Szerelőt kérek!!!

Azt már jól ismerjük, hogy a törököknek érdekes a hozzáállásuk, amikor egy problémát kell megoldani.

E mellett pedig rendhagyóan kreatívak is.

Na most tegyünk bele egy kis drótot is a levesbe, és pádádám! Itt a világméretű gubanc!

Művészi kábelezés
Művészi kábelezés

Ez csak előzetes, lesz ez még jobb is a bejegyzés végére!

A drót mindig is egy kényes dolog volt a világtörténelemben. Mert mindegyiknek két vége van, függetlenül, hogy milyen hosszú. A 2 cm-es drótnak is, ugyan olyan a vége, mint a 2 km-esnek. Ráadásul egy világméretű kreatív ötletnek köszönhetően minden drót fekete.

Erre annak idején Steve Jobs is rámutatott, így az Apple-nél azóta minden drót fehér. Hasonlóan ahhoz, amivel több évtizede Kína elárasztja a világot.

Azon kívül, hogy ez bizony most nagyon változatossá tette a drótvilágot (most már van fehér drót is, és fekete drót is), a fehér egy idő múlva szürke, majd fekete lesz.

A drótok másik nagy tulajdonsága, hogy ők társas lények. Amint van a közelben egy másik drót, akkor azonnal a páros kapcsolat irányába terelődnek. De ha egyedül van a drót, akkor is ezt valahogy megoldja magában. De a lényeg, hogy ha egy drótot lerakunk a sivatag közepére egymagában, akkor 2 másodperc múlva egy nagy kupac csomó lesz belőle.

Ha viszont már 2 drótot teszünk le egymás mellé a sivatag közepére, akkor úgy összegabalyodnak, hogy azt már csak roppant macerásan lehet kibogozni. Szerencsére a feladatunkat nagyban segíti, hogy a drótok színei ennyire változatosak…

Úgyhogy a normális ember egy idő múlva nem is bajlódik a kibogozásukkal. Vagy bebetonozza, vagy fog egy baltát, és apróra feldarabolja az egészet.

A törököknél viszont van egy amolyan zöld jövő szemlélet ha drótokról, kábelekről meg mindenféle csövekről van szó. Nem is beszélve az aszfaltról. Amolyan jó lesz az még valamire. Vagy egy egészséges inkább nem nyúlunk hozzá, nem tudjuk mi ez dolog. Úgyhogy a meglévő drótokat nem dobálja ki, hanem gondosan elkerülik, mint macska a kínai éttermet.

Ha mégis muszáj hozzáérnie, akkor inkább nem vág le belőle, hanem hozzárak. Ami abból a szempontból jó a következő kollégának, hogy az állandó átszerelések miatt nem egyre rövidebb dróttal kell dolgozniuk. Kibogozni meg úgyse lehet az egész rendszert, így pár extra drót nem ront a helyzeten.

Ráadásul az így kapott eredmény nagyon jó lesz madárcsapdának is. Receptek pedig találhatók az interneten bőven mindenféle szárnyas jószágra.

Technikai sarok
Technikai sarok

Ezeknek az extra drótoknak aztán később meg is van az előnyük. Az alábbi képen pl. egy villanyoszlop látszik.

Pontosabban nem látszik, mert hát… valaki hazavitte (fene ezekbe a turistákba!). De szerencsére volt annyi drót, hogy egy kis délutáni barkácsolással újra meginduljon az áramforgalom.

 

Az oszlop, mely elment nyaralni...
Az oszlop, mely elment nyaralni…

De nemcsak a drótok esetén találkozhatunk a névtelen ipari művész alkotásával. A kreatív megoldások kifejezésére bármely cső megfelel. Alább pl. egy gázbekötésben gyönyörködhetünk.

Fel-be-ki-jobbra-balra-jobbra-jobbra-jobbra-be-ki-balra-be
Fel-be-ki-jobbra-balra-jobbra-jobbra-jobbra-be-ki-balra-be
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Szerelőt kérek!!!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Szerelőt kérek!!!

 1. Nagyon így van! Egyik alkalommal Laleliben laktunk szállodában,és a hotelünk minden szobájába kívülről,az ablakon át voltak bevezetve egyenként a különböző drótok,úgy mint villanyvezeték,kábeltévé..stb. Ott csapkodta az összes drótot a szél a homlokzaton. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez még nem is annyira vészes! Fésültem már ki egy komplett gyár házi telefonközpontjának kábelezését. Na az nem semmi volt. És még “kábelrendezőnek” nevezik azt a dobozkát, amiben összefut 2000 egyszínű drótvég, és a gordiuszi csomó ahhoz képest egy átlátható valami! Szóval a magyar postások is tudtak “szépet” alkotni. (négyünknek 2 hétbe telt, míg megszépültek a kábelrendezők)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Persze, mi, akik kábelek között lakunk, az ilyesmit elfogyasztjuk reggelire. 🙂
   Nálam is olyan a szobám a cégbe, ahova nem mernek az emberek belépni, nehogy valami drótos dolog rákapcsolódjon.. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .