Ramadán (Ramazan) 2015 – elkezdődött

Ma június 18 van. És Isztambulban a hajlani (éjszakai) 3:22-kor megszólalt a müezzin. Ezzel pedig kezdetét vette a 30-napos böjt.

Legközelebb vízzel majd csak 20:48-kor találkozunk. Addig is pápá mindenféle folyadék!

Kivéve persze, ha időközben megint szakadni fog az eső…

Ez még egyenlőre egy időzített bejegyzés. Az első napi megpróbáltatásokról holnap fogtok tudni olvasni bővebben.

Addig is néhány dolog a Ramadánról (Ramazan-ról):

Idén, 2015-ben június 18-július 16-ig tart. Ez jóformán a mi ügyünk, azoké, akik tartjuk a böjtöt. Az élet persze megy tovább, a turisták is jöhetnek Törökországba. Egyetlen fő különbség a részükre, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek ilyenkor nem lesznek nyitva. Este pedig minden étkezőhely tele lesz.

És persze sok más kisebb-nagyobb különbséggel is találkozhat majd az, aki a Ramadán alatt látogat ide. Ezekről egy külön bejegyzés fog készülni. De a lényeg, hogy nyugodtan jöhet bárki. 🙂 Ő nem fog éhen halni! Pláne nem Isztambulban!

Tehát az alapszabályok: aki böjtöl, az napkeltétől napnyugtáig nem ehet, és nem ihat. Tiltva vannak még az egyéb olyan dolgok, amitől az ember úgy általában jól érzi magát. Pl. dohányzás, házas élet (házasságon kívüli élet), stb.. egyes helyeken zenét sem szabad hallgatni. Meg a másikat is tilos ilyenkor megverni. Még akkor is, ha az nem okoz örömet.

Mindemellett a munkánkat ugyan úgy kell folytatni, mint a többi átlagos napokon. Ez egyes szakmákban különösen nehéz, míg akik irodában ülnek a légkondi alatt… hát… na ilyen vagyok én is. De azért így is nehéz.

Fontos, hogy csak azok kezdhetnek bele, akik testileg és lelkileg elég erősek, hogy végig is csinálják. Aki bizonytalan, jobb, ha nem kezd bele. Vannak, akik eleve kivételezettek (kiskorúak, terhes nők, betegek, stb…erről bővebben egy külön bejegyzés készül), és a böjtöt el is lehet halasztani.

De olyan lehetőség is van, hogy a böjtöt ki lehet váltani. Ennek megvannak a megfelelő szabályai. Mégpedig úgy, hogy egy ember napi teljes ellátását kell befizetni a megfelelő helyre, ami el fog jutni egy éhezőnek. Vagy mi magunk is direkt odaadhatjuk valakinek. Ez az egyik évben kb. 25.000 forint értékű líra volt.

De ezen kívül egyébként is többféle módon szoktak ilyenkor a rászorulóknak segíteni. Mivel ez a Ramadán központi témája, nálunk is több bejegyzés is fog erről szólni.

A Ramadán a legfontosabb ünnep. És 30 napig tart. E miatt pedig nagyon érdekes és izgalmas események és tradíciók kísérik. Így a következő napokban, hetekben ezekbe fogunk betekinteni a blogok keresztül. Úgy, mint Garagöz, az ünnepi feliratok a minaretek között, az ágyúdörgés, stb…

Izgalmas 30 napnak nézünk elébe! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – elkezdődött, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2015 – elkezdődött

  1. Köszönjük!
   Éppen szakad az eső. Így néha kidugom a számat, hogy jó párás levegőt lélegezzek. Persze szigorúan ügyelve, hogy nehogy közben 1-2 felhőt is beszippantsak. Azzal biztosan megszegném a szabályokat. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .