Isztambul város – Isztambul megye (és Isztambul ország)

Törökországban az adminisztrációs határok és kategóriák nagyon mások, mint amiket Magyarországon megszokhattunk.

Bár általában az ilyen nem túlzottan érdekli a turistát, de mégis érdemes tudni, mert alapvetően befolyásolja az eltévedési faktorunkat.

A török nyelvben és a török adminisztrációban teljesen mást jelent a város kifejezés, mint a magyarban. Itt a város sokkal inkább a tartományt, más néven a megyét jelenti. Az angol útikönyvekben a helyzet megkönnyítésére ezt provinciának írják.

Úgy képzeljük el, mintha a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét egyszerűen Miskolcnak hívnánk. Persze Miskolc is megmaradna, mint… Miskolc.

Ez persze kissé megbolygatja a rendszert, hogy a megye is Miskolc, és a megyeszékhely is. Így a várost szokták központnak (merkez) hívni. Úgy egy kicsit könnyebben értjük, hogy miről is van szó. Pl. van Trabzon merkez (ez a város) és Trabzon csak úgy magában (ez a megye). Olyankor az a megye.

Mindez azért érdekes, mert amikor a városról beszélnek, úgy általánosságban, akkor valójában a megyéről van szó.

Ilyen mindjárt Isztambul is. Azzal a különlegességgel, hogy míg Isztambul megye létezik, Isztambul városa sokkal inkább csak papírforma szerint. Ez sokkal inkább különböző faluknak nevezett városrészekből, városkákból áll össze.

Persze valamikor ez is amolyan sima város volt, jól behatárolható széllel. Csakhogy közben Isztambul nagyon-nagyon rövid idő a többszörösére felfújódott. Míg az 1950-es években alig érte el az 1 milliót a város lakossága, 1975-re már majdnem 2,5 millióan voltak. Az igazi áttörés pedig a 80-as években zajlott: 1980-ban még mindig csak közelített a 3 millióhoz a lakosság, 1985-ben már 5,5 , 90-re már 6,5 , 2000-re pedig már a 9 milliót közelítette. Mára pedig már a 14 millión is túl vagyunk.

De ez csak a hivatalos statisztika. Bármely isztambulit megkérdezünk, esküdni fog rá, hogy 20 milliónál is többen vannak ott.

Jó, talán nem mindenki lakik ott. Jó, talán nem mindenki dolgozik bejelentve. Jó talán… de hát akkor is, ki van zárva, hogy csak 14 millióan legyenek. Egy kellemes péntek estén, mikor az ember a dugóban nyomorog, akkor egymaga gyorsabban tart népszámlálást, mint az egész statisztikai hivatal.

A város gyors növekedésének köszönhetően nagyon érdekes városrészek jöttek létre. Ilyen pl. Arnavutköy, vagy Kuzguncuk. Itt ugyanis egy történelmi, akár ezer éves kisváros található. Ami jól elvolt magában, Isztambul szomszédságában. Mígnem egyik nap ez a szomszéd hirtelen felfúvódott, és 50 km-es szélességben körbeölelte ezt a kisvárost. Ami hát… jobb híján azóta is elvan magában, amolyan történelmi kis szigetecskeként.

Arnavutköy
Arnavutköy

Mindeközben másik városrészen nagyon megváltoztak. Olyannyira, hogy ott nemrég még nem is volt semmi. Ilyen pl. Maslak

Maslak régen - Forrás: Eskilerden
Maslak régen – Forrás: Eskilerden

…ami ma egy komoly üzleti negyed.

Maslak ma
Maslak ma

Vagy a Bağdad Caddesi…

Bağdad Caddesi régen (1930) - Forrás: Webzee
Bağdad Caddesi régen (1930) – Forrás: Webzee

.. ami pedig ma az ázsiai oldal legnépszerűbb bevásárló utcája.

Bağdad Caddesi ma
Bağdad Caddesi ma

Úgyhogy Isztambul nő, és egyre csak nő. Adminisztrációs szempontból persze nem nő, mert Isztambul a megyét jelenti, ahol még található néhány erdő, és falu, mint pl. Polonezköy.

Polonezköy panorama
Polonezköy panorama

Egyszer majd ezek is Isztambulhoz fognak tartozni. Isztambulhoz, a városhoz. És akkor már tényleg olyan lesz az egész, ahogyan már most is sokan becézik: Isztambulország.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Isztambul város - Isztambul megye (és Isztambul ország), 9.9 out of 10 based on 7 ratings
 

3 Replies to “Isztambul város – Isztambul megye (és Isztambul ország)

 1. Hát,a turistát lehet,hogy nem nagyon érdekli,engem viszont igen! Mindig is fontosak voltak számomra ezek a közigazgatási dolgok: megyék,tartományok,határok,kerületek,rendszámok…ilyesmi.
  Tehát nagyon jó bejegyzés!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. De te nem is játszhatsz a turista kategóriában… Már most többet tudsz az országról, mint egy átlagos török állampolgár. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   1. çok sağol!! 😉
    Legalábbis az ország földrajza, és a türk futbol kategóriájában valóban ezt szokták mondani nekem maguk a törökök is…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .