összecsuktuk, és már megyünk is tovább.

Mozgószínpad - forrás: secimotobusu.net
Mozgószínpad – forrás: secimotobusu.net

A fenti két jármű mellett persze továbbiak is léteznek. Leginkább e kettő közötti méretben, attól függően, mekkora is a közösség, ahova szeretnénk eljutni vele.

Mivel a választások rövid ideig tartanak, felmerül a kérdés, mi lesz a busszal utána? Nos…lehet már eleve csak bérelni (sofőrrel, hangtechnikussal együtt). De ha már megvettük, akkor gondoljunk bele: 18 optikai kábeles rendszer, összesen 50 hangszóróval (összesen 10.000 watt, ami 20.000 embernek okozhat halláskárosodást) Mikrofon, mp3 lejátszó, és 8 csatornás mixel. Hmm.. beállítjuk a kertbe, és egész nyáron mehet a buli! Még karaokézni is lehet. A saját generátora lévén pedig akkor sincs baj, ha elmenne a villany.

Lássuk, még milyen izgalmas dolgok közül válogathat az állampolgár, ha a parlamentbe szeretne bejutni. Vagyis miket lehet osztogatni a népnek, hogy megkedveljenek minket.

A szokásos ceruza, radír, sapka, lufi, öngyújtó, kulcstartó, kitűző mellett vannak komolyabb dolgok is. Ilyen, mint a bevásárló vászontáska. Ami ugye azért jó, mert a lelkes választópolgár utána ezzel jár majd a piacra, és így ő is hirdeti az igét.

Választásos bevásárló táska - Forrás: secimpromosyonu2015.com
Választásos bevásárló táska – Forrás: secimpromosyonu2015.com

Ennek a vadabb verziója, mikor a konyhában kampányolunk. Legjobb alkalom erre, amikor valamelyik kisebbség nemzeti ételét próbáljuk elkészíteni. Ehhez segítségképpen párszínekben virító konyhai köténykét kérhetünk a közeli pártházból.

Pártkötényke - Forrás: hakseverpromosyon.com
Pártkötényke – Forrás: hakseverpromosyon.com

Bár meg kell hagyni, hogy olyan sok fantázia nincs benne. Simán rádobtak egy pártlogót a szokásos hordózóra, és kész. Semmi szlogen, induló, húsköltemény, vagy csak legalább néhány biztató. Mondjuk Ha jobban sül a hús, jobban megy a párt! vagy valami hasonló. Esetleg olyan, ami még ennél jobb.

Nőknek továbbá, és még mindig maradva a lakásba, a párt ajándékozhat egy párlogós cserepet is, maggal virágfölddel együtt. Ez amolyan delphi jósdának is elmegy. Mert ki tudja, mi fog kibújni abból a cserépből. Rózsa lesz, vagy kaktusz? Esetleg tulipán? Ha pedig semmi, az nem jó jel.

Pártcserép, pártföld, pártvirág - forrás: alopromosyon.com
Pártcserép, pártföld, pártvirág – forrás: alopromosyon.com

Férfiaknak, és technó-nőknek pedig USD kártyákat lehet ajándékozni. Ennek ugye több előnye is van: fel lehet rá tenni a pártnótákat, fényképalbumot a pártról. No de mi van akkor, ha az ellenzék trükközik, és ő pedig vírust rak fel?

USB pártkártya - Forrás: alopromosyon.com
USB pártkártya – Forrás: alopromosyon.com

Végeredményben bármi lehet igehirdető, azaz kampány hordozó. Még olyan dolgokat is találni, mint pártos gombvarró készlet. Hogyha esetleg a lelkes beszéd közben elszakadna az öltönyünk, mindjárt meg tudjuk varrni.

De olyat is láttunk, hogy pártos jégvakaró. Tekintve, hogy a télnek esze ágában sincs elhagyni Törökországot, ha reggel befagyva látjuk az autót, akkor meleg érzéssel tölthet el minket, hogy miközben a jeget vakarjuk, a kezünkben levő szerszámról a pártfőnök néz le ránk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Választási mindenfélék, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Választási mindenfélék”

  1. A szokásos szarkazmustól nem mentes irása megint jól indította a napomat. Melegen ajánlanám magyar politikusok figyelmébe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .