Ramadán (Ramazan) 2015 – az Erő éjszakája

Szebben fordítva az Elrendeltetés éjszakája. Arabul: lajlat al-kadr [لیلة القدر], törökül: Kadir Gecesi. Angolul pedig ilyen vagány neve van: Night of Power.

Az elrendelés éjszakája vagy (arabul: lajlat al-kadr [لیلة القدر], törökül: Kadir Gecesi) a ramadán legszentebb éjszakája, amikor a Korán leszállt a hetedik égből az első égbe, majd Gábriel arkangyal kinyilatkoztatta azt Mohamed prófétának. Az elrendelés éjszakája a ramadán utolsó tíz napjának valamelyikére esik, ami mindig páratlan számú. Úgy tartják, ekkor imádkozni többet ér, mint ezer hónapon át imádkozni.
Forrás: Wikipédia

Ez a nap a törököknél – akik mindig is szerettek a számokkal másképpen bánni, mint a többiek, főleg ha üzletről volt szó – a Ramadán (Ramazan) 27 napjára esik. Pontosabban éjszakájára.

Ez az idén július 13-14 éjszakáját jelenti, ami tegnap volt.

Ez a nagyon kiemelt éjszaka amolyan végső hajrá a böjtben. Hiszen már csak pár nap van hátra.

A hívők ezen az éjszakán egész biztosan imádkoznak. Akár többször is. Majd pedig hajnalig a Koránt olvassák. És természetesen a dzsámikban is hatalmas tömeg van a különleges alkalom miatt.

Azt tartják, hogy ha ezen a napon kívánunk valamit, az teljesülni fog.

Bár elvileg csak ez az éjszaka a fontos, a Ramadán végéig hátralevő többi nap is különlegesebb, mint a korábbiak. Így a hívők továbbra is aktívak maradnak: gyakoribb imádkozás, több Korán olvasás, stb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük