Isztambul kerületei: Eyüp

Ha Beşiktaş és Şişli is előkerült, akkor mindenképpen írni kell Eyüp kerületről is. Hiszen ő is egyike a történelmi 3 Falon kívüli kerületnek (Eyüp, Üsküdar, Kadıköy).

Eyüp az Európai oldalon található, az Aranyszarv-öböl történelmi oldalán. De már a Falon kívül.

A történet szerint Abu Ajjúb Hálidi ibn Zajd al-Hazradzsi al-Anszári nyugszik itt. Ő Mohamed Próféta egyik társa volt. A Próféta halála után folytatta a harcos tervet. Részese volt Ciprus elfoglalásának, és még sok más csatának is. De legfőbb vágya Konstantinápoly meghódítása volt. Eddigre 90 éves is elmúlt, és a gyerekei próbálták lebeszélni, de végül csak összeszedett egy halom igazhitű harcost, és megtámadták a bizánci fővárost (Első Arab támadás – 674-678). Valamikor a csata során hunyt el.

Így itt épült a sírhelye is, amit a keresztények is tiszteltek. Majd ahogy a Bizánci birodalom egyre hanyatlott a mai Eyüp terület is egyre inkább lepusztult. Itt volt egy keresztény monostor is, amit a IV. Keresztes Hadjárat a földel tett egyé. Így végül a török Abu Ajjúb Hálidi ibn Zajd al-Hazradzsi al-Anszári sírhelye is eltűnt.

1455-ben, miután a törökök elfoglalták Isztambult (1453), fontosnak tartották, hogy megkeressék a sírhelyet, és méltó emlékművet emeljenek. Ők a Próféta társát Eyüp szultánnak nevezeték – innen a kerület neve is. A sírt végül spirituális módszerekkel találták meg. És ide épült az Eyüp Sultan Camii. Ma népszerű zarándokhely. Úgy mondják, hogy Eyüp szultán Isztambul szellemi vezetője. Aki Isztambulba érkezik, és felkeresi a sírhelye, azt megvendégeli. E miatt főképpen a Ramadán alatt látogatják nagyon sokan.

Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii

Eyüp kerülete már a bizánci időkben is népszerű volt. De a birodalom hanyatlásával, az Európa felől érkező turistacsapatok (köztük a magyarok, vikingek és a keresztesek is) gyalulásával egyre inkább lepusztult. A virágzása az későbbi oszmán időszakban indult meg. Köszönhetően az Aranyszarv-öbölnek.

Míg az öböl túloldalán a Beyoğlu kerületben a furcsák laktak, és ilyen ötletekkel álltak elő, mint a hajógyár, stb… Eyüp a kikapcsolódás és a meditálás helyszíne lett. Eyüp szultán sírhelye magával vonta az európai oldal legnagyobb temetőjének megalakulását. Így ez a kerület a lazítás, és romantikus piknikezés helyszínei lettek. Beleértve a felső-Aranyszarv-öböl szigeteit is. Több régi hangulatos metszetet találni erről az időszakról (persze ha éppen ilyet keresünk, akkor egy sem akar előbukkanni…).

Eyüp metszet (Eugène Flandin) - Forrás: eskiistanbul.net
Eyüp metszet (Eugène Flandin) – Forrás: eskiistanbul.net

Itt az Aranyszarv-öblön a csónakázás eléggé népszerű lehetett. Beşiktaş-ban a Tengerészeti Múzeumban számtalan elegáns csónakot találunk. Köztük szultániakat is.

V. Mehmet szultán 10 fős bárkája - Forrás: Tengerészeti Múzeum
V. Mehmet szultán 10 fős bárkája – Forrás: Tengerészeti Múzeum

A modern korban viszont az Arany-szarv egyre inkább átalakult ipari lefolyó csatornává. A túloldalt található hajógyárak, ipari építmények (főleg a Kâğithane kerület) nem kímélték a vizet. Mindeközben ezen oldalon is egyre csak fogytak a fák, ahogy Isztambul egyre csak nőtt. Így a korábbi romantikus-melankolikus hangulat majdnem teljesen eltűnt. Az utolsó sziget a Pierre Loti kilátó és teázó. Őt egy francia tengerészről nevezték el, aki itt írta az izgalmas kalandregényeit. Ide ma felvonóval tudunk a legkönnyebben feljutni.

Pierre Loti kilátó
Pierre Loti kilátó

Az utóbbi években különböző projektek indultak az egész Aranyszarv-öböl újbóli felvirágoztatására. Ezek egyike volt, hogy észak felől tiszta vizet töltenek bele, és így jó alaposan kimossák.

Kimondottan Eyüp központban sok látnivaló nincs. Természetesen itt az Eyüp Dzsámi. Itt a Pierre Loti. Itt található még a Panorama 1453 múzeum, ahol Isztambul elfoglalását nézhetjük meg, amolyan Feszty-körkép módon.

A környéken még sok konferenciaterem foglal helyet. A túloldalon pedig a Minatürk látható.

Ajánlott körút:

 • Üsküdar-ból vagy Eminönü/Karaköy-ből felszállunk az Aranyszarv-öböl hajóra.
 • Elmegyünk az Eyüp kikötőig.
 • Innen a Fal mentén felmászunk a Chora, Kariye) dzsámi és múzeum" >Kariye Camii-hoz, és a Mihmimah Sultan Camii-hoz.
 • Majd vissza le az Eyüp Camii-hoz.
 • Utána fel a Pierre Loti kilátóba.
 • Itt uzsonnázunk: toast+tea
 • Lemegyünk az Eyüp kikötőbe, és a csónakos bácsival átmegyünk a Miniatürk-be
 • Busszal vissza Eminönübe, Karaköybe
 • Érdemes korán indulni, és figyeljünk az időre!! A Miniatürk 18:00-kor bezár.

Technikai adatok:

 • Terület: 242 km² (hatalmas erdős terület is hozzátartozik, egészen a Fekete-tengerig)
 • Lakosság: 367.000
 • Népsűrűség: 1600 fő/km² (így persze könnyű, hogy a környező erdőt is beleszámoljuk)
 • 28 mahalle
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Isztambul kerületei: Eyüp, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .