Melyik a legjobb pisztácia?

Hát…. tudja a fene….

De valami van, ami talán mégis segíthet a kérdés eldöntésében.

Egy nagy marék pisztácia
Egy nagy marék pisztácia

A pisztácia az egyik alapvető élelmiszer Törökországban. No persze nem abban az értelemben, hogy ebből készül a kenyér, tej, pálinka, stb… (hmmm miért nincs pisztáciás pálinka vajon?). Hanem ez az az anyag, amit két étkezés között fogyaszt Anatólia népe.

Csakhogy kipótolja a szüneteket.

E mellett a pisztácia számos fontos termék alapanyaga. Ilyenek, mint a sütemények, édességek és csokoládék. De még pisztáciás szalámit is lehet kapni!

Ennek köszönhetően pedig pisztáciát szinte mindig, mindenhol lehet kapni.

Abban az esetben, ha piacon vagyunk, akkor biztosan találunk egy magárust (kuruyemiş). Nála pedig többféle pisztáciát is fellelünk. Olyat is, aminél nem kell a héjával vacakolni, mert már hámozott. Azt persze ne kérdezzétek, ki és miképpen piszkálta ki a magokat… De a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek nem olyan jók. Talán van valami élvezet abban, hogy végre átjutottunk a héján, és megtaláltuk a jutalom magot…

Általában kétféle kategória szokott lenni: az Antep (Gaziantep), és a Szíria pisztácia. Az előbbi török, míg az utóbbi gyakran nagyobb. De igazándiból nem kell nagyon vacilálnunk, melyik lehet a jobb, mert ki lehet próbálni. Kérhetünk kóstolót.

E mellett azt is láthatjuk, hogy a pörkölés közben mennyire nyíltak ki a maghéjak. Vagyis mennyi kalóriát kell befektetni, míg a finom pisztáciához juthatunk.

Tehát elég sok támpontunk van (vizuális, orr-biográfus, meg ízlelő-bimbós), hogy válasszunk egy jó kis pisztáciát magunknak, majd vegyünk belőle pár száz kg-ot..

Teljesen más a helyzet viszont a boltokban. Ott ugyanis zacskókban árulják a pisztáciát. Természetesen olyanban, ami nem átlátszó.

Nem kell félni, mert nyálcsorgató fotók mutatják, mi is található a zacskóban – mondják a marketingesek – jó, kicsit megválogattuk őket, meg felnagyítottuk. No meg pár órás digitális utómunkával a képeket is szebbé, vonzóbbá tettük.

Vagyis a zacskóban akármi is van, az nem úgy fog kinézni, mint a képen. Még az sem kizárt, hogy almát, találunk benne.

A dolog azért nincs nagyon elveszve, mert azért Törökországban ritkán találni rossz pisztáciát. A bolti zacskós is elég jó azért. Csak amikor ott van az A márka, meg a B márka és a C márka. És mindegyik csábít, hogy őt vegyük meg, de nincs semmi kapaszkodó, hogy melyiket is válasszuk…

Persze lehet azt a módszert használni, hogy a drágább biztos jobb. De ezt a trükköt már nagyon régóta használják tudatosan az eladók. Sőt! A tapasztalat inkább az, hogy az olcsóbb az, amelyik finomabb szokott lenni. De ez se mindig igaz….

Akkor mi szerint válasszunk? A pirosat? Vagy a kéket? Esetleg a zöldet?

Megvan! Az lesz a legjobb pisztácia, amit a legtöbben akarnak ellopni!

Ezt a pisztáciát lopják a legtöbben
Ezt a pisztáciát lopják a legtöbben

Nincs is jobb referencia annál, mint amikor lopásgátlóval vannak ellátva a pisztáciás zacskók.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (5 votes cast)
Melyik a legjobb pisztácia?, 8.6 out of 10 based on 5 ratings
 

3 Replies to “Melyik a legjobb pisztácia?

 1. 20 deka 1500HUF átszámítva?? 7500/kiló…
  Meg is értem a lopásgátlót. Mondjuk ezt őszintén irigylem tőletek, itt csak a negyed osztályú szemét van, mennyiért is? 6000 forintért…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az az érdekes, hogy nem mindegyiken van a lopásgátló. Nem látszik a képen, a jobb oldalt van egy másik termelőnek a pisztáciája, ami drágább. De azon nincs lopásgátló.
   Úgyhogy minden bizonnyal ezt viszik a legtöbben.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .