Két erőd egymással szemben a Boszporusz partján

Két erőd található a Boszporusz partján…

Mármint több erőd is található a Boszporusz partján. Egyik másik, egészen jól elbújt, és ők inkább a nem található kategóriában vannak. Míg mások az egészen látható csoportba sorolják magukat. De van kettő, ami egymással szembenéz. És néha vicsorognak egymásra. Néha kacsintanak. Néha meg farkasszemet néznek. Néha meg… olyankor ki tudja, mit csinálnak..

Ezek az Európai erőd (ő Európában található), melynek török neve Rumeli Hisarı. Néha pedig Boğazkesen Hisarı. Ami Torokvágó erődöt jelent. Míg a másik Ázsiában található. Ő az Ázsiai Erőd, az Anadolu Hisarı, más néven a Güzelce Hisarı. Ami Szebbik erődöt jelent.

Mindenki menjen el, és nézze meg, melyik a szebbik!

Európa erőd - igaz, hogy messze van, de jó a panoráma - Forrás: eski.istanbulium.net
Európa erőd – igaz, hogy messze van, de jó a panoráma – Forrás: eski.istanbulium.net

Anatóliában kevés dolog van, melynek a történelme nem több ezer évvel ezelőtt kezdődik. Pláne olyan, amelyik csak néhány száz évre nyúlik vissza. Így ez a két erőd igencsak gyereknek minősül ebben a közösségben. Szóval az isztambuli látnivalók gyűlésén ők még nem ihatnak alkoholt…

A történet ott kezdődött, hogy Oszmán felkelt. És mint törzsfőnök, a többieket is nyugodt szívvel felébreszthette akár ordítással, akár bunkócsapkodással. Majd pedig amikor így rendbeordította a hadseregét, átment a szomszéd törzshöz. Állítólag itt is nő volt az ügy kiváltó oka. De hogy melyik törzs melyik nője, azt csak Zeusz tudhatná. De ő se tudja, mert akkor éppen ő is nőügyben volt jelen Anatóliában. Kettős nőügyben: egyiket kergette, másik (Héra) elől pedig menekült.

De míg egy másik nőügy elpusztította Tróját (szintén Anatólia), ezúttal egy hatalmas birodalom keletkezett.

Ez az akkor még apró, de később már birodalom, az oszmánok előbb-utóbb összefutottak a bizánciakkal. Melyből komoly csata keletkezett. Nem is egy! És ezeket a csatákat rendszeresen az oszmánok nyerték. Mígnem 1326-ban elfoglalták Bursa városát. Ezzel pedig magukat kikiáltották szultánnak, a bizánciakat pedig kikiáltották a földrészről.

Ebből is láthatjuk, hogy miként befolyásolja a világtörténelmet, ha egy vezér jól tud kiabálni. Különben az oszmánok ma is ott aludnának valahol Anatóliában.

Így, hogy Bursa már az oszmánok kezén volt, meg sem álltak Konstantinápolyig. 1390-ben el is jutottak odáig, és bekerítették. De a várost bevenni nem tudták. Így leültek, hogy megvárják míg a város magától megadja magát. 12 évig állt blokád alatt a bizánci főváros.

Ez idő alatt, hogy ez emberek ne unatkozzanak, a szultán utasította őket, hogy építsenek egy erődöt a Boszporusz partjára. Amolyan cukit, amivel lehet a Fekete-tenger felől érkező hajókat tüzes nyilakkal lövöldözni. Ehhez a legszűkebb részt keresték meg, ahol csak 600 m széles a tengerszoros. Majd az ázsiai oldalra 1393-1394 között felépítették az Erődöt.

Később, még kétszer támadták meg a törökök Konstantinápolyt, sikertelenül. Úgyhogy mikor 1451-ben Mehmed 2.0 szultán is a város elfoglalását tűzte ki célul, akkor építtetett még egy erődöt, a másikkal szembe, az európai oldalra. Ez 1452-re el is készült. Ez már elegendő volt, hogy a fekete-tengeri genovai flottákat távol tartsák a várostól. Így 1453-ban a törökök el is foglalták Isztambult.

Míg az ázsiai erődöt csak úgy építették, az európai már nem egy üres helyre került. Itt egy római erőd volt korábban, amit utána börtönnek, majd kolostornak használtak.

Európai erőd ma - a táncoslány azóta hazament (meg családanya lett)
Európai erőd ma – a táncoslány azóta hazament (meg családanya lett)

Isztambul elfoglalása után mindkét erőd szerepe jócskán lecsökkent. Miután pedig a törökök a Fekete-tenger nagy résztét is elfoglalták, teljesen elvesztette az eredeti funkcióját. Persze, mint katonai helyőrség továbbra is megmaradt. Meg jó volt őrtoronynak is. Meg raktárnak. Ebben a törökök egyébként is jók, hogy minden kacatot bezsúfoljanak mindenféle sötét helyekre. Pl. a kebabot a szájba.

Az Európai erőd van ma jobb állapotban. Kedvelt helyszín filmforgatáshoz, színházi előadáshoz és belépőjegy szedéshez.

Ezzel szemben az Ázsiai erődből alig maradt mára valami. Ott annyira szűk a hely, hogy a főút kettévágja. Az egykori genovaiak nagyot néznének, hogy a nehezen megmászható várfal helyett ma csuklós busszal lehet az erődbe bejutni.

Ázsiai erdőd anno.. Forrás: eski.istanbulium.net
Ázsiai erdőd anno.. Forrás: eski.istanbulium.net

Az Ázsiai erőd érdekessége, hogy a legrégebbi isztambuli török épületként tartják számon.

Az Európai erőd pedig arról híres, hogy állítólag itt találták ki azt, hogy a Ramadán idején ágyúval jelezzék a böjt végét. Persze ahol egy marék katona unatkozik egy halom lőporon, ott sok zajos dolog történik. És persze mennyivel egyszerűbb ágyúszóval értesíteni a lakótársakat, minthogy kiabálva rohanjunk végig a soklépcsős folyosókon..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Két erőd egymással szemben a Boszporusz partján, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Két erőd egymással szemben a Boszporusz partján”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .