Folytatódik a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) sorozat: Kösem szultána

Miközben Szulejmán Európát (de főleg Magyarországot) dúlta fel, Hürrem ugyan ezt tette otthon, a palotával (és az országgal).

Kezdve mindjárt ott, hogy véletlenül leégett a korábbi palota, így Szulejmán kénytelen volt újat építeni. És ha már úgyis építeni kell, akkor miért ne lehet olyan, amilyet Hürrem szeretne?

A történészek ettől az időpontól számítják a női szultánok korát. Amikor is az Oszmán birodalom tényleges uralkodója a szultán felesége, vagy az anyja volt. Sokszor nem is titkolták, kié a valódi hatalom.

Az egyik legfontosabb ilyen uralkodó a már jól ismert Hürrem volt. De ő még Szulejmán társának számított. A másik legerősebb asszony pedig Kösem szultána, aki tényleg egyedül birtokolta a trónt. Így igazán alkalmas arra, hogy róla készüljön a következő sorozat.

Ráadásul Kösem szultána szerepében nem más játszik, mint Beren Saat. Ugye, ismerős? 😉 A Tiltott Szerelemből.

Kösem (Mahpeyker) szultána Hürremhez hasonlóan kezdte a karrierjét. Csak éppen másik országból indult, Görögországból. Ő is egy pap lányaként született. 15 évesen került Isztambulba, I Ahmed háremébe (ő építette a Sultanahmed Camii-t, más néven a Kék Mecsetet). Ez 1605-ben történt.

I. Ahmed szultán 1617-ben hunyt el (egyenlőre maradjunk annyiban, hogy tényleg betegen, no de 27 évesen…). A legnagyobb fiú ekkor még csak 7 éves volt, így hát az anyja nem tudott mit tenni, hiába tiltakozott, ő vette át az ország irányítását. (Itt azért van egy képzavar, mert I. Ahmed önéletrajzában 3 idősebb fiú is szerepel, ráadásul ekkor még mindegyik életben van. De a legidősebb akkor született, amikor I. Ahmed 14 éves volt…).

Míg a korábbi szultánák inkább a férj mellett uralkodtak, Kösem egyértelműen a hatalom tényeges és egyedüli birtokosa volt. Amikor fia, IV Murad elfoglalta a trónt, akkor is az ő kezében maradt a hatalom. Részt vett a döntéshozatalokon. De őt nem láthatták, mert egy függöny takarta el.

Murad is érdekesen jutott trónhoz, mert ő csak a másodszülött fiú volt (minden ideális alap megvan egy szappanoperához). De lényegében ő sem uralkodott, mert mindent anyuci csinált helyette.

Ezt a helyzetet állítólag megunta, és 1640-ben lefejeztette a nagyvezírt, meg mindenki mást is. Megpróbálta a hatalmat megragadni. De sajnos erősen az alkohol rabja lett addigra, e miatt pedig 1640 február 9-én meghalt (érdemes az évszámokat nyomon követni. Ugye-ugye, hogy sorozatnak való történet?)

A trónt Murat öccse, Ibrahim vette át. Csak ő egy kicsit…. nagyon… alkalmatlan volt erre a feladatra. Az orvos mentálisan instabilt-t írt a papírjára és a kötelet javasolta megoldásnak. Ezt a többiek, akik őt simán csak őrültnek tartották, örömmel hallották. És még nagyon örömmel meg is tették.

Őt a fia, IV. Mehmed követte. De jaj! Hát ő ekkor még csak 7 éves volt! Vajon akkor ki vezesse az országot?? Szerencsére ott van Kösem szultána aki khm… hát eddig is olyan jól helytállt.

Most pedig SPOILER következik!!! Aki szeretné a sorozatot végig izgulni (reméljük, lesz Magyarországon), az ne olvasson tovább. Mondjuk az előző infók is bőségesen spoilerek voltak…

Végül Kösem szultánát is utoléri az ármány. Hogy ki ölte meg, legyen titok (a lehetőségek listája roppant hosszú). 61 évesen hunyt el.

És akkor lássuk az erről készült sorozatot!

Mint már említettük, a főszereplő, Kösem szultána szerepében Beren Saat lesz. Őt azt hiszem, nem kell bemutatni.

Viszont be kellene mutatni Anastasia Tsilimpiou-t, aki szintén Kösem szultánát fogja játszani. Mégpedig a serdülőkorit. Tehát őt is be kellene mutatni. Csak hát… róla nem sok mindent találni… Egészen addig, míg nem írjuk be a nevét a Google-ba eredetiben: Αναστασια Τσιλιμπιου
No, hát ilyenkor se találunk róla sokkal többet (kb. 0 információt). De az már kiderült, hogy a színésznő görög. Innentől kezdve pedig már minden görögül van írva! És hiába kaptam jó jegyeket fizikából, nem ér semmit, ha a 40000 karakterhalom között felismerem az alfa, gamma, théta, omega betűket… De annyi kiderült, hogy 2010-ben egy A sziget nevű görög sorozatban ő játszotta Maria Petraki-t. Akkor most már mindent tudunk!

Annyi viszont bizonyos, hogy ő az első 12 részben fog szerepelni (ezt az infómorzsát is honnan halásztam elő…). És ő a Kösem görögországi időszakát fogja játszani. Pontosabban akkor még a neve Anasztázia Noémi volt.

Még annyit sikerült kideríteni, hogy 17 éves. Amelyik oldalon ez az információ fellelhető, sajnálattal közli, hogy sem a hölgy magasságát, sem a súlyát, de még a fehérneműjének az adatait sem ismeri. Hát.. nem veszek neki cipőt karácsonyra…

Kösem szultáná - Forrás: Wikipédia
Kösem szultáná – Forrás: Wikipédia

Teljes szereplő gárda (leszámítva azokat, akik majd nyilazni fognak, meg akiket majd le fognak nyilazni):

 • Beren Saat – Kösem Sultan
 • Anastasia Tsilimpiou – Kösem Sultan (a tini)
 • Ekin Koç – Sultan Ahmet
 • Hülya Avşar – Safiye Sultan
 • Tülin Özen – Handan Sultan
 • Berk Cankat – Alex
 • Ceyda Olguner – Mahfiruz Hatice Sultan
 • Erkan Kolçak Köstendil – Şahin Giray Han
 • Kadir Doğulu – III.Mehmed Giray
 • Mete Horozoğlu – Zülfikar Efendi
 • Sahra Şaş – Dilber Hatun
 • Aslıhan Gürbüz -Halime Sultan
 • Gülcan Arslan – Fahriye Sultan
 • Tolga Tuncer – Nasuh Efendi
 • Levent Yılmaz – Şeyhülislam Mustafa
 • Nurinisa Yıldırım – Dudu Hatun
 • Zeljko Erkıç – Enzo
 • Eylem Yıldız
 • Esra Dermancıoğlu – Cennet Hatun
 • Mehmet Kurtuluş – Derviş Mustafa Paşa
 • Melisa İlayda Özcanik – Dilruba Sultan
 • Alihan Türkdemir – I. Mustafa (gyerekként)

Közülük az ismertebbek….öööö.. én nem ismerek senkit. Ha valaki magára, vagy családtagjára ismert, azonnal jelentkezzen!

Mindenkinek jó sorozatnézést! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (11 votes cast)
Folytatódik a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) sorozat: Kösem szultána, 8.9 out of 10 based on 11 ratings
 

4 Replies to “Folytatódik a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) sorozat: Kösem szultána

 1. Miért vett át ilyen korán másik színésznő a Szultána szerepét? Tudtok esetleg valami erről?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Én úgy tudom, hogy az életkor miatt. Hasonlóan, mint amikor egy filmben a szereplő gyerekként, majd felnőttként is megjelenik.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Ez itt most nem tűnik jogosnak. Egyik nap szőkén meglövik, másnap barnán ébred (más filmekben esetleg beleőszülnek az ilyesmibe :-))) ), de kevés idő múlik el a kettő között, és a többiek (kisherceg) nem is változnak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
    1. Neked nincs barátnőd? Amelyik reggel elmegy a fodrászhoz szőke, egyenes rövid hajjal, este pedig megérkezik hosszú fekete göndörrel? 😀 😀

     Valószínűleg úgy gondolták az írók, hogy a görög részt görög nővel forgassák. Míg a török részt török nővel. Mert akkor a görög görögösebben viselkedik… Bár ez elég lökött egy elmélet… Inkább gondolok arra, hogy Beren Saat nem ért rá, vagy hasonló..

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .