A gázos ital

Első ránézésre egy rakı light, a török pálinka alkoholmentes változata. Sőt! Egyik-másiknak a csomagolása is olyan, amire az ember ránéz és az asztalon támad kedve táncolni.

Gazoz
A vagány gazoz

A gazoz, ami csak annyit jelent, hogy gázos, egy nagyon népszerű török ital. Eredendően ízesített szóda, de lényegében szénszavas limonádé, vagy más néven a török Sprie. Kinézetben mégis leginkább a rakı-ra emlékeztet.

Azt nem találtam meg, ki fog az első, aki kitalálta, és mikor. De minden gazoz üdítőgyártó esküdözik, hogy ő volt az első, aki… mondjuk Isztambulban árulta…aki kupakot tett rá…aki üvegbe töltötte… stb..

De szembe pl. az ayran-al, nagyon régi nem lehet, hiszen a nagyüzemű szóda készítését Jedlik Ányos dolgozta ki 1826-ban. Persze az angol Wikipédia nem emlékezik meg a magyar feltalálóról, hanem helyette kerestek egy hazai Joseph Priestley nevű embert, és azt állítják, ő találta fel a szódát. Ráadásul már 1767-ben… na persze… ha ismernék a székely rovásírást, akkor tudnák, hogy már az Attila mellett harcoló magyarok is alkoholos szódába mártogatták az égő nyilakat. Ebből lett a tüzes víz, de ezt meg Karl May nyúlta le a Winnetou-jával… meg kellett volna skalpolni mindet..ősmagyar szokás szerint…

Na mindegy, ilyen kegyetlen a világ..igyunk rá egy gazoz-t!

Ami biztos, hogy már jóideje az egyik legnépszerűbb török ital. És ugye hazai találmány, hazai márka, stb.. És nem utolsó sorban még finom is!

Valójában az egész nem más, mint citromos szóda, szódás limonádé. Ami ki tudja miért, de nem hasonlít a megszokott sárgás színű italra. Sem színben, sem ízben. Sokkal inkább egy olyan rakı, amit valaki szódával hígított volna fel, miközben beleborult a cukortartó. No persze az ipari kémia… az nagyon tud…

Az összesküvéstelen-hívők szerint valójában 4 gyümölcs keveréke adja a jellegzetes színt, és ízt (nem pedig a hozzáadott olajos golyóscsapágyok, ahogy egyes mítoszok tartják). Ráadáskor a gyümölcsök szüretelésnél speciális verset kell mondani (ezt meg melyik fordítóprogram hozta ki???). Minden esetre a recept titkos.

Az igazi, az eredeti, a titkos, az Efsane, 1932-ből
Az igazi, az eredeti, a titkos, az Efsane, 1932-ből

Ezt pedig a nép úgy szokta hívni, hogy beyaz gazoz, azaz fehér gazoz. Ebből már, akinek volt színesceruza készletet, rájöhet, hogy akkor kell lennie más színűeknek is. Adja magát, ha van fehér, akkor kell lennie feketének is.

Hát… a Beşiktaş rajongók nagy bánatára nincs fekete. De ők még mindig hígíthatják a rakı-t kólával, és kb. ugyan ott vagyunk. Még ha nem is lesz csíkos, de furcsa mindenképpen.

Helyette van sárga, és narancsos.

A sárga (sarı) az, amibe a fentiekben ismeretlenített összetevők mellett narancsot is találunk a lében.A szituáció érdekessége, hogy e miatt a törökök a Fanta-t is sarı gazoz-nak hívják, jól feladva a leckét Fanta marketing osztályának..

Ezzel szemben a narancsos (portalak) az, ami direkt narancsból készül. Így tehát van benne narancs (is). Persze csak mértékkel…

Él egy ilyen népszerű elképzelés, hogy egyes gyártók egyes gazoz-ba alkoholt is tesznek. A kérdés persze ilyenkor mindig, ki tenne ilyet, és miért? Az alkohol nem olcsó. Meg szerintem egy alkoholos változat kifejezetten népszerű lenne. Teljesen felesleges lenne rejtegetni. Inkább jó nagy betűkkel kellene hirdetni..

A történet alapja bizonyára olyan személytől származik, aki elaludt a kémia órán, és álmában hallotta, hogy a cukor bizonyos körülmények között (lásd pl. pálinka főzés) alkohollá alakul. Így aztán gondolta, hogy amiben cukor van, abban alkoholnak is kell lennie. Pedig!…

Bármely magyar kollégista be tudja bizonyítani, hogy amiben cukor van, abból lehet pálinkát főzni. De ez magától nem fog megtörténni. Ezt is bármelyik magyar kollégista igazolni tudja.

Szóval… na mindegy.

Házilag mi is készíthetünk gazoz-t, mégpedig eléggé könnyen. Ráadásul abban sem alkohol, sem csapágygolyók nem lesznek. Kivéve, ha pont ezt akarjuk.

Legyen 2 poharunk. Ebből lesz majd 1 a végén. De semmi pohártörés, meg ráolvasás. Hanem.. majd meglátjátok!

Az egyikbe, legyen K pohár (ne mindig csak A meg B), töltsük fel félig vízzel. Majd 1 teáskanál szódabikarbónát, és 2 teáskanál cukrot juttassunk bele tetszőleges módon. Lehet telepátiával, teleportálással, közelről vagy távolról behajítani, vagy megkérni valakit, hogy tegye bele, míg mi fedezékbe vonulunk.

Eközben a másikba, a Zs pohárba tegyünk néhány csepp citromlét, de azért érezhető mennyiséget, és ugyan úgy néhány csepp rózsalét! Na ezt ki honnan fog tudni beszerezni…

Majd a K és a Zs pohár tartalmát öntsük egybe. Az eredmény egy házi gazoz, mely habzik majd, mint állat.

mint állat (jelző) = precíz, tudományos mértékegység minden olyan szituációban, ahol a k-val kezdődő szavak nem megengedettek. Lásd még kutya, kerge-marha, zergemarha, kerítésreszelő

Még kapunk egy jó tippet a recept készítőjétől:

Ha hideg vizet használunk, hideg gazoz-t kapunk. Ha meleg vizet, akkor meleg gazoz-t.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A gázos ital, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “A gázos ital

 1. Az ember mindig tanul valamit. Még akár a precíz, tudományos mértékegységekről is. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Mo.-on hol lehet ilyesmit kapni vajhhh?
  Bodza gazoz (saját recept:)= 70l víz+fél zsák bodza+8kg cukker+100g borkősav+30g citromsav+fajtaélesztő+türelmes családtagok

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Háááát… talán valamelyik török boltban van…
   Pont azért írtam a receptet, hogy otthon is el lehessen készíteni. 🙂

   Köszönjük a bodzás változatot! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .