Ramadán (Ramazan) 2015 – A szegények

A Ramadán (Ramazan) egyik legfontosabb üzenete a szegénység.

Ilyenkor 30 napig mi is megtanuljuk a nélkülözést. Ez rávilágít, milyen is az, amikor nincsenek meg az olyan alapvető dolgok, mint az élelmiszer, vagy a víz.

Ilyenkor pedig az emberek jobban odafigyelnek a szegényekre, és jobban segítenek nekik.

Az egyik legfontosabb, és az alapja ennek az ünnepnek, hogy ilyenkor az utcákon, tereken, és más forgalmas helyekre asztalokat raknak ki, ahol bárki ingyen bőségesen megvacsorázhat. Ráadásul tiszta körülmények között.

Ezeket a szabadtéri vacsorahelyeket általában az önkormányzatok finanszírozzák.

Nagyon sok étterem szokott még ingyen vacsorákat osztogatni. Ezeknek a helyeknek az érdekessége, hogy az ételek legnagyobb részét nem ők főzik. Hanem amolyan gyűjtő központok. A környéken lakók a megszokottnál nagyobb adag vacsorát készítenek, aminek egy részét (elvileg az 1/5-t kellene) felajánlják a szegényeknek. Így a többletet elviszik egy az ilyen központi étterembe. Ott pedig megkapják a rászorulók.

Ez egy olyan módszer, ami nagyon megnöveli az emberek adakozó kedvét. Mert nem kell hozzá sok extra energiát befektetni, és egyáltalán nem macerás.

Az ilyen típusú könnyed de hatékony adakozásból nekem legjobban az tetszik, amit sok péknél láttam. Ez pedig az, hogy amikor pidét veszünk, akkor mindjárt felajánlhatunk néhány darabot a szegényeknek.

Ez úgy történik, hogy a pide általában 1 líra (ennek az ára, és az összetevők mennyisége, a recept, mind fix – lehet persze eltérés, ha a szabványnál nagyobbat, vagy más okból eltérőt kérünk). Ha mondjuk 5 TL-vel fizetnénk, akkor inkább nem kérjük a 4 TL visszajárót, hanem helyette a pék eltesz 4 kenyeret, amit este majd odaad a szegényeknek.

Így pedig úgy tudok segíteni, hogy közben nem is ismerek senkit.

Ha viszont tudunk valakiről, akire ráférne egy kiadós evés, neki vehetünk egyet az úgynevezett bereket paketi-ekből.

Bereket paketi
Bereket paketi

Ez egy olyan csomag, amiben az alapvető élelmiszerek találhatóak meg. Ilyenek, mint liszt, tészta, rizs, olaj, cukor, stb.. Mellette pedig, mert mégiscsak ünnepről van szó, egy-két luxus cikk is felelhető. Ilyesmi, mint tea, kávé, esetleg kóla. Általában 3 méretben árulják, attól függőek, mennyi embert szeretnék jóllakatni. A nagyobb csomagban többféle luxus is található.

Kb. így néz ki egy bereket paketi tartalma.

Bereket paketi
Bereket paketi

Természetesen a hagyományos adományozó vonalak, számlaszámok most is élnek. Sőt! Ilyenkor sokkal élénkebbek. A metró, és a többi hirdetés tele van lehetőséggel, hogy valamelyik segélyszervezetet segítsük.

E mellett pedig ott van a felmentés.

A Ramadán szabályai szerint a böjtöt pénzzel ki lehet váltani. Ilyenkor egy szegény napi ellátását kell fizetni 30 napon keresztül (ez legutóbb kb. 25.000 forint összeg volt). Ezt az összeget odaadhatjuk mi is valamelyik ismerősünknek, vagy pedig az erre szolgáló megfelelő szervezetnek. Így ezzel is segítettünk valakit. Legalább 30 napig..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – A szegények, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

3 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2015 – A szegények

 1. De jó lenne tudni mi van abban a sok titokzatos csomagban! Alig ismerek fel néhány dolgot. Az ott citromlé?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A kicsinek nincs meg a listája.
   A közepesben a következő van (1-1 adag, azaz kg, liter, stb..): rizs, bulgur (török búza), Csicseriborsó, étolaj, liszt, tea, kockacukor (tea mellé), paradicsompüré (főzéshez), tészta, olívabogyó, zacskósleves, kóla, ice tea, török kávé, puding por, eper lekvár. Érdekesség, hogy tej nincs a pudinghoz. Persze azt is észrevehetjük, hogy ezek mind hosszan eltartható élelmiszerek.
   Nagy dobozban: A fentik után: gazos, méz, csoki, só, és keksz

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .