Kemal Sunal választási beszéde :D

Már csak 2 hét a törökországi választásig. Teljes gőzzel megy a kampány.

Ilyenkor pedig nem maradhat el Kemal Sunal választási beszéde.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy itt most valamelyik politikai párt beszéde jelenne meg, elmondom, hogy Kemal Sunal az egyik legnagyobb török komikus színész volt (hasonlíthatjuk pl. Hofi-hoz, csak ő nem szerepelt filmekben).

Az alábbi választási beszéde az Umudumuz Şaban (1979) c. filmben szerepel. Tehát nem valós beszéd. De azért eléggé tanulságos. 🙂

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/SViytLRDnPg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Törökül ez így hangzik. Minden török nyelvtanuló álma, hogy ezeket a kacifántos mondatokat megértse, ahol 1-1 betű különbsége jelenti a szó jelentését, mondat értelmét.

Şimdi ben buraya neden çıktım ? Niçin çıktım ? Nası çıktım ? Bunu iza etmeye gerek yok gördünüz yürüdüm çıktım. Ama çıkmamışta olabilirim. Çıkmışsam çıkmışımdır çıkmamışsam çıkmamışımdır. Görünen Köy Uzakta Değildir. Buraya Çıktıkta sonra çıkmadıkmı dedik bunlar birtakım uydurma laflardır. Sahi ya ben buraya neden çıktım. Kim çıkardı ulan beni buraya ? Okul! Yol! Tapu! Bırakın onu beni dinleyin vede şunu unutmayın atasözüdür Oylarınız Damlaya damlaya dağdan kestim kereste. Bağımsız bir muhtar olaraktan prensibim az iş çok laftır!

Na, tessék lefordítani! 🙂

Én neki se mertem állni. Tudom, hogy van, aki ezt nálam jobban megcsinálja. Ezért megkértem Betty Gün-t, hogy ő fordítsa. Ő hivatásos fordító, és mint láthatjátok, igazán jó munkát végzett. (papírok fordításával mindenképpen őt keressétek! 🙂 )

Azt, hogy én most miért álltam ide? Minek álltam ide? Hogy álltam ide? – fölösleges firtatni. Láthatjátok. Felsétáltam ide, és itt vagyok!
Azt is megtehettem volna, hogy nem állok ide. De ha kiálltam, hát kiálltam…
És akkor mi van? Nem nagy dolog. Kiálltam aztán meg azt mondom hogy nem álltam ki? Ez egy marhaság!
Ja! Tényleg? Én minek is állok itt?
Ki is kérte, hogy álljak ide?
Az iskola! Az utca! A földhivatal! Hagyjuk ezt most..
Inkább hallgassatok rám és sose feledjetek amit most mondok!
A szavazatotok annyit se ér mint egy csepp a tengerben.
Független körzeti megbízottként az elvem az, hogy minél kevesebb munka de annál több duma!

Fordítás nélkül úgy tűnik, mintha tényleg valami komoly dolgot mondana. 🙂

Természetesen nem kell mindent szó szerint venni. Szavazni mindig érdemes.

Kemal Sunal nagy mókamester volt. 1944-ben született, és 2000-ben halt meg, szívrohamban, egy Trabzon felé menő repülőgépen. Ez idő alatt 82 filmben szerepelt/készített. Hasonló stílusban, mint a fent látható videóban.

Sajnos egyetlen filmről sem tudni, hogy terveznék a magyar vetítését, pedig nagy élmény lenne. Tele van olyan ikonikus jelenetekkel, mint a fenti. Ez pl. minden választásnál előkerül.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Kemal Sunal választási beszéde 😀, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Kemal Sunal választási beszéde :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .