Azt hiszem, kezdődik az esős időszak…

Az, hogy milyen idő volt nyáron Isztambulban, nem kell részletezni. Kb. olyan, mint Budapesten: dög meleg. Csak éppen sokkal magasabb volt a páratartalom. Egyszer sikerült 98% is mérni!

Ebben az a jó, hogy már nincs hely a levegőben hova tovább izzadni. De még jobb este 6 fele, amikor elkezd a levegő lehűlni, és ez az iszonyatos mennyiségű pára az emberre zúdul. Na, az aztán jó móka volt…

De most ennem vége! Hurrá!!!

És ha jól látom, akkor kezdődik az esős időszak

Isztambulban kb. másfélszeres az évi átlagos csapadékmennyiség, mint Budapesten. Ezt mondjuk nem tudom, miként mérik, mert ha esik az eső, akkor azt komolyan gondolja. Mint a bazárban: van belőle bőven, és minden fajta. És ilyenkor egyben leesik az egész évi átlag. Meg másnap is. Meg harmadnap is. Meg a következő 40 napon is.

Lehet, hogy ezt is törökösen mérik… Első nap mérnek egyet, aztán jó lesz ez egész évre…?

Akárhogy is. Ha elkezdődik az esős évszak, akkor vagy kezdjünk hajóval járni, vagy menjünk strandpapucsba. Ez utóbbiba ugyanis amennyi víz befolyik, az ki is folyik. Így nem tud megtelni.

Szóval amikor esik, akkor nagyon komolyan esik. Az utcák pillanatok alatt folyókká változnak. Hála a domborzatnak, egyik-másik utca igazi lehetőség a vadvízi evezés szerelmeinek (vagy a vízierőmű tervezőknek). Sőt! Egyszer még egy vízesést is láttunk!

Erről sajnos nincs fotó… Van viszont egy másik, ami megmutatja azt is, hogy mi az oka a folyók létrejöttének, ha egyszer vannak csatornák is az úton:

Esik eső karikára...
Esik eső karikára…

Ugyanis a törököknél első az esztétikum: Jól nézzen ki. Pl. ezért festenek fehér csíkokat az utakra. Nem azért, mert azt remélik, hogy bárkit is érdekelne. Hanem mert jól néz ki. A csatornafedelek is kb. ilyenek. Az esőt úgyse érdekli, hogy ott van, akkor meg minek rendesen lerakni. Főleg, ha sokkal jobban néz ki, ha kicsit kiemelkedik a talajból. Vagy nagyon.

Olyankor az autósok sem tudják semmibe venni mások munkáját azzal, hogy simán csak áthajtanak felette. Olyankor igen is érezhető, hogy itt valaki vért izzadva csatornát épített. Meg magasított. És még feledett is rakott a nyílásra.

Ez amolyan Itt járt Ali… és tett ide egy púpot.

Kész szerencse, hogy Isztambul 99,9 meredeken lejtős. A maradék 0,1 % viszont vízszintes. Esős időszakban szó szerint. De legalább a hajóról közvetlenül lehet átszállni a minibuszra…

Szóval lehet, hogy kezdődik az esős időszak. Egyenlőre még csak pár csöppel tart bemutatót az időjárás. De jellemzően szeptember-október találkozásnál van 1-2-3-4-5-6 hét, amikor jócskán esik. Utána pedig megnyugszik az idő.

A nagy kérdés mindig az, ami utána jön. Általában van néhány hét, amikor kellemes tavaszi napok követik egymást. De olyan is, volt 35 fokot mértünk. Aztán van, amikor megindul az eső, és kitart májusig. De olyan is volt, amikor szilveszterkor pólóban ünnepeltünk a Boszporusz parton. Meg olyan is, hogy leesett egy fél méternyi hó.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Azt hiszem, kezdődik az esős időszak..., 7.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .