A rakı enciklopédia

Igyunk erre!… az oldalra!

Meg erre az oldalra is igyunk egyet!

És még erre is egyet!

Na, még 597 oldal hátra van. És mind a rakı-ról szól!

A <a href=rakı enciklopédia" width="350" height="460" />
A rakı enciklopédia

Bármilyen irányból is közelítjük meg a rakı-t (asztal alatt, asztal felett), a legtalálóbb és leggyakoribb definíciója az, ő hogy Törökország nemhivatalos nemzeti itala.

Persze van olyan is, mint az ayra, ami szintén nemzeti ital. Szép is az, meg egészséges, stb.. De van, amikor azért iszunk valamit, hogy üssön. A rakı pedig pont ilyen. Az tényleg üt. Főleg ha teába öntjük. Török teába… Magas koffein, magas alkohol…

A rakı hivatalosan 40-50%-os alkoholtartalmú, és törköly vagy gyümölcspárlat. A jellegzetes ízét pedig az ánizs adja. Elég tömény egy találmány. A törökök nem is szeretik tisztán inni, hanem vízzel hígítják. Ilyenkor kapja meg a jellegzetes fehér színét. Különben átlátszó, mint a víz. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy népszerű lett, hiszen a vizes üvegekben könnyen bárhova be lehet csempészni…

A rakı-nál minden esetben fontos megemlíteni, hogy ez volt Atatürk kedvenc itala is.

De még több érdekességet találunk a Rakı Enciklopédiában (ISBN: 9789944044318), ami magát mindenféle nagyzások és extrák nélkül az emberiség közös örökségének nevezi. Meg közös érdeknek, hogy minél többet tudjuk erről a majdnem nemzeti italról. Mert hogy ez egy egyetemes cél, hogy minél több információja legyen a népnek erről a nedűről. Ami talán nem isteni (főleg az Iszlám vallásban), de azért ott van az élbolyban.

Dolmabahçe Sarayi" href="http://www.flickr.com/photos/9893763@N08/786394505/">rakı rejtekhelye - könyv címe: Természettudományi Enciklopédia" src="http://farm2.staticflickr.com/1282/786394505_fb1fe5ef15.jpg" alt="A szultán titkos rakı rejtekhelye - könyv címe: Természettudományi Enciklopédia" width="500" height="375" />
A szultán titkos rakı rejtekhelye – könyv címe: Természettudományi Enciklopédia – Dolmabahçe Palota

Az ánizsszagú (a szerző szerint, de lehet, hogy csak a szobája volt tele rakı-val) 600 oldal a rakı történelmének 500 évét fedi le. És mindent, de tényleg mindent megtudhatunk róla. Olyat is, ami nem is érdekel amire nem is gondolnánk.

Van benne történelem, humor, rakı, még több történelem, még több rakı, művészet, zene, folklór, raki, színház, rakı, városi legenda, szórakoztató kultúra, meg szórakozott kultúra. És rakı. Meg a különböző fajta rakı-k. Meg hogy ki, mikor miért ivott rakı-t. Nagy rakı rajongók. Meg a szultánok titkai is. És még rakı zsargon is.

Egy szó, mint száz, pontosabban 55 (ennyi szócikk található benne, hacsak menet közben nem esünk be az asztal alá), rakı-ról van benne szó. Ahogy a címben is. Így nem ér majd minket nagy meglepetés, ha a rakı-val is találkozunk benne.

Az enciklopédia összeállító bizottság 7 fő volt. De összesen 1755 ember dolgozott a könyv remekművön. Ebbe benne vannak az ivócimborák is, meg akik a szerzőket tartották, fel ne boruljanak.

És az a jó, hogy online is meg lehet vásárolni e-könyv formában is! Mégpedig itt, vagy itt.

Itt pedig meg lehet bele lehet kukkantani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
A rakı enciklopédia, 8.2 out of 10 based on 5 ratings
rakı enciklopédia',url: 'http://isztambul.info/blog/2015/10/06/a-raki-enciklopedia/',contentID: 'post-9001',suggestTags: 'kultúra',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

One Reply to “A rakı enciklopédia”

  1. Ez jó! A pálinkáról itt is jelentek meg már különböző könyvek. Na, de egy enciklopédia az nagyon más. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .