Ramadán (Ramazan) 2015 – Buli az egész éjszaka

Az idén a vacsora (21 óra) és a reggeli (2 óra) a Ramadán miatt nagyon közel van. Nem is érdemes lefeküdni aludni ilyen rövid időre.

Az emberek inkább átbulizzák ezt a kevés időt.

Ramadánkor (Ramazankor) nem lehet az vacsorát összecsapni. Kényelmesen, és tartalmasan érdemes enni. No nem mindent felfalni, mint egy éhes farkascsorda, hanem azért módjával, hogy pótoljuk a kiesett ebédet és vacsorát.

Egy ilyen étkezés azért eltart egy darabig…

A hivatalos naplemente nem sokkal este 9 előtt történik. Ha ekkor kényelmesen elkezdünk enni, no meg iszunk egy teát, meg eszünk még egy kis süteményt, és iszunk még egy teát, meg eszünk egy kis gyümölcsöt, na meg erre a sütire is rábeszéltél, no még egy tea, ez a banán is jól néz ki, ham!, még egy tea, találtam egy túró rudit, igyunk még valamit, sós sütemény? mogyoró?…

szóval ez eltart egy darabig… legalább 11-ig

Lássuk csak, 11 óra… reggelit – amit meg nem ajánlott összecsapni: pide, leves, dinnye, meg persze tea, sajt (naná!), húsihúsi! – pedig érdemes elkezdeni legkésőbb 2-kor.

Ez azt jelenti, hogy van olyan 3 óránk… Ebbe belejön a zuhanyzás, meg egy-két apróság, akkor jó ha 1 óránk marad még. Na, hát 1 óráért pedig tényleg nem érdemes lefeküdni. Főleg, ha az ember odakint van az utcán!

Nyár van, meleg van. Jó, tegnap vihar volt és elmosta a fél várost, de egyébként nyár van, meg meleg van. Legjobb ilyenkor odakint, a szabadban enni. Főleg mivel a Ramadán egyébként is egy közösségi ünnep.

Ilyenkor a népszerű parkok tele vannak emberekkel.

De kezdjük az elején.

A Ramadán a szegényekről, és a társaságról szól. Éppen ezért az önkormányzatok ingyen és közösségi konyhákat szoktak létrehozni a nagyobb tereken. Természetesen az egyik legnagyobb Isztambulban a Kék Mecset előtti tér.

Iftar 2015 - <a href=Sultanahmed - Forrás: Habertürk" width="499" height="330" />
Iftar 2015 – Sultanahmed – Forrás: Habertürk

Így a böjt megszakítását (törökül iftar) együtt töltik az emberek. Nagyon sok emberek. Mivel ebben van egy kis licitálás is, melyik önkormányzat tud több embert megvendégelni, a számok óriásiak. Az idén a Kék Mecset előtt 12.000 ember tud vacsorázni.

De nemcsak az önkormányzatok szervezhetnek ilyen eseményeket. Hanem spontán is szerveződnek.

Legegyszerűbb példája, amikor az emberek fogják a vacsorájukat, és kiülnek a parkba, hogy ott várják be a naplementét. Ilyenkor a sok ismeretlen emberből a vacsora végére ismerős lesz. Ha másért nem, azért mert nagyon sok ember lesz egymáshoz nagyon közel.

Parkos iftar - 2013 - <a href=Sultanahmed - Forrás: Zaman" width="563" height="350" />
Parkos iftar – 2013 – Sultanahmed – Forrás: Zaman

Másik nagyon gyakori, hogy a jó időre (és a várhatóan sok vendégre) való tekintettel az éttermek rengeteg asztalt tesznek ki az utcákra. Sőt! Nem ritka, hogy akár az egész utcát elfoglalják.

A gezi parkos esemény óta pedig nagy divat lett egy újfajta közösségi vacsora. Ilyenkor İstiklâl Caddesi-n ülnek le egymás mellé az emberek falatozni. Vagy más kiemelt pontokon. 2013-ban (az első ilyen alkalommal) készült egy híres fénykép a tüntetőkről és a rendőrökről.

Tüntetős utcai iftar rohamrendőrökkel - 2013 - Forrás: Milliyet
Tüntetős utcai iftar rohamrendőrökkel – 2013 – Forrás: Milliyet

Akár melyek helyet is nézzük, itt van egy csomó ember. Nagyon-nagyon sok ember. Akik egyrészt frissen lettek feltöltve, másrészt nem akarnak hazamenni. Úgyhogy nem kell sok idő, hogy valamilyen buli kialakuljon.

A ramadáni mulatságoknak évszázados tradíciói vannak. Legismertebb a karagöz nevű árnyjáték (róla lesz még szó). És persze a tánc.

Itt látható néhány videó az elmúlt évekbeli utcai mulatságairól:

Itt egy úgynevezett balkáni esti bulinak lehetünk a tanúi.

Itt pedig egy egészen hosszú kígyó állt össze egy kis lábmozgásra.

Ezen a videón pedig már egy komolyabb csapatot láthatunk.

A ramadáni éjszakák jó alkalmak az ismerkedésre is. De egyéjszakás kalandokra ne nagyon számítsunk. Egyrészt az alkohol a teljes Ramadán alatt tiltott, másrészt az Iszlám nagyon szigorúan és részletesen írja le, miként kell az együttlét után tisztálkodni. Ezt pedig főleg ezen időszakban betartják, és igencsak hosszú tud lenni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Buli az egész éjszaka, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2015 – Buli az egész éjszaka”

  1. Nekem hiába minden,én akkor is azt mondom,hogy a teljesen sima,átlagos estéken (az én meglátásom szerint) MINDEN ESTE buli van mindenhol Törökországban! Legalábbis én így élem meg!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .