Ramadán (Ramazan) 2015 – világító feliratok (Mahyâ)

A Ramadán (Ramazan) időszaknak sok szimbóluma van. Ezek egyike a dzsámik minaretjei közé kifeszített világító feliratok. A hagyomány Törökországból ered.

Ramadán (Ramazan) - világító feliratok (Mahyâ)
Ramadán (Ramazan) – világító feliratok (Mahyâ)

A minaretek közé kifeszített világító feliratok neve Mahyâ. A szó eredete arab, és életet jelent. Mivel általában jókívánságokat, vagy ima részleteket szoktak felírni, ezért a szó is az imával kapcsolatos.

Ahhoz, hogy ilyen, messziről is látható világító feliratunk legyen, szükségünk lesz legalább 2 db. minaretre, meg arra, hogy sötét legyen. Egynél több minarettel rendelkező dzsámiból viszont nincs sok. Azok is elsősorban Isztambulban, a szultáni városban lelhetők fel, így nem csoda, hogy ez a tradíció innen indult.

A legrégebbi fotó, amelyiken Mahyâ látható (dátum ismeretlen) - Forrás: Haberler
A legrégebbi fotó, amelyiken Mahyâ látható (dátum ismeretlen) – Forrás: Haberler

A legenda szerint az első Mahyâ-t 1614-ben a Fatih Camii (az akkori legnagyobb mecset) minaretjei közé lett kifeszítve, egy felirat és egy kép. Ebben I. Ahmed Szultánnak köszönte meg Hattat Hafız Ahmet Kefevî az ajándékot. A szultánnak persze ez nagyon tetszett. Nem sokkal később, 1617-ben már Ramadán jókívánság világított a levegőben a Sultanahmed Camii (Kék Mecset) minaretjei között. 1723-ban pedig már minden császári mecset így ünnepelte a Ramadánt. Az Eyüp Camii-nak a minaretjeit pont ezen célból hosszabbították meg. Viszont az Isztambulon kívüli mecsetéknél nem tudott ez a szokás nagyon elterjedni, mivel néhány kivételtől eltekintve minden dzsáminak csak 1 minaretje volt (ellenpélda pl. Edirne, Selime Camii)

A felírat, vagy kép létrehozása a mátrix (vagy a mai modern) nyomtatáshoz hasonlít. Minél több kötelet feszítenek ki a két minaret közé, annál részletesebb képet lehet alkotni. Valaha olaj lámpákat aggattak a zsinórokra (ezek meggyújtása sem lehetett kis munka), a képek készítése pedig külön művészet volt, amit az erre speciálisan képzett szakemberek állítottak elő. Mivel az írás is arab betűkkel történt, nagyon aprólékosan kellett dolgozni.

A modern időkben, a latin abc-vel és az elektromos világítással ez a fajta szakma teljesen elhalt. Képeket is nagyon ritkán látni. Inkább csak pár idézetet, vagy jókívánságot láthatunk olvashatunk. Ilyeneket, mint Üdvözlet Ramadán!, vagy Jó egészséget kívánunk!, stb…

Képes Mahyâ - Forrás: Haberler
Képes Mahyâ – Forrás: Haberler

Az elmúlt években néhány érdekes Mahyâ-t is megörökítettek. Ezekből láthatunk kettőt:

Mahyâ II. Erzsébet beiktatásakor
Mahyâ II. Erzsébet beiktatásakor – Forrás: kibrispostasi.com

Erről a meglepően érdekes képről sajnos keveset tudunk. Ciprus fővárosában található Selimiye Camii minaretjei közé volt kifeszítve a God save the Queen (Isten óvja a Királynőt) felirat. Valószínűleg 1952-53-ban, amikor II. Erzsébet brit királynő uralkodását kezdte. Ciprus ekkor még brit koronagyarmat volt.

„Töröknek lenni jó!” – Atatürk – 2009 Habervaktim.com

Isztambulban, a Szulejmán Dzsámin láthatjuk a „Ne multu Türküm diye” idézetet, ami azt jelenti, hogy „Töröknek lenni jó!”.  A kép 2009-ben, a Török Köztársaság fennállásának 86-ig évfordulóján készült. Érdekessége az Atatürk idézet, aki szerette volna a politikát és a vallást távol tartani egymástól.Ezeken kívül néha látható pár érdekes felírat is. Mint pl. a Pénz nem boldogít.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – világító feliratok (Mahyâ), 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2015 – világító feliratok (Mahyâ)

 1. Nagyon érdekes (hiánypótló) poszt.
  Egyet nem értek. Ha a dátum ismeretlen, akkor honnan tudjuk, hogy ez az első, Mahyát ábràzolő fotó? Legkorábban az 1800-as évek elején (de inkább közepén) készülhetett, tekintettel a villanyvilágítás és a fényképezés elterjedésére.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂

   A pontos dátum nem ismert, így nem írták rá a képre. Gondolom, kb.-re meg tudták állapítani, mikor készülhetett (fényképezés már létezett (1840) – amatör fényképezés: 1888, még arab írás volt (1928), az épület állapota, környéke, fa mérete stb…). Csak ezt nem közölték velünk.
   És még annyit tudunk, hogy a többi kép nem ilyen. Én pl. nem találtam másik olyat, amelyiken arab írás lenne

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .