Ramadán (Ramazan) 2015 – vége!!

Véget ért a Ramadán (Ramazan) 2015-ben!

Hurrá, hurrá!

Azt hiszem, az olvasó is megkönnyebül, hogy végre valami más lesz. Pedig biztosan rekordot értünk el, hogy ennyi ideig nemcsak étlen-szomjan, de még témában is sikerült kitartanunk.

Na de most egy évig nem lesz Ramadán (Ramazan)! Ráadásul jövőre 10 nappal korábban kezdődik, így hamarosan kicsúszik a nyárból. Majd a tavaszból is. Télen pedig igazán nem lesz nagy dolog egy kicsit böjtölni… Reggel 6-tól délután 5-ig.

Tehát véget ért a Ramadán (Ramazan)

Mint minden évben, most is megnézzük, mit is tanultunk ez a 30 nap alatt.

Pl. türelmet tanultunk. Sokat. Nagyon sokat!

Megtanultuk, hogy ne nyúljunk ahhoz a pohár vízhez, ami előttünk van.

Ezen kívül megtanultunk ébren maradni… Meg felkelni hajnalban, és tele hasra jó nagyot enni.

Megtanultuk azt is, miként lehet még akkor is vizet inni az éjszaka közepén, amikor már fáj. Amikor a szervezet megpróbál védekezésképpen izzadni. Mintha csak a zuhanyban lennénk…

No de tényleg…

A legfontosabb, hogy megtanultunk egy takarékosabb életmódot. Amikor nem eszünk mértéktelenül.

Míg a Ramadán első napjaiban tényleg próbáltunk mindent a szánkba gyömöszölni, már a 3-4. napnál bőven elég volt egy sima vacsora. Majd az 5-6 nap fele már az is sok volt. A végére elegendő lett egy jó leves (inkább főzelék), meg a pide. Reggelire pedig dinnye, szőlő, vagy más víztartalmú gyümölcs.

Bár ha a böjtbe nem tartozna bele a víz, akkor nem is lenne szükség a reggelire. Napi egyetlen étkezős bőven elegendő lenne.

Ráadásul, amiről már többször is szó volt, hogy ez egy amolyan 30 napos kurzus. Ez nemcsak a túlélésről szólt. Hanem a végére megszokjuk, hogy kevesebbet eszünk. Majd pedig a Ramadán után ezt úgy-ahogy folytatjuk.

Jellemzően néhány hónapnak el kell telnie, mire újra visszaállunk a hagyományos nagy evészetekre.

A másik nagy nehézség a víz volt.

Most, hogy bármikor bármennyit is ihatok, ez fel sem tűnik. Itt van előttem egy pohár víz (szaftos jégkockákkal a tetején), és elfelejtek inni belőle. Már egy külön android programot is telepítettem, ami szól, hogy inni kellene már.

No de ha eszembe jut! Akkor már mindjárt annyit iszok, ami jó sokáig elegendő lesz.

Egyenlőre azért még olyan világban vagyunk, ahol még van elegendő ivóvíz. Akkor iszok, amikor jól esik. Így ami vízspórolást tanultunk, az hamar visszaáll a korábbira.

E mellett megtanultunk felkelni az éjszaka közepén. Bármikor. De akinek gyereke van, az úgyis tudja, mit jelent ez. Más kérdés, hogy az egész éjszakás utcabálok mikor fognak befejeződni. Tekintve, hogy a nyár még csak most kezdődött igazán, nem valószínű, hogy az emberek hazamennének inkább aludni. Egyébként is, ez itt Isztambul..

Pár érdekes adat: a török lakosság* 42% tartotta az idén a böjtöt (* nem biztos, hogy a lakosság… a hírekbe nem mondták, hogy pontosan kinek, minek a 42% az, ami böjtöl)

És amire az elején kíváncsiak voltunk, a kg mérleg. 30 nap böjt után a végeredmény: 70 helyett 70 kg lettem. Nem történt nagy változás…

No tehát véget ért a Ramadán (Ramazan). Legközelebb 2016. június 6 – július 4-ig böjtölgetünk. Addig pedig Ramadánnal kapcsolatos bejegyzés sem lesz nagyon. Ti is fellélegezhettek! 🙂

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2015 – vége!!, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .