Tömegközlekedés Isztambulban – 5. rész

Isztambul eléggé nagy egy város. Úgy is mondhatnánk, hogy hatalmas. De ez nem a legjobb szó, mert akkor még csak a belvárosról beszéltünk.

És ez csak egy dolog.

A másik dolog, hogy a város nő. Mégpedig egyre gyorsabban. A közlekedés pedig már most is akadozik. Mi lesz így a jövőben?

Nos ez egy jó kérdés. És a válasz az, hogy:

öööööööööööööööööööööööööööööööööööööö

Isztambul dugó - így egyszerűen
Isztambul dugó – így egyszerűen

Az, aki egyszer megoldást talál majd a forgalmi dugókra, annak tutira legalább egy Nobel-díjat kellene kapnia (kár, hogy ebben a kategóriában nincs, hacsak a dugó megoldása nem tartozik a világbéke kategóriába). De legalább annyi pénzt, amiből vehet magának egy földrészt.

Az, hogy Isztambullal is mit lehet tenni, jó kérdés. De próbálkozások vannak bőven.

Egyik vonal a metró. Ebben most nagy a lelkesedés erre fele. A Föld átmérője 12742 km. Még ha ezt meg is felezzük az új-zélandiakkal, akkor is bőven marad elég hely a lyukak fúrására. Elvileg persze.

A gond ott kezdődik, hogy a Maramaray építése alatt is több régészeti leletet találtak, mint ami egyáltalán befér egy múzeumba. Isztambul pedig potenciálisan tele van rejtett földalatti kincsekkel.

E mellett a lelkesedés is amolyan török módon megy: majd holnap. A határidők lelkesen csúsznak.

Úgyhogy majd lesz metró. Valamikor… Választások előtt azért mindig megsűrűsödnek a tervnek, valamit sikerül is átadni, valamit, ami a föld alatt van és berreg.

Szerencsére ezen kívül más ötletek is vannak. Nemcsak olyanok, hogy nyomorgassunk be több buszt az amúgy is sűrű helyekre.

Legérdekesebb ebből a már említett libegős megoldás. Amikor is a forgalom felett lenne egy felvonó. Ennek nagyon szurkolok, hogy megépítsék, és nagyon kíváncsi leszek, mennyire válik be. Érdekes lenne a jövőben egy olyan városkép, ahol a tömegközlekedés ilyen kicsi kabinokban zajlana a felszín felett.

Persze ne az én nappalim előtt repüljön el mindenki.

Ehhez hasonló, kicsit régies, de már több országban városban kipróbált megoldás a nyerges vasút. Szintén a levegőben utazna az ember. Csak nem kicsi kabinokban, hanem vonatban.

Ebből sajnos sehogy sem állunk jól. A tervezett útvonalak minden évben változnak. És még egyetlen egy olyan nem szerepel rajta, ami komolyabb utasforgalommal járna. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy mikor lesz kész tényleg az első.

Ez így még eléggé bizonytalan…

Mindemellett épül egy új híd, fúrnak egy alagutat a Boszporusz alatt, egyet pedig terveznek. Mindez remények szerint javít a közlekedésen, és így a tömegközlekedésen is. De olyan igazán ütős megoldást egyenlőre még senki sem talált ki.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Tömegközlekedés Isztambulban – 5. rész, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Tömegközlekedés Isztambulban – 5. rész

  1. Az úthálózat bővítése, szélesítése sajnos nem megoldás, de ezt nyilván tudod te is, meg a közlekedésszervezők is. A forgalom olyan, mint az ideális gáz, mindig kitölti a rendelkezésre álló teret. Nagyobb tér, nagyobb forgalom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .