Ramadán (Ramazan) 2015 – Amikor leszáll az est

A Ramadánnak Törökországban, és ezen belül is leginkább Isztambulban, nagyon különleges hangulata van.

Ebből egyik az az időszak, amikor közeledik az este. Ilyenkor megváltozik a hangulat a városban.

Kb. 17 és fél óra telik el a reggeli és a vacsora között. Eközben nincs víz és étel. Meg dohányház sem. Sőt! Házas és házon kívüli élet sem. Bár ez utóbbi hiányzik legkevésbé, de bizonyára embere válogatja…

Ebből pedig érthető, hogy az este közeledtével mindenki szeretne már mihamarabb asztalhoz ülni.

Így ahogy kezd lemenni a nap, Isztambul egyébként sem egyszerű közlekedése tényleg egy megbolondult hangyabolyra hasonlít. Gondoljunk arra, hogy legalább tízmillió ember egyszerre akar hazaérni. Így egyszerre is indul el a munkahelyéről!

Máskor azért valamennyire eloszlik a tömeg: van, aki 5-ig, van, aki 6-ig, stb dolgozik. De ilyenkor mindenki egyszerre indul el.

No és persze várni sem nagyon szeretne ilyenkor senki. Úgyhogy alapból ebből a tízmillióból legalább hárommillió dudál. Többen is szeretnének, de a buszon és a metrón csak egy kiváltságosnak van erre lehetősége.

Tehát ahogy közeledik az este, egyre inkább megélénkül a forgalom. Aztán pedig teljesen beáll, és csak lépésben megy. Majd valahogy mégis megindul mindenki. Egy idő után már mindegy merre, csak menni. Ilyenkor szoktak új rövidebb utat találni egyesek. A kettesek meg csak árkokat.

Amint viszont lement a nap, az összes utca kiürül. Ahol pár perce még autók ezrei jártak, most teljesen üres. Igazándiból nem is érti az ember, hova tűntek el az emberek ilyen hirtelen. Pláne az autók! Mert az embereket meg lehet találni a közeli éttermekben (ilyen pedig Isztambulban bőségesen akad). Na de a buszok! Meg az autók!

Egyik alkalommal egy olyat láttunk, hogy amikor megszólalt az ezán, akkor megállt a villamos, és leugrált róla mindenki, be az első étterembe. Még a sofőr is. A villamos meg ott maradt az út közepén.

Az egész olyan, mint egy bűvésztrükk. Egy csettintés, és Isztambul teljes lakossága eltűnik az utakról. Csak pár döbben turista marad helyettük.

Ez leginkább azért meglepő, mert még akkor is eltűnik mindenki, amikor semmi sincs a közelben. De már többször megbeszéltük, hogy ha a közlekedésről van szó, akkor a törökök nem állnak szóba a fizikával. Így ahol végül is minden megtörténhet, ott nincs is min meglepődni.

Terített asztal
Terített asztal várja a böjtőlőket

Egészen más a helyzet ott, ahol a sétáló utcák, bevásárló központok és a parkok vannak. Itt már eleve a nagy eseményere készül mindenki órák óta. Az est közeledtével az éttermek megtelnek, a parkokat pedig ellepik a piknikezők.

Parkból elég szűkösen áll Isztambul. Így amikor azt írjuk, hogy ellepik őket az emberek, azt jelenti, hogy a fű ki sem látszódik.

Ezeken a helyeken igazi buli van. Főleg, amikor már mindenki jóllakott (de ez majd egy későbbi poszt lesz). Vacsora előtt inkább izgatott hangulat van.

A népszerű helyeken az asztalok már előre meg vannak terítve. Így aki az utolsó pillanatban esik be, az már leülés közben nekiállhat enni. Nem kell vacakolni menüvel, meg rendeléssel..

Érdekes látni, ahogy az éttermek úgy telnek meg, mintha csak moziba érkeznének az emberek. Mindenki egy dologra vár, hogy kihirdessék a nap végét, megszólaljon az ezán. Ahol zene is megy (pl. a bevásárló központokban), az utolsó percekre azok is elhallgatnak. Mint egy vihar előtti csend.

Egyszerűbb asztal
Egyszerűbb asztal

Jó, mondjuk Beşiktaş-ban pont nincs csend. Se este, se nappal… Mindez itt megtekinthető videón is.

Beşiktaş további érdekessége, hogy itt azért lazán veszik a dolgokat. Úgymond az élet egyik fele ha nem is tejben-vajban, de sörben-rakı-ban dúskál. Köszönhetően annak, hogy 3 komoly egyetem is van a közelben. Így miközben az utca egyik oldala éppen böjtöl, a másik éppen bulizik.

Egészségünkre!
Egészségünkre!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Amikor leszáll az est, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .