Két hét időzónán kívül

Megtörtént a nagy esemény: a hétvégén átálltak az órák a téli időszámításra.

Automatikusan.

Csak éppen nem kellett volna…

A helyzetünk az, itt Törökországban, hogy míg a világ egy hatalmas része átállt a téli időzónára, mi egyenlőre maradtunk a nyárban. Ami nem lenne rossz, ha most azonnal lemehetnék a tengerpartra. De helyette már nagyban fűtünk és Árpi a hógolyó-gyúrást gyakorolja.

Majd mi is átállunk télire, de majd csak a választások után. Az pedig majd november 8-án lesz. Az órát meg majd az után állítjuk. Majd valamikor…

Egyébként itt a választások miatt további érdekes dolgok nőnek ki a földből hirtelenjében. Pl. november 2 is munkaszüneti nap lesz. De hogy miért 6 nappal a szavazás előtt, az még rejtély… De biztos nem azért, hogy mindenki inkább ezen a napon bulizzon a nép, és így legyen elég idő kijózanodni.

No tehát a választások miatt nem történt meg az óraátállás. Az indok, hogy a szavazó állampolgároknak ne kelljen sötétben mennie szavazni. Bár gondolom, aki fél a sötétben, az reggel is elindulhat. Vagy az se lenne jó, ha végre megcsinálnák a lámpákat az utcánkba, nemcsak a macskaköveket cserélgetnék.

Ez eléggé átlátszó indok. Gondolom a választási szoftverben van egy rész, ami a nyári időt használja (mégiscsak nyári választásra tervezték), és nem akarják vagy nem tudják átírni. Így inkább az ország marad nyáriban.

Ami egyébként nem is lenne baj. A világon számtalan ország van, amelyiknél nem állítgatják az órákat (pl. Oroszország, de olyan is, mint Ausztrália vagy az USA néhány állama). Meg olyan is, ahol máskor zajlik az óratekergetés. (lásd a Wikipédia képet)

Óraátállás: Kék - van; narancs - nincs, de volt; piros - sosem volt - Forrás: Wikipédia
Óraátállás: Kék – van; narancs – nincs, de volt; piros – sosem volt – Forrás: Wikipédia

De ezeknél az országoknál a rendszer is erre van kiépítve, megírva, szakosítva. Nem pedig néhány nappal az esemény előtt dől el.

Mindez azért roppant érdekes, mert a rendszert már nem lehetett leállítani, és megkérni, ne tegye. Az október 25-én átállt télire. Míg az ország meg nem.

Így mindjárt olyan érdekes szituáció alakult ki, hogy a mobil telefonok azonnal téli időt kezdtek mutatni. Hiszen ők a központból kapják a pontos időt. A központ pedig már átállt. Úgyhogy elsőnek a mobil telefonokat kellett lekapcsolni a központról. Csakhogy míg régen presztízs volt olyan órát készíteni, ami ezer évente téved 1 másodpercet, a mostaniak jó ha csak húszat naponta. Hiszen úgyis állandóan a központhoz szinkronizálódik.

Nálam máris 1 percnyi eltérésem van a központhoz kapcsolt, és a leválasztott órám között. Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy amelyik kapcsolódik, az atom-órától kapja az időt, így ott elképzelhetetlen, hogy századmásodperces eltérés legyen. Míg amelyik a mobil szolgáltatótól kapja az időt, ott egyébként is vannak kisebb-nagyobb eltérések…

Így most egy darabig két órával járok: az egyik a pontos időt mutatja, a másik pedig a jó időt.

A pontos, meg a jó óra
A pontos, meg a jó óra

Jelenleg, a XXI. században nagyon-nagyon-nagyon sok eszköz kapcsolódik valami idő-szerverre, ahonnan kapja a pontos időt. A nagy kérdés, hogy ebből mennyi az, ami nem állt át téli üzemmódra. Jóformán egy sem. Otthon is csak a gyerekek műanyag 3 lírás pókemberes órája nem váltott. Mert még ami nem is kapcsolódik valamelyik hálózathoz, abba is be van építve egy téli/nyári átállás. A céges nyomtatónk pl. valamikor a nyár közepén vált, mert a dátumot már ezer éve nem korrigáltuk. De még ő is vált.

És persze a szituáció kb. két hét tart csak. Így nem biztos, hogy mindenki veszi a fáradságot, és minden kütyün manuálisan átállítja az időt, hogy aztán két hét múlva újra megtegye. Nem tudni, hogy az utcán, hajón, buszmegállóban, templomtornyon látható idő most jó, vagy nem jó.

És hogy miért is fontos mindez? Mert a rendszer nem arra lett tervezve, hogy egy ország néhány hétig saját időzónában legyen.

Pl. ha a Facebook-ra írok valamit, akkor mindjárt azt írja ki, 1 órával ezelőtti az üzenet.

De persze nem a Facebook a legfontosabb (legalábbis az emberiség egy részének nem). Ott vannak a parkoló órák. Ők is a mobil hálózatról kapják az időt. Mondhatjuk persze hogy úgyis az a fontos mennyi ideig parkoltunk, nem pedig az, mikortól parkoltunk (bár ez a parkolóőrt nem fogja meggyőzni). No de ahol reggel 8-ig ingyen lehet parkolni, ott mikor is van a reggel 8 az óra szerint? 8-kor, vagy 9-kor? Abszurd esetben 7-kor?

De hogy lássunk egy igazi problémát is: repülés.

A nemzetközi repülésben a menetrendek már legalább egy éve le vannak fixálva. Teljesen mindegy, egy ország miként és merre tekergeti az óráját, a gépek az UTC időt, az egyezményes koordinált világidőt használják. Ott pedig nincs nyári-téli átállás. Minden ország ebből számolgatja magának a helyi időt. Attól pedig, hogy Törökország nem állt át télire, a nemzetközi gépeit a téli időszámítás szerint kell reptetnie. Belföld esetében viszont mindenki azt csinál, amit akar. És egy olyan reptéren, mint pl. Kastamonu, ahova naponta 1 gép érkezik, ott nem igazán kavarja fel a levegőt, hogy ez mikor is történik pontosan.

De Isztambul repterei igencsak tele vannak. A kifutópálya és a légi irányítás pedig nem azt nézi, hogy a gép belföldi, vagy nemzetközi. Ha ott van a gép, akkor ott van. Ki kell kerülni. Az pedig óriási munka lenne, hogy a nemzetközi járatok érintése nélkül a belföldieket átvariálják.

Nem is vacakoltak vele. Már megjelent egy úgynevezett légi idő. Ezt használják a reptereken. A földön mindenki használjon csak olyat, amilyet akar, a gépek megszokott téli menetrend szerint járnak. Ez pedig esetben UTC+2, azaz Magyarországhoz képest +1 óra.

A vasútnál jobb helyzet van, mert nemzetközi hálózatba kapcsolt vonat nem igazán maradt.

Minden esetre ha biztosra akarunk menni, akkor a legjobb, ha repülésnél, busznál, vonatnál és minden olyan eseménynél, ahol tényleg fontos, hogy időben ott legyünk, inkább korábban érjünk ki a helyszínre. Mert most ebben a két hétben csak az a biztos, hogy semmi sem biztos. Inkább készüljünk fel az összes lehetőségre.

És akkor még képzeljük el a helyzetet a tőzsdén, meg a bankoknál! Szerintem ebben a két hétben ők inkább már eleve téli időszámításban járnak dolgozni.

De a helyzet ott sem egyszerűbb, ahol elvileg nem kellene a modern technikának bekavarnia: a vallásnál.

Az Iszlámban az imaidők nagyon pontosan a nap állásához igazodnak: hajnal hasadás, napkelte, dél, naplemente, stb.. Az időpontokat régebben is az arra szakosodott emberek számolták ki. Isztambulban még csillagvizsgáló is állt erre a célra. Ma pedig az irodában ülő emberek sokszor azt se tudják, hogy nappal van-e még vagy már este.

Éppen ezért minden évben készül egy imaidő kalendárium a hívőknek. Érthető okokból ez sem az év közepén készül. Így ebben már a téli időpontok szerepelnek. Amelyek most persze nem jók. Így nem szabad elfelejteni, hogy 1 órával előbb kell imádkozni, mint az a papíron van. És előbb kell, ami mindig a bonyolultabb.

Úgyhogy jól el vagyunk mi most itt. És még lehetnek érdekes meglepetések a közeljövőben. Minden esetre érdemes egy mechanikus órát magunkkal cipelni, ami biztosan nem fog sehova sem szinkronizálni ha éppen olyan kedve van.

Jah, és jelenleg Törökország Magyarországhoz képest +2 órával van elcsúszva.

2 Replies to “Két hét időzónán kívül

  1. Csoda Törökország! Pont most repültem, Isztambulból 12.50kor indult a gép, és nahát, 12.50kor ért Budapestre 🙂
    Nem volt semmi fennakadás, aktuálus török idő szerint megy minden. Még jó, hogy csak most olvastalak, különben aggódtam volna 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük