Ramadán (Ramazan) 2015 – Mielőtt felkel a nap

Az idei Ramadán (Ramazan) különlegessége, hogy olyan közel van a reggeli a vacsorához, hogy nem is érdemes felkelni az asztaltól.

Az ajánlott felkelés valamikor hajnali 2 óra körül van. Ebben segít az már említett telefonos program, ami az éjszaka közepén olyan hangot ad ki, mintha ezer macskát bedobtunk volna az alumínium-kuka gyárba.. De igazándiból sokkal egyszerűbb, ha eleve le se fekszünk aludni.

Sőt! Én úgy vagyok vele, hogy olyan mindegy, akkor már hajnali 1-kor elkezdet falatozni. És bekapcsolok mellé egy sorozatot. Dr. House nincs már, de amíg van internet, sorozat is van. Jelenleg éppen az Agymenők. De félek, hogy a sorozat hamarabb elfogy, mint a Ramadán.

Na de, hogyan és miért, pláne mikor is van ez a reggel?

Normál esetben a reggel akkor van, amikor a nap felkel. De valójában már erre is három különféle számírások vannak: amolyan népi vagy hagyományos (ez az, amikor fizikailag felkel a nap, kikel az ágyból, megmossa a fogát, stb..), de van ilyen is, mint tengerészeti, meg csillagászati. Attól függően, hogy mikor kezd világosodni. Ráadásul Ogier Ghiselin de Busbecq lovagról kalandos történeteiből azt is megtudtuk, hogy Hold is be tud zavarni a napkelte felismerésébe.

Végül a reggel a csillagászi napkeltével egyezik meg. Ez az időpont, ameddig be kell fejezni a reggelizést. És még a fogat is meg kell mosni. Csak hogy biztosan nem maradjon semmi tartalékunk napközbenre.

Az idei Ramadán (Ramazan) izgalmas része, hogy olyan közel került a reggeli a vacsorához, hogy azok a dolgok, amik ilyenkor szoktak történni (alvás, tv-zés, fürdés, stb…) nem most fognak történni. Hanem valamikor máskor. Hacsak persze nem felejtjük el. Egyébként is eléggé fura érzés, hogy míg napközben nem iszunk, este a vizet olyasmire pazaroljuk, mint a fürdés. De közben egy nagyon is jó érzés! Víz van mindenhol!!

Főleg ha Árpi is besegít… na akkor aztán tényleg mindenhol víz van!

Na tehát a reggeli mindjárt ott van a vacsora mögött. De most tényleg. Ki az, aki miután éhesen teleette magát, 1-2 óra múlva ismét tud enni? Mégpedig annyit, hogy az kitartson másnap estig?

Oké, mostanra már benne vagyunk a Ramadán közepén. Ez azt jelenti, hogy már régen nincsenek féktelen vacsorák. Nemhogy a sima teljes adagot nem sikerül megenni, de már napok óta a korábbi vacsorákat vesszük elő újra és újra. Mert csak nem akarnak elfogyni. Ramadánkor pedig nagy durva dolog lenne, ha az étel a szemétben végezni.

Úgyhogy nincs mese, enni kell.

No meg inni.

Ez se könnyű dolog. Ráadásul úgy, hogy tudjuk, a víz jelentős része pár órán belül úgyis távozik. Éppen ezért legjobb, ha eleve olyan gyümölcsöket eszünk, ami folyadékban is gazdag (pl. dinnye), mert így egyszerre le fogjuk tudni az evészetet és az ivászatot is.

No tehát ezek alapján az est menete a következő:

9 környékén beesünk az asztalhoz és iszunk, meg eszünk. És még iszunk, még eszünk. Olyan 11 fele be is fejeződik a teázgatással. Ha bírjuk (á, dehogy!), akkor egy kis sütemény, vagy rejtett Túró Rudi tartalék.

Ilyenkor jön a dilemma, hogy miként tovább. Van, aki az alvást választja, van, aki inkább kimegy az utcára bulizni egyet. Van, aki inkáb tv-zik. És van, aki gyorsan lefekszik aludni. Bár Törökországban ez utóbbi a legritkább.

A magam részéről én 1 órakor újra nekiállok teríteni. Ha szerencsém van, a pide még nem hűlt ki, így jó lesz az vajjal (nyamnyam, a Ramadán legjobb része a frissensült pide vajjal). És egy jó kis sorozat mellett elkezdek reggelizni. Sok sok folyadékkal persze.

Ahogy Magyarországon is minden Karácsonynak megvannak az alap filmjei, amelyeket olyankor biztosan láthatunk, a Ramadánnak is vannak standard filmjei. Egyik másik már olyan régi, hogy a sarkon teázgató 80 éves bácsi is úgy emlékszik rá, hogy már akkor is ez ment a tv-ben, amikor ő még csak csecsemő volt. Természetesen olyan film, aminek köze van a valláshoz, ahol Ali elmegy a Kába kőhöz, meg visszajön, stb…

Ez is olyan dolog, ami a Ramdán szerves része.

Nekem ami mégis a legjobban tetszik, hogy bár hajnal van, sötét van, az ember pedig úgy érzi, hogy egyedül eszeget az éjszakában, valójában több millió emberrel együtt csinálja. Ez leginkább akkor tűnik fel, amikor végül megszólal az ezán, majd az egész utca csörömpöl, ahogy mindenki dobálja be a tányérokat a mosogatóba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Mielőtt felkel a nap, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .