Tömegközlekedés Isztambulban – 4. rész

Eddig több közlekedési eszközöket láttunk már. Furcsákat is. Most lássuk az egyéb kategóriát!

Bár a felvonókban semmi furcsaság nincs, de nagyon nem is szokták hova sorolni, mint az egyéb kategóriába. Isztambulban azért ezt is megoldották: metró, és kész. Jó lesz majd a választásoknál!

Jelenleg 2 libegő található Isztambulban. Mindkettő amolyan hétvégi kikapcsolódásra szolgál, mint a mindennapi közlekedésben.

Az egyik a Maçka parknál lelhető fel. Erről jól még senki nem írt. Mondjuk rosszat sem. De olyat se találtam, aki tényleg kipróbálta volna. Nem egy olyan helyen közlekedik, ami nagyon csábító lenne.

Ezzel szemben az Eyüp-Pierre Loti nemhogy egy jó kis felvonó, de ráadásul a végén egy szuper kilátású büfébe juthatunk. Így ha erre járunk (mondjuk az Aranyszarv-öböl hajóval, útban a isztambul.info/wiki/khora-chora-kariye-dzsami-es-muzeum/" class="wiki" target="_blank" rel="external" title="Khôra (Chora, Kariye) dzsámi és múzeum" >Kariye Camii-tól a Miniatürk felé), akkor mindenképpen érdemes kipróbálni.

Pierre Loti
Pierre Loti kilátás

Tervben további, hasonló felvonók is vannak. A Pierre Loti-hoz hasonlóan már régóta szeretnének egy olyat is, ami a Camlica hegyre vinné fél a teafogyasztó utasokat. Főleg a teaárusok szeretnék ezt. Jelenleg nem könnyű a Camlica hegyre feljutni. Így egy ilyen felvonó tényleg jól jöhet. De ami különleges a tervben az az, hogy a libegő a Boszporusz felett haladna át.

Itt azért komolyan foglalkoztatja a tervezőket, hogy vajon tényleg lenne-e annyi látogatója a kilátónak, hogy megérje egy ekkora beruházás. Nem is beszélve a fenntartásról. Éppen ezért felvetődött egy olyan variáció is, ahol egy másfajta kötélpályás libegő haladna át a Boszporusz felett. Ez pedig már tényleg a mindennapi tömegközlekedés része lenne. Mégpedig úgy, hogy két nagyon forgalmas csomópontot kötnének vele össze.

Ezt úgy képzeljük el, mintha Budapesten a Körút felett lenne egy libegő. Amolyan kiegészítő közlekedési forma. Mi kényelmesen suhanhatnánk a fák magasságában, miközben alattunk mindenki akkora dugót, útfelbontást, stb…t rendezhet, amekkorát csak akar.

Ha egyszer megvalósul, akkor egy nagyon érdekes alternatív közlekedési forma lesz.

A szokatlan közlekedési formák között mindenképpen meg kell említeni a Szigeteket. Más néven a Herceg Szigeteket.

A Szigeteken nagyon fontosnak tartják, hogy a zűrős és zajos Isztambul mellett egy csendes és nyugodt hely legyen, ahova az ember nagy mennyiségben kivonulhat ordibálni. A hangulat érdekében a motoros közlekedés teljesen be van tiltva. Az emberek csak biciklit, elektromos járművön, vagy lovas kocsin utazhat.

Szigetek
Szigetek

A lovaskocsik a taxihoz hasonlóan működik. Azzal a fő különbséggel, hogy a káros gázok helyett a kibocsájtás lócitrom formájában történik. Ezt belélegezni nehéz, belelépni viszont annál könnyebb.

A fő szigeten (BüyükAda) mindjárt a kikötő közelében az illatot követve megtalálhatjuk a ló-depót. Itt tudunk hintóba ülni, majd elindulni valamerre. Mivel a sziget relatíve nem túl nagy (kb 5 x 2 km , olyan sok helyre elmenni sem lehet. Leggyakrabban a kis körutazást, és a nagy körutazást szokták választani. Ennek megvan az az előnye is, hogy ugyan oda kerülünk vissza, mint ahonnan elindultunk. Szemben a valahova-val, ahol a nekünk kell a visszajutásról gondoskodni. Ahol is megtapasztalhatjuk, hogy kis szigeten is lehet nagyon eltévedni.

Az utolsó nem mindennapi közlekedési eszközünk a Csónakos bácsi. Ilyet szinte minden vízparti helyen találunk, ha pont úgy öltözünk, ahogy egy turistától elvárják. Kicsit a part mellett állva nagy eséllyel odajön hozzánk egy bácsi, és felajánlja, hogy elvisz minket a csónakjával. De hogy hova…

Egy helyen viszont már szinte menetrendszerű csónakos közlekedéssel találkozhatunk. Ez pedig az Aranyszarv-öböl, ahol az Eyüp nevezetű hajómegálló mellett várnak minket. Itt kb. 15 líráért (2008-as infó) átvisznek minket a Miniatürkbe, ami a túloldalon található. Mindeközben pedig kellemesen ringatózunk egyet az öböl vizén. Ne etessük közben a halakat!

Csónakos bácsi
Csónakos bácsi

És van még egy különleges közlekedési eszköz! Mégpedig ami pont egy ekkora városba illik! Helikopter!

Több helyen is találkozhatunk helikopter parkolóval, ahova mi belégitaxizhatunk. De ezen kívül még menetrend szerinti helikopter járat is!

Még egy folytatás lesz!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Tömegközlekedés Isztambulban – 4. rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Tömegközlekedés Isztambulban – 4. rész

  1. Milyen kár, hogy nem az előtt jelentek meg vs olvastam ezeket az írásokat, mielőtt Isztambulba mentünk )-:
    Egy részét kipróbáltuk volna és biztosan jobban tetszett volna a város.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .