Tepsi mantı!

Egy kis főzőcske a hétvégére!

Mindezt a Pusztuljon a fogyókúra! jelszóval.

Igazi, eredeti, színes-képernyős mantı, tepsiben. Nyam!

Az eredeti videó a török Show TV-n jelent meg, akik elmentek a mantı hazájáig, Kayseribe. Hogy ott aztán olyan ételt készítsenek, amitől minden fogyókúrás feladja az álmát.

Azt mondja: először is szerezzünk egy konyhát. Jó ötlet, ha nem a sajátunkat gyújtjuk fel. Meg bele egy olyan szakácsot is, aki tudja, mit csinál. Ettől mondjuk kevésbé lesz izgalmas, de a végén legalább lesz mit enni is, nemcsak a tűzoltókkal barátkozunk.

A tésztához leginkább liszt víz és só szükséges. Egyes weboldalak ajánlják még a tojást is.

 • liszt
 • víz
 • tojás (1 db)

Ezt majd jól össze kell keverni. Úgy, hogy mi ne ragadjunk bele. Sőt! később más se ragadjon bele.

A keveréshez (népiesen és szaknyelven gyúráshoz) ajánlott valami tálat használni. Nagy étvágyúak használhatják a fürdőkádat is.

Ezt utána tegyük félre, és készítsük el a húsit!

A török ételeknél megszokhattuk, hogy röff-röff-öt nem használnak. Helyette inkább a múú-múú az elterjedt. Ilyenkor viszont nem árt, ha valamennyire zsírós is. Ha már viszont a diétát úgy is szüneteltetjük, valaki kipróbálhatja szalonnával is. Rossz biztos nem lesz. 🙂

 • darált hús (múú-múú), félzsíros, és mondjuk 400 g
 • petrezselyem
 • hagyma, mondjuk 2 darab
 • pirospaprika
 • feketebors
 • fokhagymát nem érdemes, mert az lesz majd a joghurtban.
 • Továbbá lehet kísérletezni köménnyel, római köménnyel, sumakkal

Ezt is összekeverjük. Ha már a fürdőkádat elhasználtuk a tésztához, akkor kopogjunk át a szomszédba.

Utána a tésztát jó vékonyra nyújtsuk ki. Ehhez a művelethez a legjobb a nyújtódeszka. A nagymama fapapucsa nem túl ajánlott.

Ha kész van (ilyenkor még nem gyújtottunk fel semmit), akkor a videón látható, kb. 1-2 cm-es csíkokra vágni. Minél vékonyabb, annál többet bénázhatunk vele, de annál finomabb lesz!

Az A módszer szerint keresztbe is vágjuk fel a tésztát, hogy kicsi négyzeteket kapjunk (az én esetemben kicsi és ronda és furcsa alakzatokat). Ez a tradicionális mantı alakzat. Egy C módszer szerint viszont (lásd majd a fényképes receptet a bejegyzés végén) nem kell keresztbe vágni, a husi majd láncba lesz fűzve. Bizony, ilyeneket is lehet csinálni!

Ha ez megvan, akkor most menjünk ki a toalettre, kapcsoljuk be a tv-t, helyezzünk vizet és szendvicset magunk mellé, mert 3-4 óráig biztosan nem fogunk felállni.

Kezdődik a hajtogatás!

Mint fentebb írtuk, minél kisebb annál jobb. És annál több esély van a gutaütésre is. A tészta közepére tegyünk egy kicsi húst, majd hajtsuk össze. Ezt pedig tegyük be egy tepsibe, szépen egymás mellé.

Persze fel fog dőlni, de csak nyugalom!

A tradicionális tapsi mantı esetében kör alakba rakjuk a kör alakú tepsibe. Az avantgárd esetében négyszög alakban a négyszögletű tepsibe. Még modernebbek hatszög alakban hatszögű tepsibe. Alvilági hívők pedig ötszög alakban a fejre-állított ötszögletű tepsibe. De ne úgy állítsd fejre! Most kiborult az egész…

Egy fél nap múlva készen is vagyunk. Vagy így, vagy úgy.

Az eddigiek után egy nagyon gyors művelet következik: bedobjuk a tepsit a sütőbe. Mégpedig 5-7-10 percre, míg a tészta megpirul. Ilyet, mint hőmérséklet, légkeverő ne kérdezzetek. Fatüzelésű kemencébe! Ott a jó!

Az A verzióban a tészta készen is van. És valószínűleg a hús is megsült. Míg a B verzióban öntsünk rá vizet, és tegyük vissza, hogy a tészta (és a hús is) megsüljön.

Nincs más hátra, mint a szósz elkészítése.

Ehhez a mi verziónkat itt találjátok. Ez igazándiból vajban pirított paradicsom sűrítményt jelent csípős paprikával. Vaj helyett lehet olívaolajat is használni, de fentebb már lemondtunk az egészséges étkezésről.

Az A verzió esetében (ez van a videón is), mivel ott nem használtunk vizet a sütésnél (nem főztük meg a tésztát), a szószba teszünk sok sok vizet.

Majd pedig ezt a szószt öntsük rá a forró tésztára.

Ezután jöhet majd a fokhagymás joghurt (kis sóval), majd pedig a kakukkfű és a menta (őket el lehet hagyni)

Ajánlott ezt a másik videót is megnézni (B verzió). Ez jobban kezdőknek való. Ez pedig egy fényképes recept (C verzió). Ez sokat nem segít, de roppant jól néz ki!

Aki még nem lett éhes, tegye fel a kezét!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Tepsi mantı!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Tepsi mantı!

 1. „A tradicionális tapsi mantı esetében kör alakba rakjuk a kör alakú tepsibe.”
  és körtáncot járunk tapsi-kolva.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. De csak forró tepsivel, hogy a hangulat is forró legyen. 🙂
   És persze óvatosan… kár lenne, ha a végén mindet a macska enné meg.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .