Hogyan jutok be Isztambul belvárosába a repülőteréről?

Leggyakoribb kérdés a blogon, hogy hogyan jutunk be a Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába. Mégpedig az X utcába.

És bár többször megírtuk a megoldást, íme egy még jobb, még egyszerűbb!

Gyossegítség

Isztambul tömegközlekedés útvonaltervező itt!

  • A képernyő bal felső részén válaszd ki, hogy Isztambulban vagy.
  • A Where from-ba írd be a Sabiha Gökçen repülőteret
  • A Where to-ba írd be a hoteled címét
  • Majd válaszd ki, melyik napon érkezel.
  • És mindjárt megkapod, mely buszokkal, hajókkal, metrókkal, és villamosokkal juthatsz el a hotelbe.
  • Mellette pedig láthatod a jegyárakat is!

A mese pedig itt kezdődik

Mobil telefonra már eddig is létezett egy amolyan mentő öv, ami kivezet minket Isztambul sűrűjéből. Egész egyszerűen megadjuk a helyzetünket a GPS alapján, meg azt, hogy hova akarunk eljutni, a program pedig kiszámolja a legjobb útvonalat. Akár a legrövidebbet, akár a legolcsóbbak. De még olyat is kérhettünk, hogy kerülje el a hajót, a dolmuş-t, stb… vagyis egy túltáplált vacsora után gondoskodhat a gyomrunk biztonságáról is.

Letöltés itt

Isztambul tömegközlekedés tervező program
Isztambul tömegközlekedés tervező program

Persze az ilyen programok fő hátránya mindig az, hogyha külföldön túristáskodunk, akkor pont nem lehet használni. Hiszen nem akarunk egy egész vagyont elkölteni a mobil internetre. Vagyis amikor a legjobban kell, akkor nincs nálunk.

E mellett azért a mobil telefon még mindig csak mobil telefon, nem pedig számítógép. Lehet rajta pötyögni, ha más nincs. De azért egy egész utazást előkészíteni eléggé macerás (macera –  török szó, jelentése: kaland).

Viszont van neki egy webes felülete is, amit kényelmesen, fotelból használhatunk. Az eredményeket pedig archiválhatjuk, Evernote-ba, vagy más jegyzetbe írhatjuk, hogy majd a kritikus időpontban ott legyen velünk.

Így pedig előre megnézhetjük, hogy Isztambul melyik helyére hogy juthatunk majd el a legkönnyebben, tömegközlekedéssel. Pl. a Sabiha Gökçen repülőtérről a hotelbe. Vagy a hoteltől a Héttoronyba.

A web-es felület itt található.

Elsőnek adjuk meg, melyik városban is szeretnék útvonalat tervezni. Ezt a bal felső sarokban tehetjük meg. Törökországban választhatunk Isztambul, Ankara, Izmir és Bursa között.

Utána már csak annyit kell tenni, hogy beírjuk, honnan (where from) hova (where to) szeretnénk eljutni.

De a program olyat is tud, hogy megadjuk a pontos időpontot, hogy mikor indulunk (depart), vagy mikorra szeretnénk érkezni (arrive). Így az akkori menetrenddel fog számolni.

Azaz pontosan megkérdezhetjük, hogy melyik busszal menjünk, ha XX:YY-ra a Sabiha Gökçen repülőtéren kell lennünk. (Itt azért érdemes legalább 30-45 perc extrát ráadni az biztos esetleges dugók miatt).

Vagy ha éjszaki érkezik a repülő, akkor hogy jutunk el a hotelbe.

Nem is beszélve arról a nagyon valószínű eseményről, hogy estére kimaradunk az ázsiai oldalon, akkor miként jutunk vissza Európába…

Mindezt már most előre ki tudjuk számolni. És így jobban megszervezhetjük a nyaralásunkat.

Persze ne feledjük, hogy azért itt mégiscsak egy 13-15-17-20 milliós nagyvárosról van szó. És tutira nem beszél senki angolul pont akkor, amikor arra szükség lenne.

Ha mégis úgy érezzük, hogy ez túl bonyolult (nem egyszerű), akkor inkább vegyük igénybe a magyar nyelvű transzfert. Nem drága, és a hotel előtt tesz le. Nem kell bolyongani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Hogyan jutok be Isztambul belvárosába a repülőteréről?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .