Isztambul kerületei: Kadıköy

Két európai kerület után irány Ázsia. Így a mai napon Kadıköy kerülettel ismerkedünk meg, melyik a legvalószínűbb (és leginkább ajánlott), hogy a turista ide is kiköt.

Rengarenk Kadıköy
Kadıköy

Amikor i.e. 667-ben Büzasz megérkezett, és ezzel megindult Isztambul ismert történelme, Kadıköy már akkor is régen-régen lakott település volt. Házakkal, gyümölcsösökkel, kebabárusokkal és pálinkaivó helyekkel (mégiscsak közel voltak a gyümölcsök, kár lett volna értük, ha megromlanak).

Jelenlegi ismereteink szerint 5500 éves a város(rész), amit sokáig Kalcedón-nak hívtak (Chalcedon, vagy Khalkedon). Ez volt Isztambul legrégebbi városrésze, mígnem Fatih kerületben meg nem találtál Ali-t, aki már 8000 évvel korábban is kebabot és szőnyeget árult. Így ezzel Kadıköy elvesztette az elsőbbségét.

De persze ez bármikor megváltozhat, hiszen Isztambulban ha fúrunk egy lyukat, akkor bármikor találhatunk valamit, ami több ezer éves.

Kalcedón mindig is Isztambullal (azaz Konstantinápollyal) szemben állt, mint független város. És egy nagyon jó kis városka volt mindig is, és ma is az. Éppen ezért még zsinatot is tartottak.

Ez végül is jó ötletnek bizonyult, hiszen akit nem akartak meghívni, de mégis megpróbált átkelni a Boszporuszon, annak elsüllyesztették a hajóját.

Tehát Kadıköy történelme izgalmas. Bővebben itt érdemes olvasni róla.

Kadıköy bár az ázsiai oldalon található, sokkal európaibb, mint a legtöbb olyan isztambuli kerület, amelyik az európai oldalon van. Egyesek szerint Kadıköy sokkal európaibb, mint egész Isztambul együttvéve. Köszönhető mindez annak, hogy a történelmi belvárostól távol, de mégis kézközelben fejlődött.

Ilyen részek találhatók, mint Moda (a neve divatot jelent), vagy a Bağdad Caddesi, ami egy 5 km hosszú bevásárló út.

Ezzel együtt Kadıköy az ázsiai oldal központja. Itt ér végett a kontinens, innen lehet átjutni Európába. Persze más átjárók is vannak, de úgymond ez a vége a földrésznek. Éppen e miatt itt egy helyen mindent megtalálunk, amit az európai oldalon. Vannak itt fűszer árusok, piacok, könyves bazárok, stb…

Könyvbazár (Akmar Pasajı)
Könyvbazár (Akmar Pasajı)

Sok minden pedig csak itt található. Többször hallom azt, hogy keressem Kadıköy-ben, mert máshol nincs. És ha Kadıköy-ben nincs, akkor sehol sem.

Mellesleg a számítógép bazár is itt található.

Számítógép bazár
Számítógép bazár

Ezzel együtt Kadıköy-nek egy különleges hangulata van. Ez más, mint Isztambul megszokott török részei. Pedig itt is törökök laknak. Mindez pedig jól mutatja, hogy a törökök mennyire összetettek, változatosak.

Kadıköy-nek két része van, ahol érdemes körbenézni, hacsak nem valami konkrét helyet keresünk.

Ahogy átérünk a hajóval, menjünk egyenesen, majd átjutunk a villamos sínen. Ez a villamos egy majdnem szabályos négyzet alakzaton megy körbe-körbe (a matek tanárom kitépi a hajamat, ha ezt így meglátja). Ezen a villamos-körön belül lehet nagyokat mászkálni úgy, hogy garantálnak nem tévedünk el. Csak arra kell figyelni, hogy ne lépjük át a síneket ismét.

Találunk itt ortodox, meg örmény templomot. Piacot, könyvbazárt, sok-sok kellemes kávézót, éttermet. Modern és tradicionális bevásárló helyeket. De még egy antikvár utcát is, benne egy elektromos antikváriummal (Tellalzade Sokak).

Elektromos kütyük antikváriuma
Elektromos kütyük antikváriuma

De külön boltja van a macskarajongóknak is. És még sok-sok egyedi, különleges üzletet találunk.

Macskás bolt
Macskás bolt

Aki pedig kicsit bátrabb, és van jó térképe, annak érdemes a hátsó utcákba is belátogatni, mert találhat néhány régi faházat is. Sajnos jó recept nincs, merre érdemes nézelődni, mert kb. minden 10. utcában 1 db. ilyen faház lelhető.

Régi faház
Régi faház

Ezen kívül ha nagyon jókedvünk van, akkor beugorhatunk valamelyik tetováló szalonba is.

Jah, és ha a Moda Cd-in végig megyünk, akkor ott az Ali Usta-nál nagyon jó a fagyi. 🙂

Másik ajánlott hely pedig a már említett Bağdad Caddesi, ami pedig egy igazi modern bevásárló út. Ez nem a klasszikus utikönyves Törökország. Ez az, ahol a modern török fiatalokat találjuk.

Bağdad caddesi
Bağdad caddesi

Tehnikai adatok:

  • Terület: 25,2 km²
  • Lakosság: 480.000 (népsűrűség: 13.000 fő/km²) – itt megjegyzem, hogy az angol Wikipedia mindig magasabb lakossági számot mutat, mint a török. Holott az előbbi 2012-es adatokat használ, az utóbbi pedig 2014-est.
  • 21 Mahalle
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Isztambul kerületei: Kadıköy, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Isztambul kerületei: Kadıköy”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .