Az elveszett törökök meg a rénszarvasaik

Még 2012-ben került be a hírekbe, hogy megtalálták az elveszett törököket.

Most úgy tűnik, hogy a fotóriporter is elveszett. Vagyis pontosabban az elveszett törökökhöz hasonlóan a riporternek sincs kedve hazamenni. Úgyhogy csak néha küld pár fényképet az otthoniaknak.

10.000 éve elmentek otthonról. Ezúttal nem valakinek a fejéből költözött ki a józanság (bár az ilyet sose tudni), hanem tényleg nagyon régen egy csapat török gondolt egyet, és elment bulizni. Vagy fosztogatni. Vagy szomszédokat gyújtogatni (amolyan háztűznézőbe). Persze akkoriban ez a három dolog ugyan az volt.

De az is lehet, hogy megunták az otthoni hangulatot, és azért mentek el.

Ezt nem tudjuk.

Azok, akik elmentek nem válaszolnak a kérdésekre. Lehet, hogy mert nem beszél a nyelvet…

Minden esetre elmentek, levelet se hagytak maguk után, és senkit nem is érdekelt, hogy hova mennek, meg minek.

Eltelt 10.000 év.

És bár most se érdekel senkit, hogy minek mentek el, meg hova, és mit csinálnak. Az Atlas szerkesztősége mégis beléjük botlott (állítólag kétpupú tevét kerestek. Bővebben itt). És ha már beléjük botlott, úgy esett, hogy ott is maradt.

Miután persze jól összebarátkozott a helyiekkel. Az mondjuk nem derült ki, hogy a helyiek is így gondolják-e.. De mint mostanra kiderült, ők mégse vetették a riportert a rénszarvasok éledéül. Pedig erre minden esély megvolt, hiszen már 3 éve nem hallottunk róla.

Most viszont érkezett egy halom fotó. Amolyan mikulásos, mert mindegyiken van egy rénszarvas is. Azon pedig ül valaki. Bár ő nem a télapó. Nem is hasonlít rá. De a nyíllal biztosan jobban bánik, mint a csokoládékedvelő piros ruhás kedvencünk.

A képek forrása: Hürriyet

Most már egyértelmű, hogy a fotós nem veszett el. Csak neki sincs kedve hazajönni. Úgy kb. 3 év múlva talán megint jelentkezik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Az elveszett törökök meg a rénszarvasaik, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Az elveszett törökök meg a rénszarvasaik

 1. Hol történt ez az elveszés pontosan? Valahol északon kell, hogy legyen a rénszarvasok miatt (bár az emberek eléggé mongolnak nêznek ki). Nem értem, hogy rendes török embernek miért kellett a jó meleg helyről elmenni a jó hidegre?!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Én azt se értettem, hogy a fáról minek jöttünk le, ha egyszer a banán is odafent lakik.. De hát az ember már csak ilyen… A számítógépet is feltaláltuk, hogy az dolgozzon helyettünk, nekünk pedig legyen egy csomó időnk. Aztán mégiscsak egész nap a gép előtt ülünk..

   Azt írták még annó, hogy ezeket a törököket Mongóliában, a Góbi (környékén?) találták. Azt eddig is tudták, hogy sok török nép él ott, egészen a Jeges-tengerig. Nagyon is sokan vannak! (Térkép itt).
   A különbség az lenne, hogy ezek a törökök visszamentek oda. A többi család eleve ott volt, míg a törökországi törökök onnan eljöttek a mai Anatóliába.
   Sok oka lehet, amiért visszamentek: a mongolokkal együtt mentek oda (akár rabszolgaként is), vagy innen menekültek, vagy hiányzott az otthon étele, stb…
   A rénszarvas pedig ne legyen megtévesztő. Hajlamosak vagyunk a Góbit úgy elképzelni, mint a Szaharát. Holott itt csak csapadék nincs. Ráadásul tele van igen magas, több ezer méter feletti felfölddel. Nemcsak itt, hanem a környéken is.
   A Wikipédia szerint az átlaghőmérséklet -2.5 – +2.8 Celsius. Januárban -26 is van, míg júniusban 19. Kb. 1 fokkal hidegebb, mint Magyarország. Csak vízből van nagyon kevés. E miatt persze van, hogy -40 fok van, vagy pedig +50

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .