Isztambul átlag sebesség: 13 km/h

Több évi statisztikai adatok alapján kiderült az eredmény: Isztambulban bármit is teszünk, az átlagos haladási sebességünk 13 km/h.

Teljesen mindegy, mit csinálunk. Ennyi.

Kivéve persze, ha beültünk valahova teázni.

Több évi nem hivatalos statisztika és eltolt mérések eredménye alapján bátran kijelenthetjük. Sőt! Kiállhatunk a színpadra, sziklára, torony tetejére, és bátran kiálthatjuk: Isztambul átlagsebessége 13 km/h

Aztán aki elhiszi, elhiszi. Aki nem, az nem. Úgy kell neki.

Mert ez bizony igaz (vagy nem).

Ez pedig nem jó hír, hiszen Isztambul egyik felétől a másikig eljutni akár 200 km-nél is több aszfaltot vehetünk igénybe. Ez pedig eltarthat egy darabig.

Nem mindig, csak éppen akkor, amikor mi megyünk arra.

Érdekesség a dologban, hogyha kocsival megyünk, akkor is 13 km/h. Ha busszal, akkor is 13 km/h. Ha metróval, akkor is. Ha hajóval, akkor is 13 km/h. Sőt! Ha gyalog megyünk, akkor is 13…. izé… akkor nem ennyi, mert előbb-utóbb beülünk valahova teázni, kávézni, meg kebabot enni. És akkor pedig fújhatjuk a 13 km/h sebességet. Meg olyankor kit érdekel…

Bár kocsival látszólag korlátlanul lehet Isztambulban száguldozni. Sőt! A város egyik jellemzője, hogy akkora, hogy órákat lehet padlógázzal menni, akkor sem érünk a végére.

De mégis. Előbb-utóbb elénk ugrik egy dugó. Mi pedig jól belehajtunk. Mint Ali bácsi a rakı-party után. És jól ott is maradunk (megint mint Ali bácsi a rakı-parti után). Ezzel pedig értékes másodperceket, majd perceket, majd órákat veszítünk. És hiába a korábbi száguldás, az átlagsebességünk jócskán leesik (megint mint Ali bácsi a rakı-party után, de ezúttal a létráról).

Ha viszont busszal megyünk, akkor bár őt is eléri a dugó, de Musztfa bácsi (alias sofőr) ilyenkor mindig talál egy rövidebb utat. Ami lehet egy kisutca. Vagy egy egyirányú utca (szembe a forgalommal persze), vagy egy lépcső, stb… Ez utóbbi csuklósbusz esetében igencsak látványos.

No de hiába a rövidebb út, ha ott a fránya megálló, és mint ilyen, illik megállni ott. Ezzel pedig fuccs a jó kis átlagsebességnek.

Ott van viszont metró! Az aztán igazán gyors! A föld alatt megy, ahol ritkán találkozunk dugóval!

Csakhogy, a metró a föld alatt van (lásd előző mondat). Ha pedig valamit Isztambulban elásnak, akkor azt komolyan veszik. Elássák jó mélyre (lásd itt). Ide pedig egyes esetekben igencsak sokáig tart lejutni. Néha több időbe telik a metróra fel és leszállni, mint az egész utazás.

Úgyhogy igen, a metróval is 13 km/h átlagsebességgel közlekedhetünk.

És a hajó? A hajó nem igazán jó játékos ebben a mérkőzésben. Mert ő olyan 24-26 km/h-val halad a vízen. Előtte viszont fel kell rá szállni, várni, míg elindul, stb… Így végül ott is marad a 13 km/h sebesség.

Úgyhogy akárhogy is nézzük, akárhogy is megyünk, ez az átlagsebesség Isztambulban.

Aki pedig nem hiszi, járjon utána! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Isztambul átlag sebesség: 13 km/h, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Isztambul átlag sebesség: 13 km/h

    1. Hát igen… a dolmuş-oknál elképzelhető, hogy akár 15 km/h-val mennek. Mert ők mindig találnak rövidebb utat. Csak le kell dudálni a gyalogosokat a lépcsőről, azért nem tud felgyorsítani 20 km/h-ra.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .