Ramadán (Ramazan) 2015 – Az ágyú

Ramadánkor (Ramazankor), amikor leszáll az éj, és megtörik a böjt, azt a müezzin hirdeti ki.

De nem csak ő! Hanem ilyenkor ágyúval is szokás az estét jelezni. Mégpedig úgy, hogy lőnek vele egyet. No persze nem azért, hogy az elbambult böjtölőt vállon veregessék, hanem hogy jó messze is hallani lehessen.

Török ágyú
Török ágyú

Az ötlet végül is logikus. Egy ágyút sokkal könnyebb cipelni, mint egy minaretet. Ráadásul ha már úgyis háborúba megy a török, akkor mindig visz magával ágyút (ez olyan, mint manapság a vásárlás: hitelkártya nélkül nem megyünk). Nem is keveset. Tehát minden adva van: Ramadán van, ágyú is van, lehet hangoskodni. Ha meg véletlenül eltalál pár hitetlent, az meg csak jól jöhet.

Bár ennek is megvannak a hátulütői: ha az ellenség éppen a naplemente időszakában támad, akkor a törökök a védekezés helyett bevonulnak a sátorba vacsorázni. Talán éppen e miatt tilos a böjt háborús időszakban?

A levéltári források viszont teljesen mást mondanak. Szerencsére az ilyen ágyús durrogásokat mindig feljegyezték, hátha valaki másnap erre hivatkozva marad ki a munkából. A legrégebbi írás szerint 1821-ben dördült el néhány ágyúlövés az isztambuli Ázsiai Erődből (Anadolu Hisarı). Ez ugyebár olyan hely, ahol szokott ágyú is lenni. Akkor még nem volt ebay és 3D nyomtató, hogy bárkinek lehessen a kertben néhány.

A XIX. század már egy olyan időszak volt, amikor nem az Oszmán Birodalom hódított, hanem őt hódították meg. Tehát ilyenkor már nem nagyon cipelték az ágyukat. Inkább otthon lövöldöztek vele. Ez történt az Ázsiai Erőd esetében is. Az elmondások szerint ezzel akarták a tömeget figyelmeztetni, hogy kezdődik a vacsora. Hmm.. ez emlékeztet az iskolai táborokra. Ott hangos bemondóval rohangált valaki mindig, ha mehettünk enni. Bezzeg, ha ők is jobban felkészültek volna történelemből…bár nem biztos, hogy sokan örültek volna (köztük pl. én), ha a sulinak a személyes tulajdonai között egy működő ágyú is található.

Egyébként vélhetően az erődben több ágyú, és rengeteg unatkozó lövedék volt felhalmozva. És még a Boszporusz is ott fekszik mellette, így minden adva van egy jó kis durrogásra. De mindez még nem ad magyarázatot arra, kinek volt az ötlete. Az is lehet, hogy így akarták belelőni a parancsnokot a tengerbe egy kis fürdetésre.

Minden esetre az ötletet a többi isztambuli erőd is átvette. Elsőnek természetesen az Európai Erőd (Rumeli Hisarı), hiszen pont szemben áll az ázsiaival. És ki ne akarna egy jót lövöldözni, ha egyszer a szomszéd is megtehette? Majd hozzá csatlakozott a Héttorony (Yedikule) is. Az 1827-es feljegyzések szerint ekkora már mindenki nagy lelkesen lövöldözött.

A következő 20-25 évben pedig egész Anatóliában elterjedt ez a vidám és zajos szokás. Nagyjából ez az az időszak, amikor Bem Apó is Törökországba költözött. Róla pedig tudjuk, hogy nagy rajongója volt az ágyúknak. E mellett felvette az Iszlám vallást és még a Ramadán böjtöt is megtartotta. Valószínűleg amikor nem a sivatagi rablókat ágyúzta a keleti országrészben, akkor ő is előszeretettel durrogtatta az ágyúkat naplementekor.

Persze az ágyúk használata a mellett, hogy hangos, és jó móka, roppant veszélyes is. Nemcsak hogy el lehet vele találni valakit, hanem az ágyú is felrobbanhat néha (ilyen esett történt a múlt héten is). Ráadásul az ágyút is kezdenek elöregedni, légvédelmi löveggel pedig mégsem az igazi. Éppen ezért kifejlesztettek egy biztonságosabb módszert: a hanggránátot.

Hanggránátok ramadán ágyukba
Hanggránátok ramadán ágyukba – Forrás: amerikaliturk.com

Falusi házi vállalkozásból indult 17 éve, ahol a nők tésztagyúrás helyett inkább ágyú gombócokat kezdtek formázni. És bár az eredményt nem lehet megenni (legalábbis nem ajánlott), mindenképpen zajosabb, mintha csak cipót formáznának. Ráadásul sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos ágyú golyó.

Mára a gyárban 200 nő készíti a különleges labdákat. Éves szinten 30.000 hanggránátot állítanak elő, darabját 12 TL-t.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – Az ágyú, 8.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .