Felújítják a Boszporusz-híd világítását

Megújul a Boszporusz-híd világítása. Ugyebár jönnek a választások, és akkor majd lehet vele villogni.

Átvitt értelemben, meg ténylegesen is.

Addig viszont a díszkivilágítás szünetel. Ez 3 hónapig tart.

Na, ennyi a hír. A többi már csak a szokásos beszélgetés.

Kezdjük ott, hogy a hír már 1 hónapos. Azaz a 3 hónapból 1 már eltelt, de sebaj. Attól még a hír hír.

Tudom, ha így folytatjuk, lassan már arról írunk, hogy Kolumbusz partra szállt Amerikában. Le vagyunk maradva… De nem ez a lényeg, hanem…. ööö… azt majd máskor.

A Boszporusz-híd pirosban, törökösen
A Boszporusz-híd pirosban, törökösen

Szóval 3 hónapig (amiből 1 már el is telt) nem lesz kivilágítva a Boszporusz-híd. Se pirosan, se kéken, se zölden, pláne nem feketén.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy éjjel a kapitány nekimegy majd a hídnak a hajóval (nekimegy ő nappal is, ha arról van szó… meg a rakı-ról). Hanem hogy a díszkivilágítás szünetel. Ettől még a sima jelzőfényei (hahó! itt vagyok! híd vagyok! vidd már odébb a repülődet!) ott lesznek. Tehát fog világítani. Nem is beszélve a rajta áthaladó forgalomról.

Csak éppen fényképezni lesz kevésbé izgalmas.

Boszporusz-híd kékben
Boszporusz-híd kékben

A mostani – pontosabban a korábbi díszkivilágítást a Philips készítette, még 2007-ben. Lényegében négyszínű óriás LED-ből áll: vörös, kék, zöld (RGB) és fehér. Ebből telepítettek sokat.

Nagyon sokat.

A felfüggesztési kábelre 664-et a 166 helyre. A korlátok világítására 478 db. Az oszlopokon pedig 852 db.

A számok azért becsapósak, mert 1 világító modulhoz 4 LED szükséges a megfelelő színek kikeveréséhez. Tehát ennek a negyede az, ami valójában lámpa lesz. De ez nem jelenti azt, hogy a LED-eket nem kell külön kábelezni. Azt írják, hogy 6304 információs csatorna van. És a tizedmásodpercre lehet állítgatni a LED-eket, egyesével.

Ez azért jó móka lehetett. Na, és ha oda beszabadult volna egy macska..!

Ja és igen, az óriás LED-ek 60-120 cm-esek. Úgyhogy ezek nem zsebbe valók, hanem rájuk is lehet ülni. Bár ezt mondjuk ne tegyük, mert a fény a fülünkön fog kijönni. Ezek a LED-ek eléggé erősek: 45-60W darabja! Ez 5-6 db. 100 W-os hagyományos izzóval felel meg (ha rosszul számolok, szóljatok! És ebből van majdnem 2000 darab. Úgyhogy lehet vele világítani.

No, ez lesz lecserélve. És érthető is, hogy eltart egy darabig, hiszen nemcsak a villanykörtéket kell kicsavarni, és másikat a helyére rakni, hanem valószínűleg a foglalatokat is cserélik, de a teljes újra-drótozáson sem lennék meglepve.

Az új rendszerről eddig semmi hír. Talán a végén megszámolják, hány lámpa is lett végül, és mennyi esett bele a Boszporuszba. Az eredményből pedig majd gyököt vonnak, vagy valami.

De addig is, nem kell izgulni azoknak, akik éjszakai Boszporusz-túrán szeretnének részt venni. Hiszen még számtalan látványosan kivilágított épületet láthatunk. És ott van a Második híd is.

Ortaköy Camii este
Ortaköy Camii este
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Felújítják a Boszporusz-híd világítását, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .