Ramadán (Ramazan) 2015 – A dobosok

A Ramadán (Ramadan) egyik legjellemzőbb (és leghangosabb) szimbóluma a dobolás.

És persze a dobosok, akik ezt a nagyon kedves muzsikát eljuttatják hozzánk…hajnali 2-kor.

Török dobos (davulcusu)
Török dobos (davulcusu)

A Ramadán (Ramazan) egyik fő szabálya, hogy amíg fent van a nap, addig nem szabad enni, és inni. Ez pedig két kulcsfontosságú étkezést hoz magával: reggeli és vacsora.

A vacsorát ritkán alussza át az ember, hiszen egész nap erre vár. De ha mégis, akkor sem történik semmi baj. Ezzel ellentétben a reggeli nagyon is kritikus. Még az előtt fel kell kelni, és jól teletömni magunkat és kiinni legalább egy hordó vizet.

Ez azt jelenti, hogy kb. hajnali 2-kor érdemes felébredni. Már persze annak, aki egyáltalán lefeküdt.

De szerencsére mindig vannak lelkes, önfeláldozó emberek, akik nem restek az éjszaka közepén az utcákat járni, miközben nagy lelkesen dobolnak. Főleg nagyon, és lelkesen. Meg persze hangosan, hogy biztosan mindenki felébredjen.

Aztán mennek is tovább.

Nem várják be, hogy kiderüljön, az illető tényleg fel is ébredt. Esetleg papucs/virágcserép/kaktusz/más repülő tárgy is van-e nála. Hiszen mégiscsak több, mint tízmillió embert kell felébreszteni néhány perc alatt.

Mindez persze csak úgy történhet, hogyha nem csak 1 dobos járja be az egész Isztambult, hanem többen. Az önkormányzatok feladata, hogy összegyűjtsék azokat az embereket, akik szeretnek éjszaka hatalmas dobokkal az utcán járni. Ide bárki jelentkezhet. Itt pedig találtunk eladó dobokat. Szakértőknek akár 700 TL-ért is van. Míg aki csak ütni akar valamit, már 85 TL-ért talált!

Valójában az utcai dobolás is egy szakma Törökországban. Ha egy ilyen dobost látunk, akkor biztosan fogunk rajta egy telefonszámot is találni. Ezt érdemes felírni, mert sose lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Pl. hirtelen jön egy esküvő, születésnap, tüntetés, fizetésemelés a cégben, stb… Hívjuk őket bátran!

Hallgasd meg, milyen is mindez hajnali 2-kor!

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/101786914″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Töltsd le mp3-ban a telefonodra (ismerősöd, ellenséged telefonjára) csengőhangnak itt!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – A dobosok, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2015 – A dobosok”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .