A török teáról

Törökországban, és főleg Isztambulban, amivel a leggyakrabban találkozhatunk – mindjárt a szőnyegárus, a kebab sütöde, önjelölt idegenvezető, döneres, és az őrült taxis után – az a török tea.

Ez, a semmihez sem hasonlítható, utánozatlan török tea. A jellegzetes bögréjével. Ezzel mindenképpen találkozunk. No meg a török kávéval.

És persze a szőnyegárussal, a kebab sütödével, az önjelölt idegenvezetővel, a döneressel és persze az őrült taxissal.

tea isztambuli módra" src="http://farm4.staticflickr.com/3666/9731643184_ebeb914c0c.jpg" alt="Török tea isztambuli módra" width="375" height="500" />
Török tea isztambuli módra

Az eredeti tea, a (Camellia sinensis) Kínát szereti (kínai jele:  茶). A magas hegyeket, a friss levegőt, és a csendet.

Tehát nem az olyan helyet, ahol 13-15-20 millió ember van, köztük a szőnyegárussal, a kebab sütödével, az önjelölt idegenvezetővel, a döneressel és persze az őrült taxissal. Úgyhogy ha bármelyik teát megkérdezzük, akkor azt fogja mondani, hogy

Dehogy akartam és Isztambulba jönni!

De nemhogy Isztambulba, de még Törökországba sem!

Tealevél
Tealevél

Csakhogy amikor az európaiak rájöttek, hogy a kínaiak aranyárban mérik a teát, és ott verik át őket, ahol csak lehet (és a hátuk mögött még ki is nevetik őket, és még ilyeneket is terjesztettek, hogy a 15-30 m magas teafákat idomított majmok szüretelik – más kérdés, hogy az európaiak meg voltak olyan jófejek, hogy el is hittek mindent), akkor eldöntötték, hogy hazai terepen is megpróbálkoznak a termesztéssel.

Az angoloknak könnyű dolguk volt, mert ott volt náluk India, ami hasonló földrajzi adottságokkal rendelkezik, mint Kínai. Így ott egy-kettőre-háromra-négyre-ötre-huszonhatra sikerült is jó minőségű teafarmot létesíteni. Az angolokról egyébként is azt tartják, hogy úriemberek.

Ezzel szemben az oroszok inkább a hagyományos orosz módszereket követték: testi fenyítés, orosz nyelvtanulás és zene, bezárták egy hétre a toronyba étel és víz nélkül, kikötötték a farkasok elé, stb… Annál is inkább, mert az orosz föld nem olyan hely, ahol a tea szívesen éldegél. Talán a farkasok miatt. Vagy az orosz ábécé miatt. De az oroszok, száz év átnevelő tábor révén rávették a teát, hogy ugyan már náluk is nőjön.

Teaültetvény Rizében
Teaültetvény Rizében

Mindeközben a törökök kávéztak.

Nyílt titok volt, hogy a törökök a harcokban doppingszerként használták a kávét. Az a katona, amelyik Isztambulban felhörpintette a maga jó erős kávéját, meg se állt Bécs kapujáig. Igazándiból ott se akart megállni, de a kapu jól be volt zárva.

Maga a kávé is kényes növény. Ő sem akar bárhol felnőni. Azt mondják, ha így haladunk a globális felmelegedésben, nemsokára alig marad olyan terület, ahol kávét lehet termeszteni.

De az Oszmán-Birodalom idejében ez még nem így volt. Ráadásul a birodalom is nagy volt. Így nem okozott problémát a török katonák és a török lakosság ellátása kávéval. Annál is inkább, mert ahol dolgozott a koffein, ott dolgozott a nép is.

Vagy nem, mert egész nap a kávéházban üldögélt…

Csakhogy az I. Világháború után az Oszmán-Birodalmat úgy felszeletelték, mint a kezdő török szakács a dönert. Sajnos a kávé ültetvények külföldre kerültek. Ráadásul pont az ellenség kezére…

Teaültetvény Rizében
Teaültetvény Rizében

Otthon viszont valamit ki kellett találni, nehogy a koffeinhez szokott nép nehogy elaludjon. Ne adj isten, elvonási tünetei legyenek. Mert olyankor csak a kisebbik baj, hogy úgy néz ki az ember, mint akinek beleléptek az arcába. Nagyobb gond, hogy valami meggondolatlan dolgot talál ki. Még akkor is, ha már nincsenek szultánok.

Úgyhogy elnéztek keletre… Ott magas hegyek voltak..
Elnéztek délre… ott voltak a kávé ültetvények az ellenség kezén…
Elnéztek nyugatra… ott meg Európa van, ahol bár véget ért az I. Világháború, de nem úgy tűnik, mint ahol nyugalom lenne.
És elnéztek északra. Á… az oroszok, az ősi ellenség. Itt mi sem változott! Kivéve, hogy megjött Lenin. De ott, ott mintha teáznának!

Nosza át is ugrotta a delegáció a Fekete-tengeren és hozott egy fiatal teacserjét az egyik munkatáborból. Eddigre a tea már azt se tudta, milyen nyelven beszél. Úgyhogy elfogadta, hogy Törökországba viszik Kína helyet.

Egyébként is a Fekete-tenger túlpartján mindenki ferde szemmel nézett rá. Egészen addig, míg nem vett egy szőnyeget. És ha már szőnyege is volt, befordult Mekka felé.

Ebből már láthatjuk, hogy az a tea, amit Törökországban termesztenek, alig-alig hasonlít az eredeti kínai Camellia sinensis-re.

Török tea
Török tea

A tea sok szempontból hasonlít a borra. A szerint, hogy milyen környezetben növekszik, nagyban befolyásolja a minőségét, és a típusát. A minőségi tea több ezer méter magasan, a felhők között, a jó levegőn nevelkedik. Majd amikor eljön a betakarítás ideje, akkor kézzel, és csak a legfelső leveleket szedik le. Gondosan, hogy ne törjön össze.

Ezzel szemben a török tea Rize megyében növekszik. Közel a falvakhoz, ahol egész nap nézheti a török szappanoperákat. Majd amikor jön a 40 perces reklámblokk, valaki kijön a házból, és metszőollóval jól megnyirbálja a teabokrot.

Majd az egészet összeöntik, és bekerül a központba. Ezért is hasonlít egyik török tea a másikra olyan nagyon.

Valami utólagos szelektáló azért van, de ne kérdezzétek, hogy csinálják… Talán kikérdezik, ki melyik sorozatot nézte, és az alapján belövik a származási területet… ki tudja…

Ebből már láthatjuk, hogy a török tea, és a minőségi tea két teljesen más termék. Nem véletlen, hogy a külföldről érkező teát 175% vám sújtja.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a török tea rossz lenne. Csak éppen más. Nagyon más.

Teagyár
Teagyár

A törökök nem is úgy főzik a teát, hogy belelógatnak egy kicsi filtert a nagy bögrébe. Pont fordítva.

A klasszikus török teafőzés a szamovárból alakult ki. Csak míg a szamovár nagy, és bonyolult, nem ritkán drága is, addig a törökök egy egyszerűbb módszert találtak ki: lét teafőzőt raknak egymásra.

A felsőbe (ami általában kisebb) kerül majd a tealevél. Nem egy filter. Nem is egy marék. Hanem amennyi belefér. Az alsóba kerül a víz. Szintén annyi, amennyi belefér.

Majd az egész a tűzre kerül. Persze nem úgy, mint a boszorkány a Jancsi és Juliskában. Hanem szépen. Felülre kerül a felső teafőző, alulra az alsó. Fordítva is lehet, meg ordítva is, de egyik sem hatékony.

Amíg az alsóban felforr a víz, addig a felsőben is úgy-ahogy sül-pirul-párolódik a tealevél. Amikor pedig felforrt a víz, akkor azt beleöntjük a felsőbe. Nem árt ezt óvatosan csinálni, mert azonnal egy rettentő agresszív tea keletkezik. Aztán még a végén leharapja valaminket…

Teafőzés
Teafőzés

Látható, hogy az alsó teafőzőből jelentősen megcsappant a víz. Töltsük fel megint! És tegyük vissza a tűzre, rá pedig a felső teafőző. Immár tele vízzel is, meg tealevéllel is.

A teát legalább addig áztatjuk, míg az alsóban ismét felforr a víz. De a törökök szeretik legalább 10-15 percig áztatni, hogy olyan legyen, amivel máshol már aszfaltoznak.

Persze nem így, direktben fogják meginni, és nem is kell a vendégeknek kést és villát adni a tea elfogyasztásához. Hanem a felszolgálás úgy történik, hogy:

  1. Előkészítjük a török teás poharakat. Szépen, egy kupacba.
  2. Azért, hogy a tea ne legyen stresszes a hideg pohártól (és ne kezdjen visszabeszélni), forró vízzel meglocsoljuk a poharakat. Ezt leginkább az alsó teafőző tartalmával tehetjük, hiszen ebben van a forró víz. Ezt az öntözést tehetjük óvatosan is, meg nagy lendülettel. Lényeg, hogy a forróvíz inkább a poharakba jusson, mint ránk.
  3. Öntsük ki a poharakból a forró vizet. Szintén ügyelve arra, hogy ne magunkat áztassuk el. Az Ego-tea nem finom. Legalábbis nem minden esetben..
  4. Most jöhet a tea a poharakba. Vigyázat! Most már nemcsak a tea, de a pohár is tűzforró! És csak kicsit öntsünk. Mondom, hogy kicsit!
  5. Próbáljuk újra a 4-es pontot….
  6. Most, hogy a poharakban kb. 2 mm teaszirup van, öntsük fel forró vízzel. Ez már izgalmasabb lesz, mert egyik kezünkben a teás kanna, másikban a forróvizes kanna, és próbáljuk nem magunkat leönteni vele.
  7. Sikerült!

A teázás az összejövetelek központi eleme. Egy jól megpakolt teafőzővel simán ki lehet szolgálni 60-80 rokont.

Külön érdekesség a teás pohár alakja.

A mitológia szerint ez egy nőt ábrázol.

És ennyi.

tea, török tengerpart" src="http://farm8.staticflickr.com/7397/9524376220_5dc999ac2a.jpg" alt="Török tea, török tengerpart" width="500" height="375" />
Török tea, török tengerpart

De nem szabad megkeletkezni az ergonómiai részletekről sem. Egy teáspoharat két ujjal meg lehet fogni az elkeskenyedő résznél. Mégpedig nagyon is stabilan. Olyannyira, hogy akár teáspohárral a kezünkben is lehet beszélgetni, hadonászni. Nem fog az értékes nedű elrepülni, és ronda nyomot hagyni a falon. Annál is inkább nem, mert ezek a poharak nagyon nehezen törnek össze. Inkább egy ronda lukat hagynak a falon, ha véletlenül nekirepülnek.

Na, tényleg ennyi! Kiültem a Boszporusz-partra teázni….

Boszporusz-parti teázó
Boszporusz-parti teázó
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
A török teáról, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .