Kés, olló és mindenféle bökdöső

A törököknél (bár inkább mondjuk úgy, hogy Anatóliában) sokféle szokás van, ami elsőre furcsa lehet.

Ezek legtöbbje valami hiedelmen alapul. Mások pedig inkább praktikusak.

A törökök, bár hívő muszlimok a legtöbben és eléggé modernek, elég sok babonának hisznek. Legalábbis tőlünk nézve tűnik babonának.

Hiszen pl. az Európában ismert kézfogás is egy hasonló szokásból fejlődött ki: nincs fegyver a kezemben, nézd meg, fogd meg. Megbízhatsz bennem. A kést is jól elrejtettem a cipőmben.
Hasonlóan a jobbról kerülésnek is az az állítólagos oka, hogy azon az oldalon megyünk el a másik mellett, ahol nincsen kard a kezében. Itt persze mindjárt felmerül egy csomó kérdés… mint pl. az angolok akkor miért balról, stb…

De most nem is ez a lényeg. Hanem hogy lássuk, nekünk is vannak olyan mindennapos rögzült cselekményeink, amelyek kívülről nézve igencsak furcsának tűnhetnek…

Az egyik olyan török szokás, amin még ennyi év után is belezavarodok, az a kések-ollók átadása.

Ugye ismerjük a viccet!

– Józsi! Dobj már ide egy kést!
– Tessék!
– Jaj!
– Ó! Bocsi

Ha Ha ha Ha hahahaha! Még ma is beesek az asztal alá a nevetéstől!!!

Kár, hogy nem vicces… A törökök meg gyilkos szemmel lesik azokat, akik ilyen vicceket mondak.

Én már csak tudom.. Egyszer előadtam egy kis (200 fős) családi összejövetelen. De aztán betudták annak, hogy külföldi vagyok. Azok pedig… áh.. civilizált ember ilyenekre nem pazarolja a töltényt.

Ugye nálunk úgy illik, hogyha valaki pl. egy ollót kér, hogy azt a kevésbé barátságos végén fogjuk meg, és úgy nyújtjuk a másiknak. Kés meg veszélyesebb eszközökben pedig lehetőleg úgy fogjuk meg, hogy még véletlenül se vágjuk meg magunkat, sem a másikat.

A törökök viszont inkább biztosra mennek.

Itt ugyanis szigorúan tilos az ilyen veszélyes dolgokat a másik kezébe adni. Helyette lerakjuk valami jól látható helyre, ahol a másik is elérni. 3 lépést hátrálni azért nem kell a végén. Csak legyen az biztos, hogy a kést, villát, ollót az asztalra tettük, nem pedig valakinek a hátába.

Ezek persze izgalmasak is tudnak lenni, amikor páran (70+) összegyűlünk a konyhában, és mindenki rakosgatja a késeket a kupac tetejére.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Kés, olló és mindenféle bökdöső, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
 

2 Replies to “Kés, olló és mindenféle bökdöső

  1. Azt hiszem, tudom is a forrást. A Kék Hegyek Kapitánya című könyvben (Zrínyi élete) szerepel egy epizód, ahol a török fogoly – bizalma jeléül – a hegyénél fogva adja át a tőrt, mire a foglyul ejtője egyből vissza is szúrt vele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .