Mielőtt Törökországba jössz dolgozni…

Súlyos téma, és nincs kegyelem.

Törökországban évekig nem fogsz munkát kapni. Hacsak nincs hatalmas szerencséd.

Gondold végig…

A 2015-ös nyári hírek szerint Törökországban roppant magas a munkanélküliség. Majdnem eléri a 10 milliót (mint teljes Magyarország lakossága). Ez óriási szám. A török kormány pedig ahogy tudja, védi a hazai munkaerőt a külfölditől.

Ez nagyon is jó, okos döntés. Jelen esetben mi vagyunk a külföldiek (erre manapság vannak divatos elnevezések, de ezekbe ne menjünk bele). Így teljesen logikus, és elfogadható, hogy ha lehet, akkor nem neked, vagy nekem fogják a munkát adni. Hanem inkább egy töröknek.

Éppen ezért már a munkavállaló vízum megkérésének egyik feltétele, hogy a török cégnek meg kell indokolnia, miért téged akar alkalmazni. Mi az a munka, amit egy török nem tud elvégezni.

A munkavállaló vízumot a Budapesti Török Követségen lehet kérni. Előtte persze nem árt, ha találunk egy munkahelyet is. Ez pedig komoly nehézségekbe ütközik. Kezdve ott, hogy külföldről, interneten keresztül nem igazán lehet munkát találni.

A törökök szeretik a személyes kapcsolatokat. Ez jelenti egyszer azt is, hogy előbb fognak telefonálni, mint e-mailt írni. Ma már ők is beléptek a digitális korszakba, és az e-mail sem idegen tőlük. Pláne Facebook, WhatsApp. De teljesen felesleges az önéletrajzot e-mailen vaktába küldözgetni. Majd akkor lép életbe az e-mail, ha már személyesen beszéltünk velük.

És ezzel átléptünk a másik fázisba: személyesen kell beszélni. Ez viszont leginkább akkor lehetséges, ha már van ott ismerősünk. Ismerős nélkül nagyon kicsi esélyünk van valamelyik céghez legalább meghallgatásra bejutni.

A török gondolkodás más, mint a magyar. Nem igazán tudnak egy külföldivel mit kezdeni. Ebben nincsen semmi rasszizmus, vagy más. A külföldi egyszerűen más. Ők egy akkora országban (pláne városban!) élnek, ahol órákig, napokig lehet padlógázzal menni anélkül, hogy külföldibe botlanának. A külföldiek jönnek, nyaralnak, szőnyeget vesznek, majd hazamennek. Lehet nekik integetni, amikor elmennek. De arról szó sincs, hogy ott maradnak, letelepednek, munkát keresnek. Az nem normális, hogy nyugatról keletre megy az ember.

Így még ha fel is vesznek egy cégbe, akkor is a munkamorál, a tempó annyira más, hogy roppant nehéz beilleszkedni. És továbbra se tudják, mit kezdjenek velük. Vannak persze kivételek, ahol szokva vannak a külföldiekhez (hotelek, nemzetközi cégek, stb…)

Tudni kell, hogy a cégnek nemcsak indokolnia kell, miért téged választ egy török helyett. De bizonyos feltételeknek is meg kell felelniük. Ilyen az, hogy pl. az adózás rendben legyen. Legyen X számú török bejelentve (!!!) minden egyes felvett külföldi esetében. A törökök viszont nem szeretnek adózni, embereket bejelenteni, stb…

Tudni kell, hogy az adminisztrációs dolgokat (azaz a munkavállalói vízumot) 100%-ban neked kell intézned. Azt is, amit a főnöködnek kellene. Te akarsz odamenni, így mindennek neked kell utánajárni, kitölteni stb… A főnököd max. aláírja a papírt.

Tudni kell, hogy vízum nélkül dolgozni óriási kockázatot jelent. Téged kiraknak az országból, a főnöködtől pedig elveszik a munkaengedélyt. Az ellenőrzések pedig egyre szigorúbbak.

Azt is tudni kell, hogy a munkavállaló vízum fix 3-6-12 hónapra szól.

Akkor most hasonlítsuk össze egy török dolgozóval a munkába állást.

Török dolgozó

 • Helló, hogy van, kér egy teát?
 • Ott az asztala, kezdjen dolgozni.
 • Most.

Külföldi dolgozó

 • Előszerződés
 • Munkavállaló felvételi engedély kérése az ankarai Munkaügyi hivataltól
  • Ez áll X oldal kitöltendő lapból
  • Indoklás
  • Mindenféle melléklet
  • Céges pecsét, aláírás
 • Várás 1-3 hónapot
 • Szerződés
 • Felvételi papírok: biztosítás, bejelentés, adószám, stb…
 • Garantálni kell a munkát a vízumban meghatározott ideig.
 • Oké, és hol fogsz lakni?

Ebből máris láthatjuk, hogy mennyivel egyszerűbb egy helyi embert felvenni (és elbocsájtani), mint egy külföldit. És akkor még mindig ott van a kommunikációs probléma.

A törökök törökül beszélnek. Pont. Nem beszélnek a munkahelyeken angolul, németül, olaszul, pláne magyarul. Törökül megtanulni pedig nem egyszerű.

De még ha tudsz is törökül, a törökök nem úgy beszélnek, mint mi, magyarok. Ők igazándiból a hangjukat szeretik, azért beszélnek. Egy kérdés feltevése előtt már tudják a választ. Ha viszont a válasz nem az, amit várnak…hát akkor… baj van. Te munkavállaló leszel, úgyhogy azt a választ add, amit várnak tőled. Igen, már tegnapra elkészült az a feladat, amit most tettszik nekem adni.

Ha felvettek…

A török munkamorál nagyon más, mint a magyar. Itt nyoma sincs a magyar demokratikus jellegű munkahelyeknek. A szerződés megkötésétől kezdve a főnököd az urad és gazdád napi 24 órában, heti 7 napban. Az év 365 napján. Jó esetben munkaidőn kívül nem fog zavarni. De ha pl. otthon meglátogat, akkor is a főnököd.

Ha valamit két, hogy tedd meg, akkor ugrás van azonnal. Nincs olyan, hogy nekem négy diplomám van, nem az én dolgom a WC kitakarítása. Olyankor csak a hemen effendim (azonnal Uram) létezik. És a törökök dolgozók tényleg így is gondolják. Ők nem mondják azt, hogy De…

És igen, ha a főnök azt mondja, hogy befér a csuklósbusz a kisutcába, akkor annak be kell férnie. És a törökök fognak rajta addig dolgozni, hogy beférjen. Ha kell, inkább elbontják az egész kerületet is. De nem lesz De…

 • Az más kérdés, hogy utána a busz a szemközti nappaliban köt ki, és megmagyarázzák a főnöknek, hogy ez így sokkal jobb.

A legtöbb helyen heti 6 nap a munkaidő, reggeltől estig. Nagyon ritka a 8 óra. Első évben szabadság nincs. Második évben 15 nap, ha megkapja az illető. Ez mondjuk sokat puhult az elmúlt években, de inkább ne számítsunk könnyítésre.

Nálunk a szomszéd zöldséges minden nap reggel 7-kor nyit, és este 10-kor zár. Jó, mondjuk ő nem is akar hazamenni. Érthető okokból…

És Törökországban nincs Karácsony. Mivel pedig a legnagyobb hajtás éppen december végén van (hacsak nem dinnyeszüretelő munkakörbe jelentkeztünk), nagyon kicsi az esélye, hogy ilyenkor haza tudunk menni az otthon maradottakhoz. Persze vannak kivételek, de nem az a jellemző.

Ezt duplán is érdemes végiggondolni. Nem mindenki bírja ki elsőre, hogy a munkahelyén robotol, miközben a barátai karácsonyfás képeket pakolgat ki a Facebookra.

Ha beilleszkedtél…

Tudni kell, hogy Törökországban nem könnyű jó munkaerőt találni. A feladatot elvégzik, de a hogyan gyakran hagy kérdéseket maga után. A gyors meg a precíz olyan fogalom, amivel nem szeretnek foglalkozni. A gyorssal talán… ha éppen kocsiban ülnek.

Szinte minden cégnek alapproblémája, hogy használható dolgozókat leljen. Pláne olyat, aki viszi előre a céget. Így ha mi ilyenek leszünk, akkor a főnök részéről nagyon nagy megbecsülésben részesülünk. Anyagiakban is. Mi lehetünk az ő jobbkeze. Vagy még több.

Így ha sikerült minden akadállyal megküzdenünk, beilleszkedtünk, és jól dolgozunk, akkor hatalmas lehetőségek, és karrier várhat ránk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (13 votes cast)
Mielőtt Törökországba jössz dolgozni..., 8.1 out of 10 based on 13 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .