Isztambul Repülési Múzeum

Hétvégén ordas szél volt. Olyan, hogy simán lehetett volna benne repülni.

Elmentünk hát a repülő múzeumba. És hoztunk onnan repülőt. Meg helikoptert is.

Ez az eredménye, ha gyerekkel megyünk a Repülő Múzeumba
Ez az eredménye, ha gyerekkel megyünk a Repülő Múzeumba

Az Isztambul Repülő Múzeum azon kevés törökországi látványosság közé tartozik, amely nem tekint hosszú múltra. Ennek oka, hogy a repülés tudománya alig idősebb 100 évnél.

Persze előtte is voltak módszerek az emberek reptetésére, csak éppen a biztonságos földet érés volt a probléma.

Tehát ez a múzeum nem olyan régi, mint mondjuk az AyaSofya. De azért ne becsüljük le. Nem arról van szó, hogy a reptérről ide tolták volna át azokat a gépeket, melyeket nem akarják látni. Itt komoly gyűjteményről van szó! 32 gépről van szó, néhány helikopterről, meg egy olyanról, amibe a gyereket is be lehet ültetni. És akkor még nem is beszéltünk a belső termekről!

A gyerekrepülő
A gyerekrepülő

A múzeum élete ott kezdődött, hogy véget ért az I. Világháború. És ott maradt egy csomó repülőgép a törököknél. Többségük német. Mert akkor éppen Németország igencsak elfoglalt volt ahhoz, hogy a gépeivel bajlódjon. A törökök is elfoglaltak voltak, de ők sose elég elfoglaltak ahhoz, hogy ne próbáljanak meg eladni valamit. Szőnyeget, kebabot, vagy jelen esetben talált repülőt. A találtak között persze volt szövetségi is, de valahogy azokat sem kereste senki.

De aztán kiderült, hogy tényleg nem ér rá senki ezekkel a repülőkkel foglalkozni, így végül a törökök úgy döntöttek, csinálnak egy múzeumot.

C-160 D Transall
C-160 D Transall

Egy történet szerint az ok az is volt, hogy otthon az asszony nem örült, hogy a férj már a negyedik repülőt hozza haza a lakásba. Úgyhogy egyszer megunta, és azt mondta a ház urának, hogy repülni fog. Ha már úgyis annyi gépe van hozzá. Úgyhogy kidobta az egészet az ablakon. Csakhogy nem volt elég lendület, így a repülők inkább a zuhanást választották. Majd az összetörtést.
Hősünk barátai látták, hogy ez így nem jó. Ők is féltek az asszonytól, a sajátjuktól is. Tudták ők, hogy sem a gépet, sem a barátjukat nem tudják hazavinni. Így egy épület felállításában döntöttek. Ezzel pedig fedél került a gépek fölé. No meg hősünk fölé is.

Ennek a repülő múzeumnak a helye nem volt még teljesen fix. Volt Maltepe-n, meg Izmírben is. Míg végül 1977-ben egy végleges helyen kezdték el építeni. Mégpedig hol máshol lehetne a legjobb helyen, mint az isztambuli Atatürk Nemzetközi Reptér mellett.

Igaz, ahhoz kicsit messze van (pontosabban a közlekedés nehézkes), hogy ide csak úgy beugorjunk, ha éppen az átszállásra várunk. De ha tényleg van időnk, akkor ne hagyjuk ki!

Isztambul Repülési Múzeum
Isztambul Repülési Múzeum

Most lehetne ilyeneket írni, hogy hány négyzetméteres a területe (sok), meg hasonlókat. De nem ez a lényeg, mert nem futni megyünk oda.

Tehát az udvarban 32 repülő, néhány helikopter és a repüléshez szükséges eszközök, épületek láthatóak. Meg olyan dolgok is, amelyek pont megakadályozzák a repülést: pl. rakéták. Ez is jó móka, csak kár, hogy egyetlen repülőbe sem lehet beszállni.

Istanbul Aviation Museum
Isztambul Repülési Múzeum

Az igazi érdekesség viszont a múzeumban van. Egy nagyon tisztességesen felszerelt múzeumról van szó, ami bemutatja a repülés történetét is, egészen az úrhajózásig. Természetesen leginkább a törökországi vonatkozását.  Kezdve mindjárt Hezârfen Ahmed Çelebi-el, aki Leonardo tervei alapján épített repülőt magának, majd leugrott a Galata-toronyról. Állítólag sikerült is átrepülni a Boszporuszon.

Mint tapasztalt siklóernyős írom, ehhez vajmi kevés esélye volt. Rengeteg mindennek kellett összejönnie, hogy ez sikerüljön. Ha nincs jó felhajtó erő, el se tud indulni. Bár kaphatott jó szelet a tenger felől. Ilyenből itt nincs hiány. Nem lehetetlen, de inkább ha tényleg repült, akkor valami hasonló helyen a hagyományos nekifutásos módszerrel tette, de akkor sem valószínű, hogy a Boszporuszon is átrepült volna. Folyókon mindig nehéz átrepülni.

Hezârfen Ahmed Çelebi
Hezârfen Ahmed Çelebi

Ezen kívül láthatunk sok sok öltözetet, csapatjeleket, és minden olyat, ami csak hozzátartozik a repüléshez.

A rakétaterem
A rakétaterem

Ha pedig repülés, akkor nem maradhat el Sabiha Gökçen sem, aki nemcsak Törökország első női pilótája volt, hanem a világon az első nő, aki vadászgépeket is vezetett. De még tesztelt is. Az ő tablója egy külön falat kapott. És még egy mellszobor és található róla a kertben.

A tablóval szemben pedig további török pilótanőket láthatunk.

Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen

A nagy kedvencem pedig a múzeumbolt volt.

Általában a múzeumokban jobb ajándékok találhatóak, mint a bazárban. Pl. a Régészeti Múzeum boltja egészen jó. De még az is messze elmarad a Repülési Múzeumétól.

Itt a kínai vackok és bögrék helyett pl. direkt Ravel modelleket vehetünk. Tetszett egy gép? Vedd meg, rakd össze! Vagy a híres katonai pilótacsapatok logóival ellátott sapkák közül válogathatunk. Szintén nagy ötlet, hogy amikor a repülőt felkészítik, akkor a szakik egy csomó helyen ott hagynak egy feltűnő piros szalagot azzal a felirattal, hogy Remove before flight (Repülés előtt eltávolítandó). Ilyen piros szalagos kulcstartót is árulnak.

Remove before flight!
Remove before flight!

De a legnagyobb ötlet, hogy mindjárt pilóta ruhát is vehetünk! Ebbe öltözzünk bele, mielőtt felszállunk a hazafelé menő repülőre, aztán mindjárt üljünk is be a legelső ülésre! 😀

Pilótaruha
Pilótaruha
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Isztambul Repülési Múzeum, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .