Élő közvetítés Isztambulból – november 10-én, 9:05 EET-kor

Élőben fogunk jelentkezni Isztambulból november 10-én. Mégpedig helyi idő szerint 9:04-től. Ez most már normális idő, mert a hétvégén állítottunk az órán egy jót. Úgyhogy ez Budapesten (azaz CET) 8:04-től lesz.

Persze csak ha minden összejön a technikával..

 

Dolmabahçe Palota, ahol Atatürk meghalt.
Dolmabahçe Palota, ahol Atatürk meghalt.

Oké, az Atatürk szobába nem fogunk tudni bemenni, mert ott tolongani fognak az újságírók, meg a fejesek. Úgyhogy más helyszínen leszünk. Egyébként is az lesz az izgalmas. Jelenleg Beşiktaş központja tűnik az ideálisnak. De ez még változhat.

Az esemény hátteréről ma még nem írok. Aki nagyon kíváncsi, az olvassa el ezt, meg ezt meg ezt és ezt.
Meg ezt is, bár ennek nincs köze hozzá, csak jó lett. Szerintem. 🙂

Az idén viszont megpróbálkozunk valami újjal. Élőben jelentkezünk a helyszínről. Ami várhatóan Beşiktaş központja lesz. Itt elég sok mindent lehet látni.

A technika a következő. Itt látható egy fekete doboz.

[iframe src=”http://www.ustream.tv/embed/21511110?html5ui&volume=0″ style=”border: 0 none transparent;”  webkitallowfullscreen allowfullscreen frameborder=”no” width=”480″ height=”270″]

Most éppen fekete. De már ez is jó hír, ha egyáltalán egy fekete doboz látható. Mert akkor már van valami. Ha az sincs, akkor ide érdemes kattintani. Egyébként is érdemes erre a linkre kattintani, majd lementeni a kedvencek közé. Akkor majd nem kell keresni, hogy melyik bejegyzésben is van az élő közvetítés. Persze ha ténylegesen beindul, akkor lesz majd neki egy állandó, saját helye.

Ugyan ez az ablak lesz majd a november 10-e bejegyzésben is. Mindegy, melyik bejegyzést nyitjuk meg, mindkettőn látható lesz az esemény (ha sikerült összelőni a technikát). Meg persze a linken is.

A megtekintéshez az ég világon semmi nem kell. Persze számítógép (van telefonos program is – android, ios), internet, szem, meg ilyesmi kell. De telepíteni egyedül csak a Flash Playert kell. Ha még nincs fent, innen lehet letölteni. És ixeljétek ki a McAfee antivírust. Azt ne telepítsétek fel a Flash Playerrel együtt, csak ha tényleg akarjátok. – egy nagy cégnek miért kell erre a szintre lesüllyednie…?

No tehát elvileg itt látható lesz az esemény (két tesztvideó már van).

Az időpont 2015. november 10. 9:05 EET (Isztambul). Ami Budapesten 8:05 lesz. A közvetítést kb. 1 perccel korábban elkezdem. Majd nem tudom.. integessetek, ha láttok valamit.

Az eddigi tesztek alapján jó nagy késése van a rendszernek. Így ha már 9:07 lesz (Budapesten 8:07) és még mindig nem láttok semmit, ne izguljatok. Ha viszont már 23:18 lesz, és még mindig semmi, akkor már tényleg érdemes izgulni.

Elvileg ha sikerül a videó, akkor azt le is lehet menteni. Tehát aki nem ér rá reggel, később is megnézheti. Csak meg kell várni, míg elérek az első asztali számítógéphez. Azt mondják, hogy ez a rész elég egyszerű, mert mindent azonnal ment a szerver. Nem kell becipelni a videót a cégbe, konvertálni, feltölteni, stb… Hanem azonnal nézhető. Ha ez tényleg így működik, akkor az jó, mert több érdekes videót tudok majd felpakolni. Szeretem, ha valamivel nem kell vacakolni. Így lehetnek majd videók különböző isztambuli életképekből.

Tehát ez lehet egy jövője a programnak. Az igazi persze az, hogy élőben mehet az egész. Majd azért meglátjuk, mennyire eszi a netet. Az eddigi teszt alapján 1 percnyi videó kb. 6 MB. Ez még bőven belefér a kvótámba. De mondjuk a hétvégi eurázsiai maraton még így is dög hosszú lenne, hogy az egészet élőben közvetítsem. A telefon se bírná akkumulátorral. Nem is beszélve arról, hogy útközben 1-2 bokrot is meg akarok látogatni, arról meg nem kellene élőben közvetíteni…

Itt tehát van még egy nagy kérdőjel, mit és miként csináljak vele (azon kívül persze, hogy hagyjam a fenébe az egészet). Isztambulban szinte lehetetlen időre menni. Pláne két gyerek is van otthon, így jó ha a napot eltalálom, nemhogy az órát vagy a percet. Így az ilyen eseményeknél nem tudom előre megmondani hogy nézzétek 9-kor a maraton rajtot, mert lehet, hogy lekésem. Az is lehet, hogy mire odaértek, már este lesz. De mondjuk ilyet megpróbálhatunk, hogy pl. 10-kor bejelentkezek. Akárhol is vagyok éppen. Bár nem tudom… Erre még ki kell találni valamit.

Minden esetre nézzétek a twittert is, mert oda pl. azonnal ki tudom írni, hogy 10 perc múlva élő közvetítés a kikötőből, és akkor együtt megnézzük, hogy meg el a hajó, amit el akartam érni, meg ilyenek.

Nosza hajrá! Találkozunk holnap, november 10-én (ha a technika is úgy akarja)!

10. November 09:05
Isztambul, november 10, 09:05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük