A duda mint…

A duda egy olyan dolog Isztambulban, amit zászlóra kellene tűzni.

Isztambulban két dolog nem hiányozhat:

  • a kebab
  • a duda
  • No meg a macska, de hát az nem dolog, hanem…. macska

A duda egy olyan dolog, mint a mobil telefon, amit folyamatosan használnak a törökök. Mégse készült belőle még zsebben hordható verzió (vagyis van, de csak a focimeccseken népszerű). De legalább telefonra letölthető verzió létezik belőle.

A duda amolyan fordított filozófia megvalósulása a kedvenc kék bolygünkon. Itt nem arról van szó, hogy gondolkodom, tehát vagyok (Cogito ergo sum), hanem pont fordítva:

Nem gondolkodom, hanem itt vagyok. Lássé ország-világ, hogy itten vagyok. De még jobb ha halljé és. Mert íme, itt vagyok.

Nagyobb baj, hogy te is itt vagy, mégpedig az utamban. Így jól tennéd, ha elmennél onnan. Különben…

…különben megnyomom még egyszer a dudát.

Persze a duda ennél azért sokkal több.

Még a Douglas Adams és Mark Carwardine közös könyvében, az Utoljára látható c.-ben vetődik fel, hogy talán a kínaiak sem azért csengetnek folyamatosan a biciklin, mert szeretik a hangját, hanem mint a denevérek, jelzik, merre járnak. És a visszhangból tájékozódnak a környezetükről.

Tény, hogyha Isztambulban egy jó szaftos dugó közepén megnyomjuk a dudát, akkor a fél város válaszolni fog rá. Így megtudjuk azt, merre található autó. Amelyik irányból nem érkezik a hallójáratainkba ebből a füllbeszáguldó dallamból, ott valószínűleg épület található. Így elvileg Isztambulban csukott szemmel is lehetne vezetni, elég csak a dudát nyomogatni.

Persze a törökök nem így használják. Ők egyébként is érzésre vezetnek: Itt kell lennie egy kisutcának, tehát befordulunk. És tényleg van ott egy kisutca!

Ők teljesen más megfontolásokból is használják.

Pl. mert ott van. Ez is egy része az autónak. Ki lett fizetve, tehát használni kell. Persze a biztonsági öv, az index, meg a többi kacat is ki lett fizetve. De egyiknek sincs olyan jó hangja, mint a dudának.

A másik, hogy ezzel lehet jelezni, hogy valaki érkezik. Pl. a taxisok szokták, hogy egy kereszteződésbe előre bedudálnak, úgymond lefoglalják. Ennek a dudának egyébként más hangja van, mint a sima menj már odébb dudának.

Aki jó megfigyelő, vagy már elég régóta hallgatja Isztambul dallamát, az felismeri a különbséget a duda és duda között. Ilyen fajtákkal találkozhatunk:

  • Menj odébb!
  • Még mindig dugó van???
  • Kérek egy teát és két simitet
  • Utast veszek fel
  • Hogy vagy? – Köszönöm jól.
  • Siessünk tesó, mert kezdődik a szappanopera!
  • Köszönöm!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
A duda mint..., 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .