Isztambul kezdőcsomag

Pár tipp, mit érdemes Törökországba hozni azoknak, akik ide szeretnének kiköltözni.

Persze a láda Túró Rudi és az 5 kg-os oldalszalonnal mellett…

Elsőnek valami olyat, amivel lesz interneted.

Persze ha ezt olvasod, akkor már biztosan nem újdonság az internet neked. De az információk beszerzéséhez, de még a tartózkodási engedély megkéréséhez is elengedhetetlenül szükséges az internet. Ma már e nélkül szinte mozdulni sem lehet (érezni fogjuk, amikor majd éppen áramszünet van).

Ehhez legjobb egy laptopot hozni. Internet előfizetésünk meg majd lesz. Ezt azért elég gyorsan be szokták kötni (kivéve, amikor nem). Nem is beszélve, hogy milyen kreatívan kötik be egyes helyeken! De nem lövöm le a poént, erről mindenkinek saját élménye szokott lenni. 🙂

E mellett a másik, a mobil telefon, amire mindenképpen szükségünk lesz.

Itt érdemes tudni, hogy a különféle szabályok miatt nem érdemes külföldről mobilt bevinni. Ha jól emlékszem, és a törvény nem változott, akkor 1 ember évente csak 1 telefont vihet be. Azt is honosítani kell (mintha 500 TL lett volna..), stb… sok macera és drága.

Jobban járunk, ha meghagyjuk a magyar telefont magyarnak, és veszünk egy törököt mellé. Ha nem akarunk rá sokat költeni, akkor újonnan 150 TL körül már van butafon, vagy használtat veszünk 100 TL alatt. Néha 50-ért is lehet kapni. Persze garancia nincs, hogy 1 hónap múlva is működik még. De még mindig lehet vele verekedni.

Komolyabb telefonokhoz pedig úgyis kell az internet, akkor pedig úgyis eladjuk a lelkünket valamelyik szolgáltatónak, így tegyük ezt úgy, hogy cserébe telefonunk is legyen (és akkor a lelkünket a Facebook-nak is eladjuk).

A következő kategória a lakás. Mert hát valahol aludni is kell. Így nem árt erre is felkészülni.

No, ott van a lakás. Meg az usta. Ez utóbbi a szótár szerint ezermestert jelent. Valójában inkább a semmihezsemértek-demindentösszekutyulok-ésnagyaszám lenne a jó fordítás. Ő az, aki gondolkodik arról, hogy kiképezzük magunkat víz-gáz-elektromos-és-még-kitudja-mi szerelővé. Mert hogy valamivel mindig baj van, az tuti. Itt egy csavar, ott egy luk, amott egy fejjel lefelé feltett függöny, egy befelé álló konnektor (mert a falban élő kicsi manóknak is kell az áram, hogy tudjanak Facebookozni, na de miért az én villanyszámlámra?), stb… Ezeket pedig mind az usta bácsi csinálta nekünk. És szerinte így sokkal jobb, mint az eredeti. És még meg is magyarázza, miért.

Logikát azért ne keressünk benne.

Úgyhogy a kalapács és a csavarhúzó legyen az elsők között, amit majd beszerzünk Isztambulban. Esetleg mellé szilikon ragasztót is. Ha kérdezik, hogy milyet, mihez kell, akkor olyat, amivel a plafont lehet visszaragasztani. Az biztosan elég erős lesz más lepotyogó dolgok rögzítésére…

Mióta kint vagyok Isztambulban, tényleg a kalapács az, amit napi szinten használok. És persze a csavarhúzó is.

Most azon gondolkodom, hogy veszek egy légkalapácsot is… csak a szomszédok miatt persze.. De lehet, hogy inkább elektromos gitár lesz belőle..

Maradva még mindig a lakásnál, érdemes egy zseblámpát is mihamarabb beszerezni. Főleg mostanában, amikor az áram oly gyakran dönt úgy, hogy elmegy. Mellé pedig ha még néhány kg gyertyát is veszünk, akkor romantikus estékké varázsolhatjuk az áramszünetes időszakokat.

Hasonló okokból érdemes a vízből is egy nagyobb adagot (20-40 liter) raktáron tartogatni. Mert néha akár 24 órát is eltölthetünk elzárt csapok mellett. Ebben pedig semmi romantika nincs..

Lássuk, mi kell még… térkép!

Régen, amikor még papír térképpel közlekedtünk, nem volt egyszerű Isztambul. A sima turista térképen csak a belváros egy kis részét láthattuk. A nagy térkép pedig egy 5 kg-os könyv. Ezt pedig nemcsak cipelni nem volt egyszerű, de még ha konkrétan kerestünk valamit! Na az volt a tuti eltévedés!

Nálam van egy ilyen könyv, eltettem emlékbe. Majd leszakadt a repülő, mire kihoztam Törökországba…. Az unokáknak fogom majd mutogatni…

Látjátok? Ilyen kicsi volt Isztambul!

Szerencsére ma már GPS-el ellátott mobil telefonunk segít az eltévedésbe. Kicsi, könnyen hordozható, a tartalék akkumulátorokat pedig kicsi kocsin tudjuk magunk után húzni.

Ha valahova kocsival megyünk, akkor a Navigon program vált be a legjobban. Gyalog pedig a Trafi (Android, iPhone) lehet a legjobb barátunk.

De egyébként úgyis eltévedünk. Majd megszokjuk! 🙂

Érdemes lesz tudni, hogy Törökország nem az elsődleges célpontja a kivándorló magyaroknak. Isztambul pedig hatalmas. Annak az esélye, hogy itt egy magyarral összefussunk, nagyon kicsi. A távolságok miatt pedig az itt élőkkel sem egyszerű a napi kapcsolat.

Úgyhogy jó eséllyel elszigetelten fogunk élni a mi szép magyar nyelvünkkel. És senki se lesz a közelben, aki legalább a káromkodásunkat megérté.

Éppen ezért ajánlott pár könyvet is magunkkal hozni. Igazándiból a digitális könyvet ajánlanám, de még csak-csak most kezd beindulni. (ellentétben viszont a Google Play tele van jobbnál jobb török könyvekkel). Azért egyre több magyar nyelvű ebook jelenik meg. Ezeket pedig könnyű cipelni, és nem kell hazajárni új könyveket venni, ha online is megvásárolhatóak.

Egy könyv pedig jó, amikor várunk a dugóban, az ügyintézésen. És e mellett segít a magyar nyelv fenntartásában. Sokkal jobban, mint a magyar híroldalak, ahol azért komoly gondok vannak mind a helyesírás, mind a fogalmazás területén… És mintha évről évre csak rosszabb lenne.

Tehát egy-két száz-ezer jó könyv sokat segít a passzív nyelvtudásunk szinten tartásához. Talán még a növelésében is. Már csak az aktívra kell kitalálni valamit.

Persze ott a Skype, a magyar találkozók is, a legjobb pedig ha az embernek gyere van. Akkor aztán nincs mese! Pontosabban mese van, minden nap, magyarul. Meg el kell magyarázni – szintén magyarul – hogy na most aztán tényleg ideje lenne elmenni fürdeni..

A gyakorlásra jó lehetőség még a blogírás. 🙂 Ehhez persze számítógép és internet is szükséges. Így el is jutottunk az elejére.

Ja, megy egy csavarhúzó. És kalapács. A számítógép mellett mindig legyen nálunk egy kalapács is. Csak hogy tudja a kép, ki az úr.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (9 votes cast)
Isztambul kezdőcsomag, 9.7 out of 10 based on 9 ratings
 

2 Replies to “Isztambul kezdőcsomag

  1. Szuper. Már alig várom, hogy mehessek. Kár, hogy a magyar fórum bedöglött…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Úristen, egy Isztambulban élő srácot kell olvasnom, hogy egy új magyar szót tanuljak!! 🙂 Miért nem hallottam én még eddig a butafon kifejezést? 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .