Budapestről neveztek el utcát Ankarában

Forró hír! Alig csak 1 hetes késéssel!

Ankarában, a török fővárosban Budapestről neveztek el egy utcát!

Huhuhuhúúúú!

Hatalmas politikai együttműködés. Az ankarai és a budapesti polgármesterek megállapodtak, és Törökországvárosában az egyik utca mától (pontosabban egy hete) már Budapest utcának hívják (törkül Budapeşte sk.).

Még egy hatalmas átadó, avató ünnepség is volt. Bár arról nincs hír, hogy utcabál, szabadtéri gulyásfőzés is volt-e. Pedig azzal együtt lett volna jó buli. Legalább a helyiek is megismerték volna, mit jelent Budapesten élni.

A felek megegyeztek abban is, hogy ezen felbuzdulva egy Ankara utcát is felavatnak majd Budapesten.

Az ankarai Budapest utca egy jómenő kerületben van, Çukurambar-ban. Van itt egyetem is, meg mindenféle olyan, amire büszkék lehetünk. Talán egy nap majd egy magyar éppen ide fog paprikaboltot nyitni (bár egyetem mellé inkább pálinka boltot érdemes).

Érdekesség, hogy az utca eredetileg az 1429. sokak nevet viselte. Jó móka lett volna a közeli 1526. sokak-ot átnevezni. Még inkább az 1456. sokak-ot.

A Budapest utcában itt sétálhatunk is egyet virtuálisan.

Én Ankarát kevésbé ismerem. Isztambulban viszont néhány magyar elnevezésű utca található.

Legismertebb a Magyar testvérek útja (Macar Kardeşler Caddesi). Ez mindjárt Fatih kerület egyik legfontosabb sugárútja. A Valens-vízvezetéktől indul. Itt található az Isztambuli Tűzoltóság központja. Ami mint közismert a magyar gróf Széchényi Ödön alapított. Innen kapta az utca a nevét is. Mellette a Magyar testvérek tér található.

Itt lehet a Magyar testvérek útján körbenézni.

Egy másik híres pedig a Magyar ágyú útja (Macartabya Cd,), ami Anadolu Kavağı-ban található. Itt egy magyar erődbe is fel lehet mászni (Yoros kalesi). Csak ne keverjük össze a szomszédos genovai várral. Itt egy Duna út is található (Tuna Cd)

Virtuálisan itt sétálhatunk.

Budapesten is fellelünk pár Törökországgal kapcsolatos utcát. Mindjárt a vár tövében a Kemal Atatürk sétaúton tehetjük azt, amit a neve mond: sétálunk. Vagy futunk, biciklizünk, felborulunk.

És Angyalföldön (észak-Pest) megtaláljuk az Ankara utcát is. Ez itt valami nemzetközi központ lehet, mert a szomszédos utcák is ilyenek, mint Berlin utca, Brüsszel utca, Bécs utca. Hmm.. végül is itt teljesült a törökök álma: bent vannak az EU közepén.

Azaz az elődök már beelőztek, és létrehoztak egy Ankara utcát. De hát miért ne lehetne még egy Ankara utca (és akkor kétszer jobbak leszünk, mint a törökök). Vagy akár egy Ankara tér.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Budapestről neveztek el utcát Ankarában, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .