Ramadán (Ramazan) 2015 – Az éttermek

A Ramadán (Ramazan) egyik fő szabálya, hogy amíg a nap fent van (még ha nem is látszik a felhőktől), addig nem szabad enni, és inni.

De miként befolyásolja ez az éttermeket?

Egyik részről a Ramadán nem egy váratlan esemény. Hivatalosan persze nem lehet kiszámítani a kezdetét, mert az első nap éjszakáján az erre a feladatra felszentelt emberek figyelik az újholdat. És ha ők látják, a holdsarlót, akkor kezdődik az új hónap. Ha viszont nem látszik (mert mondjuk eső van, bár az ritka a sivatagban), akkor a hónap el van napolva..

A valóságban persze ki lehet számolni előre pár ezer évre, mikor is lesz látható a holdsarló. De hát tudjuk, hogy az egyházak nem szeretik az olyan dolgokat, mint a technika és a tudomány (persze azért jól jön a hangszóró a minaret tetején).

De akárhogy is, a Ramadán nem érkezik váratlanul. Eléggé jól lehet rá számítani. Az ilyesmire pedig üzletileg fel lehet készülni. Magyarországon is minden üzlettípusnak vannak klasszikusan pangó szakaszai. Pl. nyári szünet, január, stb… A Ramadán is ilyen.

De mellesleg azért, mert böjtöl az ország, nem jelenti azt, hogy egy étteremnek még zárva kell lennie.

Nagyon sok olyan ember van, akik valamilyen oknál fogva nem tartják a böjtöt. Ilyenek pl. a terhes anyák, az öregek, a fiatalok, no és persze a turisták. Főleg az utóbbiak.

Azok az éttermek, melyek a turista övezetben vannak, azok biztosan nyitva lesznek végig. A turista szezon ugyanis nem marad félbe azért, mert tart a Ramadán. Sőt! A legtöbb turista nem is tudja, mi zajlik éppen az országban. Úgyhogy náluk minden változatlan.

Az persze más dolog, hogy ilyenkor a szakácsok, pincérek, stb.. megtartják a böjtöt. Így nekik különösen nehéz (nem úgy, mint nekünk a klimatizált irodában) ez az időszak.

De nemcsak a turista övezetben, hanem máshol is nyitva maradnak az éttermek. Legalábbis Isztambulban. Más városokban már más lehet a helyzet. Törökországban mindig az igényekhez igazodnak. Így ahol sok ember szeretne még a ramadáni böjt alatt ebédelni, ott biztosan lesz napközben is nyitott étterem. Nálunk a szemközti kis büfé is végig nyitva van.

Némi megkötés azért található. Jellemzően a döner (görögük gyros) az az ételfaja, ami ilyenkor eltűnik. Ez ugyanis eléggé nagy méretű, és ha egyszer elkezdik sütni, nem lehet megállni vele. Ha nem kiszámítható, vagy kevés a várható vendég, akkor nem ajánlatos dönert sütögetni.

A szemközti kis büfében így egy hónapig nincs döner. A sarki dönneres pedig napközben teljesen zárva van. Ez mondjuk nem is hiányzik. Itt, Beşiktaş-ba lépten-nyomon mindenki dönert árul. Így most igazán jól fog esni, nem illatozik tőlük az egész kerület. Persze mindegyik finom, de amikor bármelyik utcába is megyünk, és csak döneres van, és legalább 80 darab… szóval jól esik a kis változatosság.

Azok a helyek viszont, akik ilyenkor zárva vannak, nem biztos, hogy egy teljesen elvesztegetett hónapot kénytelenek elkönyvelni. Sőt! És főleg most!

A naplemente közeledtével ugyanis nagyon nagyon sok ember van, aki SOS be akar ülni valahova enni egyet. Ilyenkor pedig minden étteremre szükség van. Azok, amelyek nappal zárva voltak, most újra kinyitnak. És majdnem biztosra mondható náluk a teltház is.

Annyival azért árnyalni kell a képet, hogy a sarki kis éttermek, melyek a dolgozó lakosságot szolgálják ki, ott az emberek csak beugranak, felveszik az ebédet (vagy gyorsan begyömöszölik a hasukba), és már mennek is tovább. Míg Ramadánkor az emberek leginkább ülni szeretnek. Végre nyugodtan, és hosszan.

Így 1 óra alatt kevesebb vendégük lehet, mint egy átlagos hétköznapon. Nem is beszélve arról, hogy egy sima hétköznapon reggeltől estik érkezhetnek az éhes emberek, míg Ramadánkor egyszerre, és naponta csak egy alkalommal zajlik a falatozás. Nem lesznek később érkező emberek, második, harmadik, stb.. hullám. Aki naplementekor bent van, az bent van. A többi kimarad (lehetne erről egy sikoltozós filmet készíteni).

Viszont míg a sima hétköznapokon az emberek csak beugranak és gyorsan felvesznek valamit, amiben kalóriát remélnek (az se baj, ha az nyávog), addig a Ramadán alatt szeretnének végre valami rendeset enni. Főleg, hogy egyben kell megoldani az ebédet, és a vacsorát. Így egy ember biztosan többet fogyaszt, mint egy átlagos hétköznap.

Mindehhez még hozzájön, hogy az idén különösen közel van a vacsora és a reggeli ideje (vagy éppen távol, nézőpont kérdése). Sokan érzik úgy, hogy teljesen felesleges a vacsorának nevezet étkezést megszakítani, hogy nem sokkal később reggeli néven folytassák. Elég csak szünetet tartani (egy kis utcai tánc, teázás), vagy akár süteményekkel, gyümölcsökkel át lehet vészelni a köztes időszakot.

Összegezve a csak este nyitva tartó éttermek bízhatnak egy teltházba. De összességében kevesebb vásárlójuk lesz, mint egy sima hétköznap. Ők viszont többet fogyasztanak.

Eredmény:

Ki tudja??

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Az éttermek, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .