Macskaváros Samsun városában

Az ókori Egyiptomban a macskák szent állatok voltak. Törökországban viszont ők családtagok.

Persze a macskák szemszögéből mindez azt jelenti, hogy hajlandóak elfogadni az áldozati élelmet, cserébe, hogy ….

Még Terry Pratchett jegyezte meg az egyik macskás regényében, hogy ők az evolúció sikerei. Az ennivalóért és a gondoskodásért cserébe mindössze dorombolnak. Ami azt jelenti, hogy én (mármint a macska) jól érzem magamat. Ezért pedig az emberek megőrülnek, és hajlandók bármit megtenni ezeknek a cuki szőrös aranyos állatkáknak (rövid nevükön: dögöknek).

Törökországban, és így Isztambulban is rengeteg macska van. Amolyan bent vannak a közösben, ahol mindenki eteti és itatja őket. Néha még játékot is kapnak. Cserébe pedig az emberek elviselik, hogy beköltöznek az üzletekbe, boltokba, cégekbe és lakásokba Vagy akár a kocsi tetejére (dísznek persze).

Patikus macska
Patikus macska

Isztambulban rengeteg macska van. Ha csak enyhén akarunk becsülni, és azt mondjuk, hogy minden emberre csak 3 macska jut, akkor is legalább 45-60 millióan vannak!

Szóval sokan vannak…. És mindenki imádja őket.

Vagy nem, de akkor is…

Most pedig a Türkinfo-n találtunk egy hírt, miszerint Samsun városában további kényeztetésekre számíthatnak.

Az észak-törökországi Samsun tartományban azzal a céllal épült meg két év alatt a „macskaváros”, hogy egészséges és kényelmes életet teremtsen a kóbor macskák számára.

A létesítményt Samsun város önkormányzata építtette. A száz négyzetméter területű menhelyet, amelyben a beteg cicákat is kezelik, „macskavárosnak” nevezték el.

A macskaváros cica-lakói számára bungalókat, valamint különböző hidakat és útvonalakat alakítottak ki.
Hüseyin Aydın, a menhely felelős állatorvosa elmondta, hogy a kerületi önkormányzatoktól is hoztak ide kóbor macskákat ivartalanításra.

Aydın azt is elárulta, hogy a kezelés alatt álló beteg macskák számára létezik egy elkülönített rész, és hozzátette, „a cicák a kezelések és az ivartalanítás után a macskavárosba kerülnek. Ez egy olyan hely, ahol a macskák egészségesen és boldogan élhetnek.”

Macska apartman - Forrás: gaiadergi.com
Macska apartman – Forrás: gaiadergi.com

Mindemellett az állatorvos említést tett arról is, hogy a területen mesterséges utakat építettek ki, hogy megóvják a cicákat a sártól, valamint azt is közölte, hogy a macskaváros lakóinak összes szükségletéről gondoskodnak.

Aydın kiemelte továbbá, hogy a macskaváros egyedülálló Törökországban, és hozzáfűzte: „A jövőben kibővíthetjük a macskaváros területét. Jelenleg 50 cicáról gondoskodunk. A létesítmény kifejezetten a szegény és beteg kóbor macskák számára jött létre.”

Forrás: Hürriyet Daily News
Fordította: Petrovics Bianka – Türkinfo

 

Itt meg éppen vasárnap van...
Itt meg éppen vasárnap van…

További (lökött) isztambuli macskás képek itt.

2 Replies to “Macskaváros Samsun városában

    1. A CatCloud nagyon találó elnevezés. Lényegében ez történik a macskákkal Isztambulban: benne vannak a „felhőben” (utcán), ki tudja hol, ki tudja mi történik velük. Aztán ha szükség van rájuk (mármint a macskának az emberre), akkor mindjárt letöltődnek (hazajönnek) és futtatják a programjukat )miau-miau, adj enni, mrr-mrr… na húzz innen aludni akarok, stb…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük