Isztambul kerületei: Şişli

Isztambul egy újabb kerülete, ismét az európai oldalon: Şişli!

Şişli történelme nem túl kimerítő: nem történt ott az égvilágon semmi.

Mondjuk ez nem teljesen igaz. De mivel nagyrészt lakatlan vidék volt egészen a XIX. századik, nem igazán sok mindenről lehet beszámolni. Akkoriban még bőven volt hely, és az emberek inkább a Boszporusz partjára költöztek, mint fel a dombra.

A helyi lakosság leginkább a gyümölcsfákat és szőlőket jelentette. No meg az őket gondozókat. Itt is igaz volt, mint Isztambul összes peremkerületében, hogy a hely ideális volt azoknak, akik közel akartak maradni a városhoz, de nem akartak a szultán szeme előtt lenni. Így kedvelt volt a görögöknek és az örményeknek. Csak éppen fel kellett mászni a dobra!

Ezért is a kerületre az igazi lendületet az hozta, amikor megépült a Taksim-Şişli villamosvonal. Beyoğlu után ez volt a második kerület, ahol villany és földgáz is volt.

Előtte tehát főleg kertek voltak errefele. És laktanyák. Szintén igaz rájuk, hogy se nem túl közel, se nem túl távol. Ahol ha esetleg felrobban valami lőszerraktár, akkor maximum a közeli gyümölcsfák lelki nyugalmát zavarja meg.

Apropó gyümölcsök! Rengeteg gyümölcsfa volt Şişli-ben. És ugye minden magyar tudja, mire jó a gyümölcs: pálinkát főzni!

A XIX. században rengeteg gyár épült ebben a kerületben (szintén közel van Isztambulhoz, de távol = van hely). Közöttük sok sörgyár. És likőr- és konyakgyár. Ezek mondjuk nem a klasszikus oszmán termékek, amelyeket a bazárban találunk.

Ma már a gyárak nagyrészt kijjebb kerültek, és leginkább normál lakosú kerületté vált Şişli. Persze ez a normál eléggé tág fogalom, mert itt is van minden.

Şişli leginkább arról híres, hogy ők az Atatürk alapította pártot, a CHP-t követik. Itt találjuk az Atatürk Múzeumot is. És ma is komoly kultúrközpont a kerület.

De e mellett számos neves városrész (mahalle) is Şişli-ben van:

 • Nişantaşı – az igazi elit negyed. Exkluzív boltokkal. Még egy Herend márkaboltot is találunk. Nem mellékesen itt a magyar származású Şandor Hadi épülete is, a Milli Reasürans Kompleksi
Milli Reasürans Kompleksi
Milli Reasürans Kompleksi – Nişantaşı
Feriköy protestáns temető - magyar részleg
Feriköy protestáns temető – magyar részleg
 • És Gróf Széchényi Ödön sírját is, aki a tűzoltóságot alapította Isztambulban.

  Gróf Széchényi Ödön sírja, aki a tűzoltóságot alapította Isztambulban.
  Gróf Széchényi Ödön sírja, aki a tűzoltóságot alapította Isztambulban.
 • Harbiye városrész is híres és elegáns. Itt találjuk a Hadtörténeti Múzeumot. És valaha itt volt a Malév irodája is.
 • Mecidiyeköy, a számítógépes központ. De többen ismerik a Cevahir nevezetű bevásárló központról. Meg valaha itt volt a Galatasaray stadion is.
Cevahir bevásárlóközpont
Cevahir bevásárlóközpont
 • Şişli egyébként is a bevásárlóközpontok fellegvára. Nekem az internet 34 bevásárlóközpontot (törkül AVM – alışverış merkezi) dobott ki. Köztük olyat, mint a Kanyon, Metrocity (itt a Magyar Konzulátus), Özdilek, Astoria, City’s, Trump, Profilo, stb…

Kanyon Christmas 2012

Összességében Şişli egy fiatal, és modern kerület.

Technikai adatok:

 • Terület: 10,6 km²
 • Lakosság: 320.000 – ez a szám minden évben nagyon változik, ahogy sakkoznak, melyik mahalle melyik kerülethez tartozzon.
 • Népsűrűség: 9,100 fő/ km²
 • 25 mahalle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük