Atatürk fogadott gyerekei – 3. rész

Folytatjuk az Atatürk fogadott gyerekei sorozatunkat (1. rész, 2. rész). Bár egyre kevesebb az az információ, amivel dolgozni tudunk.

Nebile İrdelp és Atatürk - Forrás: nenedirvikipedi.com
Nebile İrdelp és Atatürk – Forrás: nenedirvikipedi.com

Nebile İrdelp

Nebile İrdelp 1910-ben született Isztambulban. Ellentétben a többi fogadott gyerekekkel, Nebile İrdelp egyáltalán nem volt sanyarú sorsú. A beylerbeyi-i Tekkesi sejk lánya, és az Izmit kormányzója, Eşref Bey unokaöccse. Az nem derül ki, miért kerül Atatürkhöz 1928-ban.

Nagyon szép lány volt, vidám, és beszédes, csodaszép hanggal (ezt a források mondják, nem én, mielőtt valaki beárulna engem otthon..). Atatürk nagyon szerette, ahogy énekel.

Kétszer házasodott. Először Tahsin Bey külögyminiszterrel 1929-ben. De tőleg mindjárt 1931-ben el is vált. Még ebben az évben összeházasodott Sabahattin İrdelp-el, az Izmiri Papírgyár igazgatójával. Tőle 1942-ben vált el.

1943-ben tuberkulózisosban halt meg.

Mustafa Demir és Atatürk - Forrás: Wikipédia
Mustafa Demir és Atatürk – Forrás: Wikipédia

Mustafa Demir (Yalovalı Sığırtmaç Mustafa)

Mustafa Demir 1918-ban született Várnába. A család Bulgáriából menekült, és Yalova (Bursa) környékére települt le. Musztafa itt tehénpásztor volt, mikor 1929-ben egy este hazafelé menet eltévedt. Ekkor botlott bele Atatürkbe.

Nem ismerte fel a köztársasági elnököt, tőle kérdezte meg a hazavezető utat. Cserébe Atatürk is kérdezett tőle, és nagyon elégedett volt a válaszokkal. A fiúnak pénzt akart adni, aki ezt nem fogadta el. Így végül diót tett a zsebébe.

A törökök atyjának szimpatikus lett a fiú, így elkísérte a szüleihez, hogy megkérje az örökbefogadást.

Musztafa sem írni, sem olvasni nem tudott. De az iskolában hamar megtanult. Őt Atatürk a katonai akadémiára küldte. Később magas rangra emelkedett, majd 1960-ban szívelégtelenség miatt nyugdíjazták.

1978. január 15-én halt meg. Az Atatürkkel való találkozása a populáris kultúra része lett. Számos történetet, legendát, de még verset is találhatunk erről az eseményről.

Ülkü Adatepe és Atatürk - Forrás: Hürriyet
Ülkü Adatepe és Atatürk – Forrás: Hürriyet

Ülkü Çukurluoğlu Adatepe

Ülkü Adatepe, az utolsó Atatürk lány. Ő volt a legfiatalabb, és ő volt az utolsó, aki távozott. 6 éves volt, amikor Atatürk meghalt.

1932. november 27-én született. Atatürk anyjának, Zübeyde Hanım-nak volt egy fogadott lánya, Vasfiye Hanım, aki francia tanár lett. Az ő főnöke Mehmet Tahsin. Az ő lánya volt Ülkü. Ugye, követhető?… pedig a java még hátra van…! Áh, de azt inkább hagyjuk, mert belegabalyodtam..

9 hónapos volt, amikor Atatürk magához vette. Egy történet szerint, amikor Atatürk megtudta, hogy a barátjának gyereke lesz, ő adta az Ülkü nevet. Ez éppúgy lehet fiú név is, mint lány is.

Amikor Atatürk meghalt, akkor 6 éves volt. A nevelőapjával együtt a támogatást is elvesztette. Pontosabban ez után már nem volt senki, aki oly lelkesen nevelte, ahogyan Atatürk. A tanítása pl. befejeződött. És nagyon fiatalon házasodott. Összesen háromszor házasodott. 2012. augusztus 1-én halt meg autóbalesetben.

Afife

Róla annyit tudunk csak, hogy ő is Atatürk fogadott lányai között volt. Mivel csak egy neve van, valószínűleg még az 1934-es vezetéknév-törvény bevezetése előtt meghalt.

Az
Az “Atatürk-család” – Forrás: isteatatürk.com

Az Atatürk-lányok ikonikus szerepet játszottak a Török Köztársaság megalakulásában. Fiatalok, modernek, tanultak és nyitottak. Teljesen ellentétese az oszmán-kori nőknek. Főleg Sabiha Gökçen és Ayşe Afet İnan volt nagy hatással a török nőkre, akik példaképként tekintettek fel rájuk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Atatürk fogadott gyerekei – 3. rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Atatürk fogadott gyerekei – 3. rész

 1. Ezek a gyerekek is azt bizonyítják, hogy milyen rendkívüli ember volt Atatürk.
  Nagyon erdekes összefoglaló. Atatürk feleségéröl is készül majd ? Mert ismeri a mondàst, hogy minden sikeres férfi mellett van egy nö …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Jó lenne ma is ilyen kedvezmény. Mármint felkarolni azokat a tehetséges gyerekeket, akik szorult helyzetből indulnak, majd egyengetni az életútjukat, támogatni. Szerintem sokszorosan is jól járna vele az ország.
   Nem a olyasmire gondolok, mint az ösztöndíj, mert az egyrészt “csak pénz”, és azt a tanulmányi eredmények alapján kapja a gyerek. Holott tudjuk, hogy a leginkább kreatívak, termékenyek ponthogy nem kompatibilisek az iskolarendszerrel. Hanem tényleg apaként támogatni. Nem egyszerű, nagyon is nehéz. De meglenne az eredménye.

   Atatürk házassága rövid ideig tartott. 1922-ben ismerkedett meg a feleségével (Latife), 1923-ban összeházasodtak, és már 1925-ben el is váltak. Pedig a feleség, mint First Lady, követendő példát mutatott a nőknek, elsősorban az öltözködésével. Ez a rövid idő is forradalmat hozott, a nyitott öltözködés, női szavazójogok, stb.. téren.
   A fényképeken a feleség fejkendő nélkül látható mindig.

   Valószínűleg a házasságnak a probléma forrása az volt, hogy Latife a férfit akarta, nem pedig az aktív politikust. A válás okához nem lehet hozzáférni. Elsőnek 1975-ig titkosították. Majd utána a Latife család kérésére nem lehet nyilvánosságra hozni, ahogyan a kettőjük közötti levelezést sem. Bocsánat, hogy így mondom, de ez azt igazolja, hogy a nővel volt a gond, nem pedig a férfival.

   Ezzel szemben az anyjáról mindenképpen érdemes lesz egy cikket írni. Ahogyan a törököknél általában, Atatürknél is nagyon fontos szerepet töltött be Zübeyde Hanım. (ma is a vegyesházasságok -meg a nem vegyeseknél is- a probléma forrása az anya, aki nem engedi el a 60 éves fiacskáját egyedül a buliba). Őt ma is nagy tisztelet övezi. 1923 januárjában halt meg. De akkor róla írom még! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .