Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába – 2015

A Sabiha Gökçen repülőtér kb 45 km-e van Isztambul történelmi belvárosától. A legtöbb fapados járat (WizzAir, Pegazus) pedig ide érkezik.

Egyenlőre metró még nincs, amivel a Kék Mecset környékére érkezhetnénk. Mégis az elmúlt években több olyan útvonal épült ki, amivel könnyedén eljuthatunk a hotelhez.

Lássuk ezeket!

Isztambul a levegőből
Isztambul a levegőből

Joker bejutás: Transzfer

Vegyük igénybe a magyar nyelvű transzfert. Nem drága, és a hotel előtt tesz le. Nem kell bolyongani.

Amit fontos tudnunk már az elején, hogy a Sabiha Gökçen repülőtér Isztambul ázsiai oldalán található. Míg a történelmi belváros az európai oldalon. Szerencsére a két földrész nincs messze, de azért bajos lenne, ha a csomagokkal együtt úszni kellene.

Az Európa és Ázsia közötti Boszporuszon több ponton lehet átjutni. A Sabiha Gökçen repülőtérről érkezve jellemzően 3 ponton érhetjük a tengert. Majd innen többféleképpen folytathatjuk az utunkat Európába.

Így először ezeket a pontokat kell megnéznünk, megtanulnunk, ha nem akarunk Isztambulban eltévedni:

1) Kadıköy (térkép itt)

Ez Ázsia egyik legnagyobb csomópontja. Innen csak hajóval mehetünk tovább. Ez persze nagy élmény, hogy a tenger felől közelítjük meg az óvárost. A hajó kb. 25 percig tart, és 15-45 percenként jár.

Fontos, hogy innen Európa három részére juthatunk:

Mindhárom kikötőnél megtaláljuk a T1-es villamost. Tehát ugyan ahhoz a villamoshoz juthatunk ki, amelyik felvisz a Kék Mecset dobjára, ahol a legtöbb hotel található (Sirkeci, Sultanahmed, Küçük AyaSofya, Lalei, Beyazit, Fatih városrészek – nézd meg a hotel címét!). De legjobban Eminönü esetén járunk, mert az van a legközelebb hozzá.

Érdemes tudni, hogy KaraköyKadıköy között már kora hajnalban, és késő este is járnak. Így a korai és a késő repülőgépek eléréséhez őt ajánljuk.

Kadıköy kikötőbe a következőkkel tudunk eljutni:

 • Havataş busszal (Sabiha Gökçen-Kadıköy) (SG-1) –  30 percenként jár 04:00 – 01:00 között (menetrend: SG-1-es busz). Menetidő kb. 60 perc. Ár: 9 TL
 • E-10, E-11-es busszal – Menetrend: E-10-es busz, E-11-es busz, Teljes jegyár: 8 TL, Istanbulkart: 4,30 TL. Menetidő: kb. 60-90 perc.
  Ugyan azok a buszok más-más időpontban más-más úton közlekednek, melyek ide hosszabb.

Menetrendek:

a villamos vonalról pedig itt olvashatunk többet.

Metró/villamos térkép pedig itt

2) Üsküdar (térkép itt) / NEM AJÁNLOTT ÚTVONAL /

Ő Ázsia másik nagy csomópontja. Innen hajóval és metróval menetünk tovább Európába, a történelmi belvárosba, a hotelhez.

Hajóval három helyre juthatunk:

Mindkét esetben több hajózási társasággal juthatunk át a túloldalra, ezeknek külön kikötőjük van. Figyeljük a feliratot a kikötőkön! Mindegyikén használhatjuk az Istanbulkart-ot (róla bővebben később).

Üsküdar-Eminönü menetrend itt

Metróval (Marmaray):

Különbségek a hajó és a metró között:

 • A metró hajnali 6 órától éjjel 24 óráig közlekedik.
 • A metró 5-10 percenként jár
 • A hajóhoz kevesebbet kell gyalogolni. Viszont esetenként a hajóra nehezebb nagyobb csomaggal felszállni.
 • A hajók ritkábban járnak (kivéve Kabataş-t)

Különbségek Kadıköy és Üsküdar között.

Elsőre úgy tűnik, nincs nagy különbség, hogy Ázsia határát Kadıköy vagy Üsküdar városrészben érjük el, és úgy megyünk tovább, de van néhány, amit érdemes fontolóra venni:

 • A Sabiha Gökçen repülőtérről Üsküdarba macerásabb eljutni.
 • Kadıköy-Eminönü és Kadıköy-Karaköy hajók nagyok, nagy csomaggal könnyebb felszállni. Ezek a hajók Kadıköy-ben sűrűbben is járnak, mint Üsküdar-ból.
 • Kabataş célpont esetén Üsküdar a jobb választás, mert gyakran járnak a hajók. Nagy csomaggal viszont Kadıköy-nél egyszerűbb a beszállás.
 • Üsküdar-ban ott a metró (Marmaray)
 • A korai és késői időpontokban a Kadıköy-Karaköy hajó, vagy az Üsküdar-Sirkeci mentró a célszerű.

Üsküdar-ba kikötőbe a következőkkel tudunk eljutni:

E-10, E-11, vagy SG-1-es (Havataş) busszal elmegyünk az Acıbadem metrómegállóig. Majd innen az M4-es metróval egy megállót megyünk az Ayrılıkçeşme-ig, ahol átszállunk a Marmaray metróra.
Menetrend: E-10-es busz, E-11-es busz, SG-1-es busz, Teljes jegyár: 8 TL (Havataş – 14 TL), Istanbulkart: 4,30 TL. Menetidő: kb. 60-90 perc.

Ha az utunk egyébként is a Marmaray-al vezet tovább, akkor teljesen felesleges Üsküdar-ban leszállni, menjünk tovább vele Sirkeci-Yenikapı irányába (Eminönü, Sultanahmed, Küçük AyaSofya, Lalei, Beyazit, Fatih városrészek – nézd meg a hotel címét!). Más esetben viszont ne vacakoljunk vele, menjünk direkt Kadıköy-be!

3) Taksim tér (Térkép itt)

A harmadik lehetőség, hogy a Sabiha Gökçen repülőtérről átjussunk Európába, a történelmi belvárosba, az a Taksim téren vezet keresztül. Ilyenkor a Boszporusz feletti hídon jutunk át egyik kontinenstől a másikra.

 • Amennyiben a hotelünk a Taksim tér közelében van (Taksim, İstiklâl Caddesi, Beyoğlu, Cihangir, Kabatas – nézd meg a hotel címét!), akkor érdemes direkt ide jönni.
 • Innen a történelmi belvárosba (Eminönü, Sirkeci, Sultanahmed, Küçük AyaSofya, Lalei, Beyazit, Fatih városrészek – nézd meg a hotel címét!) eljutni csak kétszeri átszállással lehet: F1 Funicular nevezetű földalatti felvonóval Kabataş-ba megyünk, majd onnan tovább a T1-es villamossal.
 • Amennyiben a hotel Yenikapı-ban található, akkor az M2-es metróval tudunk oda eljutni.

Tehát láthatjuk, hogy akkor érdemes a Taksim térre menni, ha a hotelünk is a közelben található.

A Taksim térre a következőkkel tudunk eljutni:

 •  Havataş busszal (SG-2) (Sabiha Gökçen-Kadıköy) –  30 percenként jár 04:00 – 01:00 között (menetrend itt). Menetidő kb. 90 perc. Ár: 14 TL

A fenti ismeretek használata:

Nos. Az, hogy a hotelünk melyik városrészben található, alapvetően meghatározza, hogy melyik átjárót érdemes használni.

Így elsőnek nézzük meg a hotel címét! Amennyiben a történelmi belvárosban található (Eminönü, Sirkeci, Sultanahmed, Küçük AyaSofya, Lalei, Beyazit, Fatih), akkor érdemes Kadıköy felé menni.

Ha viszont Beyoğlu-ban (Beyoğlu, Pera, Arap Cami, İstiklâl Caddesi, Cihangir, Kasimpasa, Tarlabaşı), akkor már mehetünk Taksim felé is. De jó lehet a Kadıköy-Kabataş hajóútvonal is.

Istanbulkart

A sok átszállás miatt érdemes Istanbulkart-ot venni, amivel drasztikusan csökkenthetjük a tömegközlekedés árait.
Róla további információk itt találhatóak.

Istanbulkart a Sabiha Gökçen repülőtéren mindjárt a kijárattal szemben található. Az E-11-es buszmegálló mellett egy fehér bodegaszerűségnél. A gép nem ad vissza!

További segítség

Isztambul tömegközlekedés útvonaltervező itt!

 • A Where from-ba írd be a Sabiha Gökçen repülőteret
 • A Where to-ba írd be a hoteled címét
 • Majd válaszd ki, melyik napon érkezel.
 • És mindjárt megkapod, mely buszokkal, hajókkal, metrókkal, és villamosokkal juthatsz el a hotelbe.
 • Mellette pedig láthatod a jegyárakat is!

Menetrendek:

E-10-es busz, E-11-es busz, SG-1-es busz, SG-2-es busz, Eminönü hajó, Karaköy hajó, a villamos vonalról pedig itt. Metró/villamos térkép pedig itt.

A menetrendben találunk ilyeneket, mint İş Günleri = Hétköznap, Cumartesi = Szombat, Pazar/Tatil = Hétvége és ünnepnapok.

Mindenkinek kitartást és jó bolyongást kívánunk! 🙂

 

Ha mégis úgy érezzük, hogy ez túl bonyolult (nem egyszerű), akkor inkább vegyük igénybe a magyar nyelvű transzfert. Nem drága, és a hotel előtt tesz le. Nem kell bolyongani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (3 votes cast)
Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába - 2015, 6.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába – 2015

 1. Köszönet a részletes útmutatóért! A jövő pénteken kipróbáljuk a tömegközlekedéssel történő bejutást. 🙂
  Lenne azért egy kérdésem is: Ha ketten megyünk, akkor szerinted két Istanbulkart-ot vegyünk, vagy elég lesz egy is? Csak ezért kérdezem, mert a végén kellemesebb lenne csak egy 6 TL-es depozitot bukni, mint kettőt.

  Ezt persze olvastam: „Egy istanbulkartot több ember is használhat. Ez nem tilos. De ilyenkor elveszítjük az átszállási kedvezményt.”

  Ha csak a SAW – Fatih negyed bejutásra használnánk (visszafelé Timzan transzfereznénk), akkor talán nem olyan sok kedvezményt bukunk, de nem kell feleslegesen a 2 kártya kiváltásával és feltöltésével bajlódnunk. Nagy dilemma ez. 😀

  Már csak azt kellene kiszámolnom, hogy mennyit is töltsek a kártyára.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nagyon szívesen! 🙂

   Igen, mindig ez a dilema. 🙂 De nem lehet jól kiszámolni.
   Annyi biztos, hogyha nagyon nem akarunk utazgatni, akkor azért 1 kártya elegendő. De már a bejutásnál is éppen-hogy…
   Aki elsőnek használja a kártyát, annak kb. 6,7 TL lesz a bejutás a Sabiha Gökçen repülőtérről. Míg a második embernek már: 12,3 TL (ha mindent jól számolok). Vagyis már nagyon a 6 TL depozit környékén mozgunk.
   De abból indulunk ki, hogy azért a hotelhez általában 1 járművel vissza tudunk jutni (ha mégse, akkor meg már úgyis jó messzire elkóboroltunk… szóval mindegy 🙂 )

   Azért nem szeretek ajánlott összeget mondani, mert nem ismerem azt, ki mennyi szeret sétálni. És szerintem nem érdemes kicentizni. Jó az, ha tudjuk, hogyha elfáradtunk, akkor bármikor fel lehet ülni a buszra, mert van egy kis tartalék a kártyán. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .