Ramadán (Ramazan) 2015 – Felmentés

A ramadáni (ramazáni) böjt nem kötelező.

Persze vallási értelemben kötelező. De számos felmentési ok van. E mellett a kiváltásra is lehetőség van. No és persze senki se fog a másikra fújni, ha valaki kihagyja a böjtöt. De persze célszerű megtartania annak, aki hívő, mert az az Iszlám egyik alapja.

Mindenek előtt érdemes tudni, hogy a Ramadán nem fogyókúra. És nem is önkínzás. Sokkal inkább egy erőpróba, egy tanfolyam.

E mellett az Iszlámban a test egészsége mindennél fontosabb. Éppen ezért a böjtöt csak olyan ember kezdheti el, aki maga és mások károkozása nélkül be is tudja fejezni.

Ezek alapján a következő emberek mindenképpen felmentést kapnak:

 • Aki nem muszlim *
 • terhes, szoptatós anya
 • gyerek (15 éves kor alatt)
 • utazó
 • beteg, tartósan beteg
 • nem épeszű
 • idős
 • nőknél a ciklus alatt

Ebből jól láthatjuk, hogy amint valaki olyan állapotban van, hogy magát, vagy mást veszélyeztet (pl. terhes nő), ott mindjárt felmentést kap.

* ugye aki nem muszlim, annak nem kell betartania a muszlim előírásokat.

A fenti lista kiegészül annyival, hogyha a felmentés oka nem tart hosszú ideig (pl. 2-3 napig tart az utazás), akkor azokat a napokat később pótolni kell. Természetesen ha valaki tartósan beteg, akkor ő nem fog tudni pótolni.

Azt is érdemes tudni, hogy aki úgy érzi, nem bírja a böjtöt, de azért szeretne jó szívvel aludni, ő pénzzel is kiválthatja. Ez 1 szegény 30 napon keresztül tartó élelmezését jelenti. Legutóbb ez kb. 25.000 ft volt. Ezt lehet odaadni valamelyik segély szervezetnek, vagy bármely rászorulónak.

Ideáig tart a hivatalos előírás.

Néhány dolog mindjárt fel is vetődik.

Persze nem jó dolog a vallási előírásokról elmélkedni, mert mindig abból lesznek a bajok. De valahol követni kell a kor változásait is.

Ilyen pl. az utazás.

Régen, főleg a sivatagban, az utazás tényleg nagyon megterhelő volt. Egy jó erőben lévő ember még így is könnyen odaveszhetett az úton. Nem kellett ezt még azzal fokozni, hogy közben még böjtöljön is.

Ma viszont klimatizált repülők vannak. Ezen való ücsörgés pedig egyáltalán nem nevezhető megterhelőnek.

Szerencsére erre könnyen választ találunk az iszlam.com oldalon. Itt azt mondják, ha a böjt mellett bírjuk az utazást, akkor ajánlott tartani. De e mellett ha mégis úgy dönt az illető, hogy inkább az utazás alatt nem böjtöl (de később pótolja), akkor azzal nincs semmi baj. Van példa arra, hogy egy alkalommal maga a Próféta is böjtölt utazás alatt, egyszer pedig nem.

Nagyobb kérdés, hogy amikor az Iszlám kialakult, még nagyon kevés olyan munkahely volt, ahol egy rossz döntés, mozdulat azonnal emberéleteket követelt. Ma viszont számtalan ilyennel találkozunk (busz sofőr, pilóta, mérnők, építész,  stb…) Kérdés az, hogy vajon ők böjtőljenek, vagy ne?

A pilóta nyilván ne, mert ő egyébként is belefér az utazás kategóriába. De a buszsofőr? Isztambulban minden évben elég sok baleset van a böjt idején. Persze egyik se írható direkt a számlájára, de azért ilyenkor nem mindig egyszerű a koncentráció. Én pl. egyik alkalommal elaludtam gépelés közben. De szerencsére más baleset nem történt, csak lett egy csomó zzzzzzzzzzz betű…

Tegnap viszont egy dömpert láttunk, amelyik bőven 120 felett száguldott a tekervényes úton, hogy hazaérjen a vacsorára. Eléggé ijesztő volt..

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Felmentés, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

6 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2015 – Felmentés

 1. Lehet, hogy buta a kérdés, de mi van akkor, ha valaki 2 hét böjtölés után feladja. Úgy érzi, hogy nem bírja tovább, stb. Utána mehet a böjt kiváltása?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Elvileg ha szándékosan törjük meg a böjtöt, pedig nincs rá okunk, akkor később 60 napon keresztül kell újra megcsinálni. Ha tőlünk független okok miatt hagyjuk ki, akkor csak a kimaradt napokat kell pótolni.
   Az iszlam.com említ egy olyat, ha nem bírja valaki, akkor pénzzel ki lehet váltani. Gondolom, ilyenkor a teljes időt érdemes kifizetni.
   De minden esetben az ember belátása a fontos, hogy ő miként éli meg. Pl. ha az egészsége romlik le (vagy szerintem a munkáját nem látja el), az olyan, mintha tartósan beteg lenne, így eleve felmentést kap. Ha valakiről kiderül, hogy terhes, akkor ő is automatikusan felmentést kap. Ilyenkor ha az ember úgy érzi, egy későbbi időpontban pótolhat.

   Viszont nagyon ritka az, hogy valaki 2 hétig bírja, és utána adja fel. Mire a második hétig eljutunk (igazándiból már az első végén) már teljesen belerázódunk.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. hajaj!
   Na de ki az, aki ezt nyíltan fel is vállalja? 🙂
   – Mond bátyám, te böjtölsz?
   – Nem, mert én hülye vagyok.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. És mi van a kemény fizikai munkát végzőkkel? Mondjuk tűző napon? Víz nélkül életveszélyes. Olyat is hallottam, hogy az is elég, ha két számára fontos dologról (ételről) lemond az illető a böjt idejére.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Erről a „két számára fontos dologról lemond” verzióról még nem hallottam.
   Megfelelő felkészüléssel azért ki lehet bírni még a tűző napot is. A céges építkezésnél szinte mindenki böjtöl, de meg se kottyan nekik. Persze ilyenkor kevesebbet dolgoznak, többet vannak árnyékban, ha lehet, könnyebb munkát kapnak, stb.. De a böjt lényege, hogy az élet megy tovább.

   Ugye itt mindig az van, hogy mi vagyunk a jobb helyzetben, amiért van ennivalónk minden napra. Nagyon sokan vannak, akik ugyan úgy dolgoznak, mint mi, de nekik egész évben nélkülözniük kell. És valahogy ők is túlélik..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .